x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Duelul cu batranetea se da la Eforie Nord

Duelul cu batranetea se da la Eforie Nord

30 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Centrul de sanatate Ana Aslan din Eforie Nord este o "oaza" a Litoralului, in special pentru turistii straini. Pacientii spun ca standardele clinicii sunt asemanatoare cu cele ale bazelor de tratament din Italia sau Grecia, dar sunt dezamagiti de statiune.
LAURA TOMA

In urma cu 30 de ani, Eforie Nord era o statiune preferata de turistii straini. La acea vreme functionau aici mai multe baze de tratament ale Institutului de Geriatrie din Bucuresti, iar statiunea devenise una de elita. Astazi, turistii straini veniti la Clinica Ana Aslan din Eforie Nord isi petrec cea mai mare parte din zi in incinta clinicii si a hotelului, din cauza alternativelor sarace din statiune. Gratarele incinse, manelele si tarabele ticsite cu kitsch-uri, care impanzesc zona, i-au dezamagit.

COSMOPOLIT. Pe holurile Clinicii Ana Aslan se aude un amestec de germana, franceza si rusa. Din cand in cand, cate un pacient roman paraseste cabinetul medicului si se indreapta spre pavilioanele clinicii. Mai toti au peste 40 de ani. De doua luni, de cand s-a deschis, Clinica Aslan este un loc de "pelerinaj". "Am venit din curiozitate impreuna cu o prietena", recunoaste Andreea, o romanca stabilita in Germania de 20 de ani. "Am fost in Creta, in Republica Dominicana, in Suedia, in tari din America Latina, vara ma intorc pe Litoralul romanesc. Cei de la clinica sunt la fel de profesionisti ca in Vest, dar ceea ce e pacat e ca in statiune nu s-au facut investitii semnificative. Nu gasesc nici un magazin, numai chioscuri. Spatiile verzi sunt neingrijite. Fac o scurta plimbare seara. Altfel, prefer sa raman in hotel." Cei 100 de pacienti roiesc pe holuri pentru tratament. O parte au venit pentru recuperare, altii pentru produsele marca Aslan, care nu se mai gasesc pe piata, ci numai in clinici.

COSTURI. Unii pacienti spun ca produsele Aslan mai pot fi cumparate la negru in unele tari. Ana, o turista din Rusia, si-ar fi putut cumpara la negru medicamentele contra imbatranirii, dar a preferat sa stea doua saptamani in Romania, la clinica. "Aici am si ingrijire cosmetica si, mai nou, un dietetician si mi se par ieftine", spune rusoaica. Balanta e echilibrata intre barbatii si femeile care prefera tratamentele Clinicii Aslan, apreciaza specialistul in geriatrie al clinicii, Speranta Babeanu, si sunt oameni cu venituri peste medie. "Ca sa fac mai toate procedurile posibile am nevoie cam de 20.000.000 de lei in cele doua saptamani cat stau aici, plus cazarea", spune un pacient roman octogenar, care are copiii in America. Ei il trimit aici.

ZGOMOT. De doua luni, de cand s-a deschis Clinica Aslan, proprietarii de terase si discoteci din apropiere sunt nelinistiti, pentru ca acum trebuie sa respecte conditia ca dupa ora 1:00 noaptea sa opreasca muzica. Unii dintre ei spun ca daca ar fi stiut acest lucru ar fi renuntat sa inchirieze spatiile. Mai mult, turistii straini sunt o parte prea mica din publicul lor, recunosc intreprinzatorii. Parcelarea statiunii in "zona de lux" si rest face ca diferenta dintre investitiile facute in Eforie Nord sa fie izbitoare si sa duca la tensiuni intre micii si marii investitori. Deja unii pacienti ai Clinicii Ana Aslan renunta la sejurul din aceasta perioada pentru unul in extrasezon.

INVENTIE

Dr. Ana Aslan a infiintat in 1952 primul Institut de Geriatrie din lume la Bucuresti, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, si a inventat doua medicamente pentru tratamentul contra imbatranirii: Gerovital si Aslavital. Multi straini au venit in Romania sa testeze inventia. Ana Aslan a vrut sa arate ca batranetea este un fenomen care poate fi controlat si care poate fi prevenit inca de la varsta adulta. Ana Aslan a fost membru al Academiei de Stiinte din New York si al Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala.

DIVERTISMENT

Soarele nu o sperie pe Gina Pistol

Gina Pistol nu se fereste sa faca plaja topless. De altfel, ea spune ca intotdeauna sta la soare fara sutien. Gina nu se teme de efectele nocive ale razelor solare pentru ca, "daca e sa te imbolnavesti, e inevitabil".

CINE CU CINE

  • FUEGO NEDESPARTIT DE ANA. Frumoasa pe care o vedeti in fiecare videoclip al lui Paul Surugiu este chiar iubita sa. Prietena lui nu putea lipsi de la bratul cantaretului nici in vacantele prelungite pe Litoral. Desi programul solistului este unul obositor, cuprinzand si cate cinci concerte pe seara, ea il insoteste de fiecare data si are grija ca Fuego sa arate impecabil de fiecare data. Prezenta tinerei brunete in preajma lui pare ca-l remonteaza in zilele toride de vara. (Catalina Iancu)

    COCKTAIL

  • VAMA VECHE - "CRUCIATII" MUZICII ROCK. In timp ce in Vama Veche concertau Zdob si Zdub, formatia Vama Veche canta in Costinesti. Interesant este ca, in Costinesti, de departe, manelele sunt cel mai ascultat gen de muzica. Probabil ca cei de la Vama Veche au incercat o convertire a "paganilor" la muzica rock. "Misiunea imposibila" a fost ingreunata si de concertul din aceeasi seara al celor de la Parazitii. (Vlad Nichita)

  • TOPUL CANTARETILOR DE PE LITORAL. Adrian Minune si Liviu Guta fac furori in statiunile de la malul marii. Insa la concurenta cu manelele se afla muzica pop. De exemplu, Andra este extrem de iubita si lumea se inghesuie la spectacolele unde o vede pe afis. Zilele trecute, solista a sustinut un recital de zile mari la Mamaia, unde a ridicat lumea in picioare. A fost aplaudata minute in sir, dupa ce a interpretat fara acompaniament unul dintre refrenele sale. Si muzica etno e la mare cautare. Baietii de la Autentic sunt reprezentantii genului cei mai solicitati de organizatorii de spectacole. (Catalina Iancu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden aslan ana