x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Celebra soprană Montserrat Caballe, condamnată la închisoare cu suspendare

Celebra soprană Montserrat Caballe, condamnată la închisoare cu suspendare

15 Dec 2015   •   21:24
Celebra soprană Montserrat Caballe, condamnată la închisoare cu suspendare

Soprana spaniolă de 82 de ani Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 254.321 euro pentru evaziune fiscală, conform unui acord încheiat cu Parchetul şi aprobat marţi de un judecător, transmite AFP.

Judecătorul a suspendat executarea pedepsei cu închisoarea, aşa cum se obişnuieşte în Spania când persoane fără cazier judiciar sunt condamnate la mai puţin de doi ani de închisoare.

"O condamn pe acuzata Montserrat Caballe, autoarea responsabilă din punct de vedere penal a unui delict împotriva finanţelor publice, la următoarele pedepse: şase luni de închisoare şi amendă de 254.321 euro", a scris magistratul din Barcelona.

Soprana de reputaţie internaţională cu o carieră strălucită de o jumătate de secol trebuie să mai plătească fiscului penalităţi de 72.202 euro. Faptul că a restituit autorităţii financiare suma datorată a fost luat în considerare ca o circumstanţă atenuantă. Din cauza vârstei şi a stării delicate de sănătate - după un accident vascular cerebral suferit în 2012 şi o comoţie cerebrală în 2013 -, artista a fost autorizată să participe la şedinţă prin videoconferinţă, de la domiciliu.

Ea a recunoscut în faţa judecătorului că a fraudat fiscul cu o jumătate de milion de euro în 2010, când a încasat sume pentru concerte susţinute în străinătate prin intermediul unei firme cu sediul în Andorra. Deşi locuia în Barcelona natală, soprana a pretins că are domiciliul în statul Andorra, care a fost retras în 2010 de la lista "gri" a paradisurilor fiscale stabilită de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare economică (OECD).

Născută în 12 aprilie 1933 într-o familie modestă din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit din anii 1970 una dintre cele mai celebre cântăreţe de operă din lume, încheie AFP.

×
Subiecte în articol: Montserrat Caballe