x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cîntarea României la Cerbul de Aur

Cîntarea României la Cerbul de Aur

de Dana Andronie    |    05 Sep 2008   •   00:00
Cîntarea României la Cerbul de Aur

LUMINI ŞI UMBRE  ●  Scenă grandioasă, sonorizare de şuşă
Au trecut 40 de ani de cînd Cerbul de Aur s-a făcut auzit prima oară. Miercuri seară, în Piaţa Sfatului, s-a ridicat cortina celei de-a XVI-a ediţii a festivalului internaţional de muzică pop.

LUMINI ŞI UMBRE  ●  Scenă grandioasă, sonorizare de şuşă
Au trecut 40 de ani de cînd Cerbul de Aur s-a făcut auzit prima oară. Miercuri seară, în Piaţa Sfatului, s-a ridicat cortina celei de-a XVI-a ediţii a festivalului internaţional de muzică pop.

69 de microfoane (deodată), o scenă frumoasă foc, inundată de o ploaie torenţială de lumini, “contrabalansată” însă de o sonorizare care a lăsat mult de dorit şi de talente aruncate alandala să ardă în lumina reflectoarelor. Aşa cum spunea Octavian Paler, fiecare are dreptul la dezamăgire. După prima seară de Cerb, am simţit că dezamăgirea şi-a programat un concert la noi în suflet.   

PĂCAT! Lumea care a asistat pe viu la spectacolul din Piaţa Sfatului spunea cu regret că a fost o Cîntare a României, fără nici un pic de strălucire. “Ceauşescule, eşti răzbunat! – ne-a mărturisit o doamnă, căreia nu-i divulgăm numele. Nu identitatea sa este relevantă, important este ceea ce ne-a declarat, adresîndu-se, chipurile, lui Nicolae Ceauşescu: “Tată, ai vrut să ne desfiinţezi ca vedete cu a ta «Cîntare a României» şi iată că 20 de ani mai tîrziu ai reuşit! Deschiderea serii de gală a festivalului a arătat şi a sunat ca o chermeză amatoristică a unui cămin cultural din Poclaca de Vale! Păcat că aceia care l-au mai apucat pe Tudor Vornicu şi pe Alexandru Bocăneţ nu au ţinut minte nimic din geniul lor de regizori! Păcat că atîtea incontestabile valori vocale au fost îngrămădite pe o scenă neagră ca o roată de loto şi azvîrlite în iureşul unui program dezlînat şi total neprofesional în rezultanta finală a execuţiei! Păcat, pentru că sîntem un popor talentat, avem voci mari, oameni cu adevărată dăruire artistică, avem un public dornic să se distreze, să participe la un bun spectacol, dar miercuri seară n-au avut la ce!”.
 

INSPIRAŢIE. Crash! a venit la Cerb cu “Andrii Popa” al lui Mircea Baniciu


ADEVĂRAT FALS!
Soliştii, unul mai valoros ca altul, Gabriel Cotabiţă, Paula Seling, Mircea Baniciu, Laurenţiu Cazan, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico, Nicola, Marcel Pavel, Cristi Minculescu, Doru Tufiş, Angela  Similea, Aura Urziceanu, au ieşit cam “şifonaţi” din concert. Orchestrele rock – Iris şi Direcţia 5 – aveau instrumentele dezacordate, iar interpreţii făceau eforturi vizibile (chiar şi pentru un spectator fără studii muzicale, dar care are o ureche cultivată) să cînte la fel de fals ca şi chitările.

