x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Are o casa-muzeu

Are o casa-muzeu

02 Sep 2004   •   00:00

Regizoarea Alice Barb, sotia actorului George Ivascu, este pasionata de obiectele vechi. Periodic colinda prin toate consignatiile de arta din oras, dornica de achizitii. Casa ei este ca un mic muzeu, cu lucruri rafinate care imprastie in jurul lor parfumul timpului.

ROXANA I. ANCUTA

Fiecare obiect din apartamentul lui Alice Barb are o poveste. De aceea tine la toate si le mangaie cu vorbe frumoase. Pana si florile au fost botezate. Le alinta cu numele personajelor celebrului Caragiale. Astfel, exista cateva ferigi pe care le cheama Zoe, Veta, Didina etc. Pisicile regizoarei, pline de personalitate si dragalasenie, se numesc Mita si Zita, iar poreclele lor sunt Babet si Sufletel.

MOSTENIRE. O data la cateva luni, mai ales dupa ce inregistreaza la teatru o premiera si iese din tensiunea repetitiilor, isi ofera drept cadou o plimbare la magazinele de antichitati. O excursie de acest gen o "costa" cam sase ore: "Multe din obiectele de interior sunt mostenite de la bunici. Restul sunt cumparate din magazinele de antichitati. Am rabdare si-mi place sa ma plimb prin consignatii".

CEAINIC DIN AMERICA. In urma cu aproape trei ani, regizoarea spunea ca a reusit performanta sa aduca din America un ceainic vechi, din sticla si argint. Toata lumea era sceptica in privinta transportului, dar Alice l-a infasurat in multe haine, pentru a nu se sparge, si l-a adus intact in Romania. In camera amenajata ca biblioteca este expus un joben primit cadou de la sotia lui Teodor Mazilu. Pana si telefoanele din casa sunt in stil vechi, desi pe unul dintre ele l-a cumparat recent de la un magazin de telefoane.

Cele mai vechi obiecte din casa sunt o cana din argint si o pianina nemteasca, vechi de peste 160 de ani. Pianina zace in pivnita si asteapta sa fie inlocuita. "Ceva vreme in urma am fost la Sinaia, la vila lui George Enescu. Am fost extrem de emotionata cand mi s-a permis sa cant la pianul lui. In momentul in care am atins clapele, am avut senzatia ca ma mangaie o aripa de inger pe suflet... A fost un moment cu mare incarcatura spirituala". Printre obiectele care se regasesc in colectia de suflet a lui Alice Barb se numara portelanuri, sfesnice, mobilier vechi, icoane, lampi, toate pline de rafinament. "Nu-mi plac interioarele moderne, facute din metal sau plastic, pentru ca sunt reci. Prefer lemnul si pielea."

PAS IN DOI. "Lucrurile vechi au o istorie, un parfum, sunt arta... Inainte sa ma mut aici am plimbat multe din obiectele pe care le am prin camin sau gazde. Asta s-a intamplat in toata perioada studentiei mele. Incetul cu incetul am inceput sa strang mai multe lucruri potrivite gustului meu si sa fac un interior stil interbelic. O parte din acestea au peste 100, 150 de ani".

Alice Barb a absolvit Liceul de muzica din Cluj, sectia pian si canto. In Bucuresti s-a mutat in vara lui ’89. Atunci l-a cunoscut pe actorul George Isvascu. Au ramas impreuna. Dupa Revolutie au intrat amandoi la facultate si au o viata implinita.

BAIE MOV

Baia familiei Ivascu este invaluita in mov. "Totul a pornit de la un produs cosmetic, dupa care am ajuns sa-mi colorez intreaga baie in lila. Am prosoape, bureti, halat, vopsele de par, sampon lila. Movul imi da o stare de calm". Pe langa toate acestea, floarea preferata a lui Alice Barb este liliacul, iar cand vine timpul lui, isi ingroapa casa numai in liliac alb si mov.
×
Subiecte în articol: antimonden