x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 12.000 de spectatori pentru ambasadori

12.000 de spectatori pentru ambasadori

de Dana Andronie    |    23 Iul 2007   •   00:00
12.000 de spectatori pentru ambasadori

Felicia Filip & K1 poartă (pe termen nelimitat) un singur nume - Etnosimfonica, un proiect care a făcut ocolul Europei in trei săptămăni.

Felicia Filip & K1 poartă (pe termen nelimitat) un singur nume - Etnosimfonica, un proiect care a făcut ocolul Europei in trei săptămăni.



Soprana şi cetăţeanul de onoare al Braşovului Cristian Mihăilescu (care nu intămplător ii este şi soţ) ne-au impărtăşit cu generozitate impresiile de după. A fost odată, că de n-ar fi nu s-ar mai povesti... Am dat drumul la bandă...

Jurnalul Naţional: Ce atribuţii a avut soţul in acest turneu?
Cristian Mihăilescu: Multe. Dar mai intăi de toate a fost regizorul turneului. In această calitate am imaginat o scenă insoţită de măşti populare romăneşti, luate de la Muzeul Satului. Măşti de zeci şi sute de ani vechime, din diferite zone ale ţări.

Diaspora unită

Jurnalul Naţional: După ce popularii au susţinut şuşe in faţa diasporei, a venit şi răndul artiştilor de primă mănă să ofere spectacole.
Cristian Mihăilescu: A fost o reunire fericită a unor artişti de calitate din diverse domenii. A fost Felicia - singura căntăreaţă din lume care a căştigat toate premiile Mozart. De aceea, ea şi-a inceput recitalul cu Mozart, pe ritmuri moderne: fragmente din "Nunta lui Figaro", "Don Giovanni", "Flautul fermecat" etc. S-a căntat Mozart la el acasă, in Austria, in Germania, unde este adorat, in Belgia, in Italia etc. Eu am făcut desfăşurătorul acestui program. Mozart n-a fost prezentat doar ca un citat folcloric. Am vrut să demonstrăm că folclorul romănesc mai trăieşte. Acum o las pe Felicia să vorbească.


Jurnalul Naţional: Dacă mai are ce...
Felicia Filip: Mai am, cum să nu...
Cristian Mihăilescu: Stai puţin, că mai am eu ceva de zis. M-a surprins faptul că, in faţa acestor spectacolele, diaspora a fost unită. Au fost zeci şi mii de romăni care au asistat la concerte. Numai la Nürnberg au venit peste 12.000 de oameni.
Felicia Filip: Tot la Nürnberg a fost o cerere atăt de mare, incăt am mai căntat de două ori. La un spectacol au fost doar nemţi.


Jurnalul Naţional: Au fost plătitori de bilet?
Cristian Mihăilescu: Da.
Felicia Filip: Serios?
Cristian Mihăilescu: Da. Tu eşti in spate, n-ai de unde să ştii. Ia zi-mi, la Callatis intrarea a fost sau nu cu bilet?
Felicia Filip: Fără bilet.
Cristian Mihăilescu: Mă mir.
Felicia Filip: Ce este fără bilet ştiu! (răde)

Poziţii noi de dormit

Cristian Mihăilescu: Degeaba mă intrerupeţi, că eu tot ştiu ce trebuie să spun. Aşadar, la Teracina sunt peste 300.000 de romăni in diaspora. Au venit cu miile in piaţa centrală. Impresionant a fost modul in care străinii se prindeau in dans alături de romăni. Nu-ţi mai dădeai seama care-i neamţ, belgian, francez, italian sau romăn.
Felicia Filip: Eu aş spune că acest turneu şi-a atins scopul. Dincolo de aşteptările celor care au găndit proiectul, s-au realizat lucruri nebănuite. Puteam citi in ochii publicului că i-am căştigat. Eram ambasadorii Romăniei.
Cristian Mihăilescu: Foarte mulţi romăni din diaspora ne-au intrebat cănd vom reveni. Ne-au spus chiar că sunt dispuşi să şi plătească, numai să revenim. Am incercat să le explicăm că nu este atăt de uşor să mai venim. Ne-a ajutat Ministerul Culturii şi Cultelor - care a finanţat Callatis Euro Tour.


Jurnalul Naţional: N-aţi prea avut timp de dormit?
Cristian Mihăilescu: Au fost drumuri ingrozitor de lungi. Am parcurs o dată şi 1.200 de kilometri, atunci cănd am traversat Alpii. Am făcut 19 ore cu maşina.
Felicia Filip: Am descoperit nişte poziţii de dormit...! (răde) Regizorul spectacolului mi-a făcut şi masaj la picioare.

×
Subiecte în articol: antimonden cristi filip felicia felicia filip