x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Legenda lui Byzas. Este sau nu fondatorul Bizanțului? Între poveste și realitate

Legenda lui Byzas. Este sau nu fondatorul Bizanțului? Între poveste și realitate

de Anastasia Paul    |    07 Iun 2024   •   09:30
Legenda lui Byzas. Este sau nu fondatorul Bizanțului? Între poveste și realitate
Sursa foto: Unsplash.com

Bizanțul a fost unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice. La aproximativ 1000 de ani de la fondare, a fost ales de împăratul Constantin cel Mare pentru a servi drept noua capitală a Imperiului Roman. El a transformat astfel Bizanțul în Constantinopol. Dar cine a fost Byzas, fondatorul Bizanțului?

Potrivit legendei, Byzas era din Megara, un oraș din Attica. Acest lucru se leagă de alte înregistrări despre fondatorii Bizanțului. Byzas însuși apare pentru prima dată în scrierile lui Diodor Siculus, în secolul I î.Hr. Cu toate acestea, există referiri anterioare de întemeierea orașului, cum ar fi scrierile lui Herodot. Aceștia sunt de acord că grecii din Megara au fondat orașul.

Când Byzas a vorbit cu celebrul Oracol din Delphi, ea i-a spus să înființeze un oraș vizavi de „oracolul orbului”. Ulterior, Byzas a ajuns în Bosfor, deoarece grecii se extindeau în acea regiune. Acolo, exista deja orașul Calcedon din partea asiatică.

Byzas a observat că malul opus, partea europeană a Bosforului, era o poziție mult mai ușor de apărat. Byzas s-a gândit că fondatorii Calcedonului trebuie să fi fost „orbi”, ca altfel nu putea să-l rateze. A ajuns astfle la concluzia că acesta era chiar locul la care se referea Oracolul din Delphi. Așa a fondat orașul Bizanț.

Când a trăit Byzas
Întrebarea când a trăit Byzas este o problemă oarecum complicată. Sursele istorice sunt de acord că el a fondat Bizanțul în al doilea sfert al secolului al VII-lea î.Hr. O dată comună este 657 sau 658 î.Hr.

Herodot, care nu îl menționează în mod specific pe Byzas, susține această dată generală pentru întemeierea Bizanțului. El plasează întemeierea orașului la 17 ani după întemeierea Calcedonului. Coloniștii greci au fondat acest din urmă oraș în anul 684 î.Hr. Astfel, 17 ani mai târziu ne-ar duce la anul 667 î.Hr. pentru întemeierea Bizanțului. Această dată generală este susținută și de arheologie.

Pe baza acestor dovezi, Byzas pare să fi fost o figură de la începutul secolului al VII-lea î.Hr. Cu toate acestea, când ne uităm la alte informații despre Byzas, vedem că nu este atât de simplu.

Un contemporan al argonauților
Diodorus Siculus îl prezintă pe Byzas ca un contemporan al argonauților.

Argonauții au trăit cu o generație sau două înainte de războiul troian. Data tradițională a războiului troian este anul 1184 î.Hr. Prin urmare, acest lucru i-ar plasa pe argonauți în secolul al XIII-lea î.Hr. Evident, nu este posibil ca Byzas să fi fost contemporan cu argonauții din epoca bronzului, și să fi fondat Bizanțul în secolul al VII-lea î.Hr.

O altă ipoteză este că argonauții au trăit de fapt mult mai recent decât se crede. Un motiv este legenda argonauților care îi prezintă ca fiind călătorii în Colchis. Acesta a fost la capătul de est al Mării Negre. Arheologia arată că nu a existat o prezență greacă notabilă în acea regiune până în epoca arhaică, mult după epoca bronzului.

Există, de asemenea, informații despre Războiul Troian care sugerează că acesta ar fi putut avea loc cu câteva secole mai recent decât se credea, deși acest lucru rămâne controversat.

Deși cu siguranță, nu este posibil ca Byzas să fi fost din aceeași generație cu argonauții, există o mică posibilitate ca el să fi cunoscut pe unii dintre ei când era copil, relatează greekreporter.com.

 

 

×
Subiecte în articol: byzas bizant