Ne întrebăm – mai mult retoric, ce-i drept – cum a fost posibil ca atîtea valori incontestabile ale showbiz-ului românesc să facă un cor oribil şi să improvizeze, după ce – se zice – au repetat în delir pentru marea deschidere?! De ce, tovarăşilor ingineri de sunet, am auzit din atîtea instrumente numai bateria, tare, mai tare ca toba mare, mare cît Casa Poporului?! Dar să trecem şi la concurenţi. Primul intrat în “arena” Cerbului a fost Alin Văduva, căruia la primul vers nici nu i-a funcţionat microfonul. Tînărul a reuşit să depăşească defecţiunea tehnică, a arătat cîtă siguranţă are pe el, cît de bine îi stă pe scenă şi cît de mult îi place să cînte. Biu din Cuba ne-a oferit “Dar-ar naiba-n tine, dragoste” pe ritmuri de salsa. Interesantă versiune! Dacă ar mai fi fost printre noi, şi Ileana Sărăroiu ar fi aplaudat-o pe cubaneză... Reprezentanta României – Florentina Ciună – a demonstrat că este o voce preţioasă pe care showbiz-ul autohton o poate plăti cu bani buni! Tami & Nir din Israel au făcut din “Nimeni pe drum” (piesa trupei Spin) o operă originală, în care s-a regăsit şi Michael Jackson. Israelienii au ieşit frumos din tipare, ceea ce le poate aduce o corniţă din Cerb.

Crash! din Norvegia l-a “îmbrăcat” frumos pe Andrii Popa (în stil hard rock), cu o plăcere care a dus trupa pînă la extaz. Nici o femeie care poartă haine Versace nu a simţit ceea ce am simţit noi cînd l-am “văzut” pe Andrii Popa pavoazat de norvegieni. Congratulations!
 

ARTĂ. Los Vivancos au dansat hip-hop pe ritmuri flamenco


DECENT
“Concertul i-a pus în dificultate pe maeştrii de la sunet. Sonorizarea a fost cît se poate de decentă pentru posibilităţile din România 2008. Au fost doi baterişti, multe chitări, iar oamenii au făcut tot ce-au putut să iasă un sunet decent. Nu trebuie să fim răutăcioşi, toată lumea şi-a dat silinţa. Piaţa Sfatului este foarte frumoasă, dar este înconjurată de blocuri, iar sunetul se izbeşte de ziduri”

FĂRĂ MIRACOLE

“Nu am avut timp să repetăm suficient. Au fost 30 de concurenţI şi invitaţii care au făcut probe. Fiecare îşi doreşte să aibă cît mai mult timp la dispoziţie pentru repetiţii. Nu se pot face miracole, într-un timp foarte scurt. Important este că ne-am dat silinţa să iasă ceva frumos. Nu trebuie să ni se ceară imposibilul. E uşor să stai pe scaun şi să critici”
Aura Urziceanu

Încălcarea regulamentului

Premiile pentru care se luptă 24 de străini şi 6 români sînt: Trofeul Cerbul de Aur – 10.000 de euro, Trofeul Cerbul de Argint –  7.000 de euro şi Trofeul Cerbul de Bronz – 5.000 de euro. Regulamentul prevede: “Participanţii care au cîştigat premii la ediţiile anterioare ale festivalului nu vor fi acceptaţi în concursul ediţiei curente”. Cum regulamentul este acelaşi pentru toată lumea, ne întrebăm de ce trupa Millenium din Republica Moldova a fost acceptată de organizatori, cu toate că în 2002 a cîştigat Cerbul de Bronz. E adevărat că Millenium nu mai are aceeaşi “garnitură”, dar brand-ul a rămas neschimbat. Artiştii n-au nici o vină, dar noi vrem să se facă lumină! Nu este drept faţă de ceilalţi concurenţi. O veste bună: Cerbul are Biondo! Organizatorii le-au decontat suedezilor biletele de avion.

N-au făcut însă acelaşi lucru şi pentru ceilalţi 23 de concurenţi străini. Ne place Biondo, dar nu înţelegem discriminarea faţă de ceilalţi participanţi, unii veniţi tocmai din China şi Australia. Grupul spaniol Los Vivancos a susţinut miercuri seară un show nemaipomenit pe scena unui festival internaţional de muzică pop. Dans, teatru, balet, acrobaţii, arte marţiale, hip-hop pe ritmuri flamenco, un deliciu artistic pe care îl poţi consuma în cantităţi excesive, că tot nu dăunează sănătăţii spirituale. După recitalul de la Braşov, cei şapte fraţi “vivancos” – Elijah, Joshua, Josue, Cristo, Israel, Aaron şi Judah – au plecat spre New York pentru a participa la Festivalul de Dans “Evening Stars”.

×
Subiecte în articol: antimonden cerbul