x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Calare pe calutii de mare... putere

Calare pe calutii de mare... putere

27 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

"Barca pe valuri pluteste usor" era o melodie in voga in urma cu cateva decenii. Acum la moda sunt plimbarile in viteza pe apa marii. Maniacii motoarelor au la dispozitie caii putere ai ski-jet-urilor, iar cei mai "linistiti", plimbarile cu hidrobicicleta.
CATALINA IANCU

Daca te avanti dincolo de geamandura destinata copiilor trebuie sa fii cu ochii in patru, sa nu te ia in bot vreo barca cu motor. Desi acestea ar trebui sa circule doar in anumite zone si paralel cu tarmul, te poti trezi oricand cu un ski-jet care-ti trece pe langa urechi.

TERIBILISTI. Particularii au investit in fel si fel de barcute, pe care le-au adus de-afara, le-au mai dat cate-o vopsea daca a mai fost cazul si le-au scos la malul marii. O tura cu ski-jetul costa cam 600.000 de lei. Baietii se plang ca afacerea nu prea merge, putini fiind cei care vor sa scoata din buzunar atata banet pentru doar 10-15 minute de placere. Totusi, in Romania preturile sunt la nivel promotional, mult sub cele din Occident. De aceea, majoritatea clientilor sunt straini. Regulile sunt stricte: minorii n-au voie sa plece singuri in cursa. In fiecare zi, instructorii se trezesc cu pusti teribilisti, de 15-16 ani, care au impresia ca daca-si prostesc parintii sa le dea caramida de bani pe mana, ii pot duce de nas si pe angajatii firmelor de inchirieri. Dar acestia sunt de neclintit, caci nu vor sa-i aiba pe constiinta. Mai ales dupa ce, anul trecut, un client a lasat garantie buletinul unui prieten, dupa care s-a urcat pe un ski-jet si a luat-o la goana pe valuri. Cursa nebuna s-a incheiat tragic: a lovit in plin o hidrobicicleta, iar cei doi ocupanti ai ei au murit pe loc.

BABA PE VALURI. Ambarcatiunile fara motor fac deliciul tuturor varstelor. Patronul unei companii ne-a povestit ca in urma cu doua saptamani a inchiriat un windsurf unei nemtoaice. Pana aici toate bune si frumoase, insa cand a vazut ca insasi bunicuta vrea sa-si arate talentele pe valuri, tot o dadea cotita, doar-doar o va face sa se razgandeasca. "Cand i-am deschis pasaportul am inlemnit: avea 62 de ani. Dar a stat pe capul meu pana i-am dat placa si vela. Si sa vezi ce n-ai vazut: se tinea baba dreapta si facea niste manevre, de paream pe langa ea mici copii. Am insotit-o, de frica sa nu i se intample ceva, si abia reuseam sa ma tin dupa ea. Toti clientii au ramas cu gura cascata privind-o."

ADRENALINA. De regula, cei care vor sa inchirieze astfel de ambarcatiuni au si o oarecare doza de nebunie. Vin chititi sa-si ridice cota de adrenalina. Si gonesc cat ii tine acceleratia. Numai ca patronii au gasit leac si la asta. Regleaza "masinariile" in asa fel incat acestea sa fie la doar 60% din capacitatea maxima. Chiar si asa, unii clienti mai fac pe grozavii, incercand sa-si arate talentele in fata prietenilor. Cazuri in care angajatii firmei pleaca dupa ei si le spun sa se potoleasca. "Unii nu pastreaza distanta sau nu reusesc sa mentina directia si dau peste altii care circula regulamentar. Se mai iau la intrecere sau incearca sa se sperie reciproc, dar ii atentionez imediat, caci un aparat nu costa decat vreo 10.000 de euro. Au mai fost unii care le-au ciocnit si le-au crapat putin ori le-au zgariat, dar si asa tot costa o avere pana il scoatem din service", ne-a povestit reprezentantul unei firme de inchirieri. Cea mai mare suma care a trebuit platita ca despagubire anul acesta a fost de 500 de euro pentru reparatia unui ski-jet busit de stanci.

DISTRACTIA PE APA, UN SPORT COSTISITOR

O tura de 15 minute cu "banana" costa 100.000 de lei, 50.000 de lei caiacul si 200.000 de lei hidrobicicleta normala, cu pedale, iar cea electrica 300.000 de lei. Pentru un seaboat trebuie sa scoti din buzunar tot 300.000 de lei, iar un ski-jet stand-up (pe care poti sa stai in picioare sau in genunchi) sau clasic te usureaza de 600.000 sau 800.000 de lei, in functie de capacitatea cilindrica. Cei mai tari, dar si cei mai scumpi, sunt bolizii Sea-Doo (240 cai putere) si renumitele Kawasaki.

DE LUX

Barcutele cu panze se pot inchiria cu un milion, dar iubita va va aprecia romantismul daca o invitati sa petreceti impreuna o zi de neuitat. Pentru o plimbare cu o salupa de patru locuri, pretul este de 2.700.000 de lei. O ambarcatiune de opt pana la 19 locuri poate fi "acontata" cu 5.900.000 de lei. In cazul salupei cu motor (25 de locuri capacitate), distractia costa 11.300.000 de lei pe zi, iar hidrobuzul, in care incap nu mai putin de 70 de persoane, va goleste conturile cu 40.600.000 de lei.

DIVERTISMENT

Mirabela are program de coafor
Cand esti ditamai vedeta nu poti aparea oricum in fata publicului. Aflata pe Litoral, la Eforie Nord, Mirabela Dauer respecta cu sfintenie aceasta regula. Asa se face ca dimineata sta la plaja, iar daca apa sau vantul ii strica freza, da fuga la coafor inainte de fiecare spectacol. (Catalina Iancu)

CONDICA DE RECLAMATII

JEAN PALER, asurzit de decibelii de pe terase: "Boxele bubuie de-ti tremura boaba de fasole din furculita, incat nici nu-ti mai nimeresti gura. Trebuie sa urli la cel de langa tine ca sa te poata auzi, iar vecinul de masa urla si el sa se faca inteles. La fiecare metru auzi manele, un surogat care ne este bagata in timpane si in suflet. Nu conteaza insa de ce gen de muzica e vorba, dar ar trebui sa faca cineva ceea ce eu numesc "programul bunului simt", aidoma celui de la bloc, unde nu bati covoare la 10 noaptea decat daca ai probleme cu bibilica. Ar trebui sa avem o perioada de liniste intre anumite ore, sa ne tihneasca friptura", ni s-a plans indragitul actor. (Catalina Iancu)

CRISTI GRETCU de la Divertis a renuntat, de cativa ani, la Litoralul romanesc, in favoarea plajelor din Grecia, Turcia sau Tunisia. Totusi, mai viziteaza, din cand in cand, Mamaia. "Pe plaja e o curatenie exemplara. In sensul ca nu exista aceasta notiune. Ca sa nu mai vorbesc ca si-au adus astia carciumile pana la mal, de zici ca s-au retrocedat plajele si-au devenit proprietatea personala a unor patroni. Nu mai gasesti un petic de plaja pe tot Litoralul pe care sa-ti poti intinde linistit prosopul, fara sa vina un nene cu carnetelu’ care sa te usureze de niscai taxe. Asta-n conditiile in care administratorii de plaja nu prea dau in branci cu curatenia... Astia baga bani numai in garduri, nu si-n amenajari". (Miruna Mihalcea)

Jurnalul National, in misiune pe Litoral

Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: antimonden