x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Culegatorii de garizi

Culegatorii de garizi

19 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

2 Mai. Statiunea celebra pentru numarul mare de nudisti care fac aici plaja. O terasa, "Nudy Bar", la care pe vremuri vedeai oameni despuiati, dar acum abia de zaresti un genunchi golas. 100 de metri mai incolo, copiii culegatori de garizi.
DANA CIOBANU

Cati nudisti mai vin oare la 2 Mai? Asta era intrebarea care ma macina inainte de a pleca spre celebra statiune a oamenilor fara complexe. Sau cu prea multe complexe. A exhibitionistilor si a voyeristilor. Sau a celor cu spirit liber. Catalogarea e inca disputata de psihologi si sociologi.

PULOVERE LA 30 DE GRADE. De sus, de pe faleza, totul pare neschimbat. Acelasi drum pe care nisipul s-a tranformat in praf, poate doar o idee mai bine batucit de talpile turistilor. Spre capatul 2 Mai-ului se vad barcile parasite si baracile metalice, roase de vreme si de rugina. Ne oprim la "Nudy Bar", unde orice teama ca nu vom putea face fotografii se spulbera rapid. Clientii, altadata falnici purtatori la vedere a propriei lor sexualitati, sunt astazi imbracati pana-n dinti. Pantaloni si fuste lungi, pulovere, veste sunt garderoba de azi a "Nudy Bar-ului". Asta in ciuda faptului ca afara sunt 30 de grade Celsius. In comparatie cu clientii barului, noi parem golas imbracati, in pantaloni scurti si maiouri. Lumea joaca table si carti, din difuzoare se aude o muzica despre care nici barmanul nu stie sa ne spuna cine o canta. Sunt niste basarabeni, ale caror cuvinte abia le deslusesti, dar melodia suna bine, e de vacanta.

COMERT. O luam la picior spre capatul statiunii. Ne minunam de cate alge sunt la mal. Pietroaiele din apa aproape nu se mai vad de ele. Intr-un mic golf, cativa copii stau aplecati si tot cauta prin apa. Culeg cate un ceva pe care il pun in borcane sau in sticle de plastic de un litru si jumate. Ne apropiem de ei. Unul, cu o tigara neaprinsa intre degete, imi cere un foc. "Cati ani ai, de fumezi deja?", aproape ca ma rastesc la el. "14. Merg pe 15. Acum imi dai un foc?", ma ia tare. Ma scuz ca n-am si intru in vorba cu el, promitandu-i ca-i fac rost de o bricheta de la colegi. Il cheama Dan. Sta in 2 Mai si e fericit pentru ca vara are buzunarele pline. E culegator de garizi, la fel ca si ceilalti copii pe care ii vad aplecati peste iarba de mare. Nu stiu ce sunt garizii. Imi arata o vietate care seamana cu cre-vetele. "Astia sunt creveti", ma dau cunoascatoare. "Ihi, creveti. Da’ noi le zicem garizi. Sunt buni de mancat." Mai aflu ca se consuma vii si cruzi sau fierti. Fiecare dupa pofta inimii. N-am avut curiozitatea sa incerc sa gust unul viu. Dan mi-a facut demonstratia. Ia un garid din borcan. Inca mai misca. Ii rupe capul, il baga in gura, ii reteaza corpul dintr-o singura muscatura si arunca restul de codita, necomestibila, fiindca e osoasa. "E dulce", imi spune Dan, culegatorul de garizi. "Nu vrei sa incerci unul?", ma indeamna, cand il intreb daca are gust de peste. Ii multumesc de invitatia "la masa", curioasa ce profit are din munca asta. "Pai, ii vindem la restaurant. 100.000 lingura. Intr-o sticla vin cam la cinci linguri. Eu strang cam doua sticle pe zi, de cand vine iarba la mal pana la toamna." Dan da jumatate din castig in casa, restul de bani ii baga in buzunar. Merge la taberele de elevi si mai invita cate o fata la suc. Dar se fereste sa-i spuna cum castiga banii de suc.

FARA COSTUM SI CRAVATA

Pe plaja din 2 Mai am intalnit cativa nudisti adevarati. Stau in picioare, langa buza marii, cu mainile incrucisate dupa ceafa. De parca ar vrea ca soarele sa le intre in fiecare por al pielii neincorsetate de slip sau costum de baie. Nici urma de pudibonderie acolo jos, pe nisip. Doar cand mai urca la "Nudy Bar" sa-si ia o bere se acopera cu un cearsaf. Stau pe plaja, la corturi, langa care si-au instalat umbrele si gratare. La sfarsitul vacantei, multi se vor imbraca la costum si cravata. Dar la 2 Mai sunt nudisti.

LA CALD

  • VIZIRU ISI INEACA AMARUL IN BARURI. Postul Acasa a gasit de cuviinta sa instiinteze toata tara, prin intermediul ziarelor, ca Lucian Viziru s-a despartit de iubita lui, Catrinel Sandu. Astfel de comunicate nu au darul decat de a creste ratingul postului specializat in telenovele. Se pare ca lucrurile au luat o intorsatura dramatica pentru Lucian, daca tinem cont de faptul ca acesta a inceput sa colinde barurile din care, cu greu, se mai lasa convis sa iasa. Ultima belea facuta de Viziru a fost aceea ca si-a lovit masina dupa o astfel de escapada nocturna. Apropiatii spun ca Lucian si Catrinel nu mai aveau de mult treaba unul cu celalalt, afisandu-se impreuna doar de dragul imaginii.

  • MITOSERU ARE TEXTE LICENTIOASE. Lumea se inghesuie la spectacolele de pe Litoral pentru ca reprezinta un mod de distractie foarte accesibil, avand in vedere ca biletele nu costa decat 100.000 de lei. Problema este din ce unghi privesc unii meseria de artist. In cazul de fata este vorba despre Mihai Mitoseru. Numarul sau reprezinta un circ ieftin, un fel de maimutareala tragicomica. Domnia sa incearca sa parodieze piesele lui Stefan Banica Jr., folosind cuvinte obscene, greu de digerat. Asa-zisele sale intepaturi se indreapta si catre sanii Nicoletei Luciu, de asemenea textele fiind licentioase.

  • ANDREEA ANTONESCU CANTA MELODII TIGANESTI. Pentru acest sezon estival, Andreea Antonescu se prezinta in fata spectatorilor cu o noua imagine, respectiv cu parul oxigenat. Noua ei infatisare o prinde foarte bine, insa nu putem fi la fel de incantati si de repertoriul sau. Frumoasa galateanca si-a inclus pe "agenda de lucru" nici mai mult, nici mai putin decat celebrele melodii "Inima de tiganca" si "Trec tiganii trec".

  • FIZZ, LA CLUBUL SEXY DIN MAMAIA! Devenit celebru datorita blanurilor sale, Fizz continua sa faca valuri in preajma sa. Pretentios cu imaginea lui de seducator de mucava, Fizz a venit insotit de doua tinere la Sexy Club-ul din cadrul complexului Melody din Mamaia. Baiat cu dare de mana, acesta nu s-a uitat la faptul ca o sticla de sampanie costa patru milioane si a facut in asa fel ca si frumosele dansatoare sa fie multumite pentru ca l-au incitat cu dansuri erotice. (Horatiu Tudor)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden