x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 10 lucruri pe care NU le știi despre Dem Rădulescu

10 lucruri pe care NU le știi despre Dem Rădulescu

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2024   •   15:30
10 lucruri pe care NU le știi despre Dem Rădulescu
Sursa foto: antena3CNN

Actorul Dem Rădulescu ne-a adus bucurie cu rolurile sale de comedie și sketchuri. Însă marele artist a avut o copilărie grea, nu i-a plăcut să i se spună "Bibanul", a obținut o stea de aur la un meci de box profesionist, a colecționat televizoare.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute din viața sa, multe dintre ele recunoscute și în interviul cu Eugenia Vodă:

1. Numele din buletin al actorului este Dumitru R. Rădulescu.

2. Provenea dintr-o familie de negustori. A avut doi frați. Unul a fost colonel, iar celălalt, pilot de aviație.

3. A primit porecla „Bibanul” în liceu.
“Tata era negustor de peşte. Avea un magazin mare în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate elevilor ca material didactic. Mai întâi lui i-au spus copiii "Bibanu". După aia mi-au zis mie "Fratele lu’ Bibanu’", pe urmă porecla s-a prins de mine. Unii au pus-o-în chip de nume - pe afiş, că în ultimele clase de liceu am jucat în nişte spectacole împreună cu colegii mei. Aşa că acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu”, a povestit actorul în revista Teatrului "Constantin Tănase".
Actorul nu permitea oricui să-l strige ”Bibanu”, era foarte selectiv cu cei din jur și chiar se supăra când cineva care nu-i era apropiat sau foarte bun prieten îl apela astfel.

4. "Colecţiona televizoare. Cred că avea 20, puse unul peste altul. Am alergat cu el două zile prin Moscova să caute televizoare. Până a găsit unul, cred că a căutat 1.000... Mă duceam într-un colţ şi râdeam singur!", a povestit George Mihăiţă, potrivit comentator.ro.

5 .A fost foarte sărac. A apucat foametea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În copilărie avea voie să mănânce doar un borcan de vinete împănate şi o pâine. A spus-o artistul în emisiunea "Profesioniștii".

6. A fost pugilist, chiar unul cu performanțe notabile. A obținut o stea de aur la un campionat de box în Râmnicu Vâlcea. A luptat în ring la categoria mijlocie. 

7.Mama sa nu-i dădea voie la spectacolele lui Tănase. Spunea că e prea mic şi că pe scenă apar femei dezbrăcate pe care "e rușine" să le vadă.

8. A debutat ca actor amator la 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa “Steaguri pe turnuri” (unde îl juca pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. Între timp a fost remarcat de Sică Alexandrescu, ceea ce a marcat și debutul carierei sale. Regizorul Liviu Ciulei l-a numit „actor de geniu”.

9. Dem Rădulescu a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

10. Fiica lui a fost selectată să joace în sitcomul "În familie". A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorțat și s-a căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu, eleva sa de la I.A.T.C. Cei doi au avut împreună o fiică, Irina Rădulescu, care  a devenit actriţă, devenind colegă cu mama ei. Tânăra a fost acceptată în serialul “În familie”, însă nu a mai jucat. În prezent este angajată la Teatrul Mic, notează dcnews.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dem radulescu