x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Banii, artista şi vioara

Banii, artista şi vioara

de Dana Cobuz    |    05 Iun 2007   •   00:00
Banii, artista şi vioara

Natalia a plătit - Participarea Moldovei la Eurovision a costat 40.000 de euro.In ’98 a căştigat Trofeul Mamaia. Un contract pe cinci ani cu o casă de producţie din Romănia i-a blocat ascensiunea. A inceput Conservatorul, secţia vioară, şi l-a abandonat după doi ani. Dar căntă. Şi incă bine.

In ’98 a căştigat Trofeul Mamaia. Un contract pe cinci ani cu o casă de producţie din Romănia i-a blocat ascensiunea. A inceput Conservatorul, secţia vioară, şi l-a abandonat după doi ani. Dar căntă. Şi incă bine.

După succesul de la Helsinki, Natalia Barbu nu a fost intămpinată la aeroportul din Chişinău de nici un oficial. "N-avem un Minister al Culturii prea drăgăstos. In plus, cred că pentru faptul că am pregătit din banii noştri tot ce a insemnat acest concurs n-au avut tupeul să apară la aeroport", spune Natalia.

NOTA DE PLATĂ. Inţelegerea iniţială intre căntăreaţă şi Ministerul Culturii a fost ca cheltuielile cu Eurovisionul să fie suportate "fifty-fifty", iar dacă Moldova se califică in primele zece finaliste, banii daţi de artist să-i fie returnaţi integral. Mai-marii culturii de peste Prut n-au mai scos nici un sfanţ din conturi, astfel că Natalia s-a dat peste cap să facă rost de aproximativ 40.000 de euro pentru aventura finlandeză. "Am inţeles că o mare parte din bani ni se va intoarce, aproximativ 85% din sumă." Succesul a adus după sine diverse oferte din partea unor companii din Moldova, dar Nataliei nu-i surăde ideea de a deveni imaginea unui producător de mobilă, de exemplu.

CONSERVATORUL EI. Acum cinci ani, pe cănd era studentă in anul al doilea, tănăra nu s-a prezentat la o sesiune, din lipsă de timp. Nu s-a dus nici la următoarea sesiune, cănd ar fi putut să salveze anul. Aşa se face că nu şi-a mai terminat studiile, fapt pentru care şi acum are discuţii cu mama ei. De fapt, Natalia nu prea dă mulţi bani pe diplomă, observănd că prieteni şi colegi de-ai ei nici măcar nu sunt intrebaţi dacă au absolvit facultatea. "Conservatorul meu va fi să-mi fac o trupă şi să cănt la vioară şi cu vocea live. Pentru mama imi pare rău că n-am terminat." Adevărata şcoală in ale căntatului a inceput demult, in copilărie. "Părinţii mei căntau la nunţi, şi nu mi-e ruşine s-o spun, pentru că multă vreme din asta am trăit.

Intr-o zi, tata a decis să mă ia cu ei. Aveam 12 ani şi căntam şi cu vioara, şi cu vocea, tot felul de muzică, ce era atunci la modă. Lumea se uita la mine ca la spectacol. La prima nuntă la care am fost tata m-a certat că am greşit o notă, iar eu am plăns tot restul petrecerii."

Topul ei

Natalia Barbu a intocmit un top al preferinţelor din muzica de peste Prut. "Pavel Stratan, pentru că basarabeanul aşa vorbeşte şi aşa căntă, cum o face el. Zdob şi Zdub, pentru că imbracă folclorul intr-o haină originală. Nelly Ciobanu, o voce puternică, un fel de Monica Anghel mai tănără." Cine e cel mai popular căntăreţ romăn in Moldova? "Toţi, de la BUG Mafia la Marcel Pavel, sunt iubiţi. Lumea le aduce flori şi păpuşi la concerte."

ORIGINAL

"La Cat Music am venit cu un proiect cu totul original şi cred că şi necomercial. Pentru că am exersat foarte mult la vioară in ultimii ani, am incercat să cănt şi cu vocea pe anumite intervale muzicale. Se poate, deşi simţi că-ţi crapă capul in două din cauza sunetelor diferite! Visez să pot face asta şi pe scenă"

Natalia Barbu,interpretă

×
Subiecte în articol: antimonden