x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Bani aruncati pe videoclipuri

Bani aruncati pe videoclipuri

26 Mai 2004   •   00:00

Palmieri, gondole, zgarie-nori si autostrazi cu trafic nebunesc... Cam asta se vede „in planul secund" in videoclipurile unor artisti romani care au tinut mortis sa aiba decoruri „de la mama lor".

DANA CIOBANU

Cu aceeasi bani pe care ii dai pe un videoclip filmat in strainatate, poti face unul de zece ori mai bun in Romania. Cel putin aceasta este parerea regizorului Petre Nastase, unul dintre cei mai cunoscuti regizori de clipuri muzicale din tara. „Peste hotare, bugetul unei asemenea creatii este de 5 pana la 10 ori mai mare fata de ce ai cheltui in Romania. Asta inseamna ca iti trebuie un minimum de 15.000 - 20.000 de euro pentru a face un videoclip afara. Nu stiu daca merita banii astia, avand in vedere ca in strainatate dai bani pe tot felul de aprobari, accesorii si servicii care in tara costa foarte putin sau sunt chiar gratuite", ne-a declarat Petre Nastase.

Vita si-a facut Varza in Olanda

Putini sunt artistii autohtoni care se pot mandri cu un videoclip tras pe banda in locatii de peste hotare. Sub indrumarea regizorului Dragos Buliga, Vita de Vie a filmat „Varza" in Olanda. Mai exact, in Gara Centrala din Amsterdam, in Piata Rembrandt si pe Canalul Amstel. Acelasi Buliga a regizat-o pe Paula Seling. Videoclipul piesei „Timpul (la radio se anunta ploi)" a fost turnat in Italia, la Venetia. Regizorul Petre Nastase a dirijat si el filmarile pentru trei clipuri in afara Romaniei. De serviciile lui au beneficiat Selena, cu „Nu ma uita, undeva„, pe care a dus-o pana in Frankfurt, Germania. Iar pe Delia, pentru piesa „Ce vor de la mine", si pe Spicy, pentru „Bikini Party", le-a plimbat prin Cannes, Monte Carlo si San Remo. In schimb, trupa Indiggo i-a facut pe cei de la casa Bros Music sa investeasca 50.000 de euro in videoclipul melodiei „Hip-Hop Jam". Filmarile au avut loc in Palma de Mallorca, in vara anului 2003.

100.000 de euro pe zi de filmare

Amintirile unei excursii in strainatate raman cam singurul avantaj pe care il ofera filmarile in afara tarii. Videoclipul ruleaza la fel de mult pe posturile tv de profil ca unul „fabricat in Romania". Cheltuielile sunt insa mult mai mari, iar conditiile de cazare si de lucru oferite echipei depind intotdeauna de cati bani scoate producatorul din buzunar. „Ca sa ai la indemana absolut tot ce iti trebuie, intr-o tara straina, ai nevoie de cel putin 100.000 de euro pe zi de filmare. Doar un make-up artist costa 2.000-3.000 de euro pe zi. Ca sa nu mai vorbim de nenumaratele aprobari de care ai nevoie si cheltuielile cu echipa", ne-a dezvaluit Nastase. Iar casele de productie nu sunt tocmai generoase cand vine vorba de bugete, ba chiar le taie la sange.

„Pentru realizarea unui videoclip, producatorul aloca bani in functie de cat de vandabil e artistul respectiv. Pentru o formatie de succes, cum e B.U.G. Mafia, ar trebui sa se stabileasca un buget de 10.000 - 20.000 de dolari. Dar producatorul nu da mai mult de 6.000. Cam asta se intampla: producatorii ofera aproximativ o treime din banii care ar fi necesari in mod real unui videoclip bun", mai afirma regizorul.

Peripetii de la filmari

Regizorul Petre Nastase ne-a dezvaluit ca a avut parte si de momente speciale in filmarile in strainatate. „Cand turnam clipul Deliei, i-am cunoscut pe impresarul Madonnei si pe cel al lui Al Pacino, cu care m-am mai si sfatuit". La Frankfurt, amabilitatea germanilor l-a uimit peste masura. „Am trecut pe langa un zgarie-nori in care se afla sediul Deutsche Bank. Aveam nevoie de imagini panoramice si mi s-a parut o locatie buna, asa ca am intrebat daca avem voie sa urcam pe cladire pentru filmari. Imediat ne-au acordat permisiunea, fara sa ne ceara vreun ban sau sa completam vreo cerere", povesteste Nastase.
×
Subiecte în articol: antimonden