In ultimul an, Fanfara Ciocarlia a calatorit de-a lungul
si de-a latul Europei pentru
a face inregistrari cu cei
mai buni solisti de muzica
tiganeasca de pe batranul continent.
Dincolo de granite si vize, limbi straine si ritmuri necunoscute, cei 12 muzicanti au mers din Franta in Bulgaria in cautarea vocilor reprezentative pentru comunitatea roma europeana. Asa a aparut cel de-al cincilea album al instrumentistilor de la Zece Prajini, "Queens and Kings", un tribut artistic inchinat decanului de varsta al fanfarei, Ioan Ivancea, care a trecut in nefiinta in octombrie 2006.
SI ARMEANCA! Jazz, flamenco, pop, ritmuri macedonene de acordeon imbinate in viteza diavoleasca a Fanfarei Ciocarlia, toate spun povesti despre viata, dragoste si moarte in cele 14 piese incluse pe albumul care are lansarea oficiala la 23 februarie. Solistii care si-au pus amprenta vocala in aceste inregistrari sunt nume cu rezonanta in tarile lor de bastina.
Macedoneanca Esma Redzepova a fost incoronata ca regina a tiganilor de catre Indira Ghandi si a fost nominalizata de doua ori la Premiul Nobel pentru pace. Bosniaca Ljiljana Petrovic (Butler) a fost una dintre cele mai cunoscute voci ale Yugoslaviei din vremea lui Tito, fiind colega de scena cu sarbul Saban Bajramovic, un solist "croit" pentru jazz si blues. Bulgarul Jony Iliev duce muzica tiganeasca spre rock, iar Mitsou reuseste sa imbine senzational ritmurile dance cu cele indiene si cele specifice muzicii tiganesti din Ungaria. Sarbul Kal amesteca traditionalul stil "kafana" cu beat-urile rockânârave, iar Kaloome aduce savoarea mediteraneeana din sudul Frantei pe albumul Ciocarliei. Florentina Sandu, nepoata lui Nicolae Neacsu, fondatorul Tarafului Haiducilor de la Clejani, este, la cei 20 de ani ai sai, cea mai tanara voce de pe acest album. In fine, Dan Armeanca, nasul manelelor autohtone, a acceptat cu bucurie colaborarea cu Fanfara Ciocarlia.
TRIBUTUL
|
Fara Ioan Ivancea, Fanfara Ciocarlia n-ar mai fi fost la fel. Decanul de varsta al muzicantilor s-a "imprietenit" cu clarinetul pe la 5 anisori. Nu l-a invatat nimeni sa cante si era evident talentul pe care-l poseda. De atunci, nu a mai lasat deoparte alamurile. Nici dupa ce i-a fost diagnosticat cancerul, in 2006, Ivancea nu a putut sta departe de colegii sai. A participat la repetitii, inregistrari, concerte si
a murit cu clarinetul in mana.
|
|
RECUNOASTERE
|
Stapanii alamurilor din Zece Prajini, cunoscuti sub numele de Fanfara Ciocarlia, ingenuncheaza, de 10 ani incoace, zeci de mii de iubitori de muzica etnica din Japonia pana in America si Europa. CD-urile lor sunt cumparate in strainatate la 20 de euro bucata, afisele concertelor lor au vazut lumea, din Moscova la Tokyo, din Berlin la Rio de Janeiro. Si, totusi, Romania i-a primit cum se cuvine abia la 7 decembrie 2006, cand Sala Palatului a rasunat de acordurile Fanfarei Ciocarlia si ale invitatilor sai.
|
|