x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Cold Mountain" in Romania

"Cold Mountain" in Romania

06 Mar 2004   •   00:00
"Cold Mountain" in Romania

Regizorul britanic Anthony Minghella s-a aflat in aceste zile in Romania, la Brasov si Bucuresti, pentru a participa la lansarea productiei "Cold Mountain".

Lansarea s-a facut la Brasov si Bucuresti, din pacate numai in prezenta regizorului Anthony Minghella. Daca, initial, in urma cu cateva luni, pe lista invitatilor figurau si Jude Law si Nicole Kidman, din pacate, proiectele in desfasurare i-au tinut departe de Romania.

NOMINALIZARI. "Cold Mountain" a fost de 7 ori nominalizat la Oscar si de 8 ori la Globul de Aur si a avut un mare castigator in persoana lui Renee Zellweger - Premiul Academiei pentru cea mai buna actrita in rol secundar. "Filmele nu sunt cai de cursa pentru a se afla permanent in competitie", a tinut sa precizeze Minghella, referindu-se la concurenta dintre filmul sau si "Stapanul Inelelor", marele castigator din acest an.

FILMARI. "Cold Mountain " a fost turnat aproape in intregime in Romania, in imprejurimile Brasovului si ale Bucurestiului. Tara noastra a oferit echipei internationale, condusa de Minghella, peisaje muntoase rurale desprinse parca din secolul al XIX-lea, dar si costuri accesibile de filmare. "Regizorii sunt hoti, eu am furat o parte frumoasa din Romania. Problema este ca Romania este invizibila in film, pentru ca treaba mea ca regizor a fost sa le creez spectatorilor iluzia ca filmarile chiar au loc in Carolina", a spus Minghella. Cat priveste partea financiara, Minghella a recunoscut ca sindicatele din industria cinematografica americana nu au fost incantate de alegerea Romaniei ca locatie. Cu toate acestea, el a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca exista vreo legatura intre scandalul sindical si putinatatea Premiilor Oscar primite. "Cred ca stiti si dumneavoastra la fel de bine cum sta treaba", a spus.

In acest film, Minghella a facut pentru prima oara o scena de batalie. O macheta de cativa metri patrati cu ceea ce avea sa se construiasca mai tarziu la Potigrafu l-a ajutat la filmarea bataliei. "Zile in sir m-am jucat ca un copil cu machetele si soldateii de plumb", a admis el.

Tot cu aceasta ocazie, la Editura Polirom s-a lansat si cartea "Cold Mountain" a scriitorului Charles Frazier, cea care a stat la baza filmului.

Surprize pentru ziaristi

Presa a vizionat filmul in avanpremiera in sala neincalzita a Cinematografului Patria - economie pentru personalitatile care urmau sa participe seara la premiera de gala, spuneau gurile rele. Surpriza a fost, de fapt, un fel de replica bucuresteana la ceea ce s-a intamplat la Brasov, unde ziaristii au fost rugati sa nu calce pe covorul rosu, sa nu-l murdareasca. In contrapartida, conferinta de presa a fost una fierbinte - nu de alta, dar in sala se aflau de trei ori mai multe persoane decat capacitatea normala. Interesul presei pentru eveniment s-a vazut si din numarul foarte mare de televiziuni participante la eveniment - nu mai putin de 14.
( SEBASTIAN S. EDUARD )

×
Subiecte în articol: antimonden cold mountain