x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Exuberanţă postrevoluţionară

Exuberanţă postrevoluţionară

de Octavian Ursulescu    |    21 Feb 2010   •   00:00
Exuberanţă postrevoluţionară

Nu era un simplu prezentator. Fără să cânte, muzica devenise totuşi viaţa lui. Scena – a doua lui casă, artiştii – uneori mai mult decât familie. Tampon între cenzură şi dorinţele publicului, Tavi Ursulescu rememorează porţia de libertate artistică pe care şi-a luat-o la începutul lui 1990.



Primul meu obiectiv a fost să reluăm la TVR celebra emisiune "Meridianele cântecului", scoasă de pe post în urma unui telefon intempestiv venit de la "Tovarăşa", de la Cabinetul 2. Am purces la treabă cu Titus Munteanu, îi invitam în studio pe toţi artiştii rămaşi peste hotare, cum ar fi Nicu Covaci, Anton Petraşincu ş.a., ce mai, entuziasm total! Dar văzând după câteva luni că eu fac voluntariat, am renunţat.

În ianuarie 1990 am transmis primul concurs naţional de dans sportiv filmat vreodată de TVR - realizator acelaşi Titus Munteanu, eu prezentator. Spectacolul avusese loc în 1989, dar datorită ţinutelor "necorespunzătoare" ale dansatoarelor, îndeosebi la secţiunea Latino (acesta fusese motivul pentru care sărise în sus "Tovarăşa", la "Meridianele cântecului"), Titus n-a putut să-l difuzeze decât imediat după Revoluţie; parcă a ştiut, păstrându-l cu grijă în cutie!

Din acea clipă am fost amândoi foarte legaţi de dansul sportiv, fiind implicaţi chiar în constituirea federaţiei de specialitate, cu sprijinul lui Cornel Dinu, pe atunci ministru (Titus a avut la un moment dat şi o funcţie în conducerea F.R.D.S., alături de un alt susţinător, Constantin Duţu).

Tot în ianuarie 1990 au avut loc primele transmisii în direct ale unor spectacole de divertisment; înainte, se ştie, acestea fiind înregistrate, montate, vizionate şi grijuliu cenzurate. A fost mai întâi un mare spectacol de varietăţi realizat de Titus Munteanu la Sala Radio, unde, alături de crema cântăreţilor (pentru prima oară fanii Angelei Similea s-au putut manifesta în voie, cu baloane, pancarte, flori, toată recuzita occidentală) şi actorilor, am prezentat un olandez de culoare care-l imita pe Michael Jackson, dar şi altă premieră: o paradă a modei cu superbele manechine ale Zinei Dumitrescu de la Casa de modă "Venus".

De altfel, profitând de această relaxare şi de interesul publicului, am alcătuit imediat un colectiv de manechine de top (Romaniţa Iovan, Crinuţa Popescu, Mihaela Ionescu, Mihaela Crăciun, Anişoara Bujor, Luiza Şerbănescu) pe care-l luam în turneele organizate de mine în acea perioadă, la Arad sau Călăraşi, pe pildă, senzaţia show-ului fiind prezentarea de lenjerie intimă cu haine de blană! În direct s-a transmis şi primul "Miss România", de la Opera Română, câştigătoare fiind ieşeanca Daniela Nane, actuala actriţă.

La sfârşitul lui ianuarie 1990 mi s-a ivit ocazia de a-mi împlini un vis - acela de a călători pentru prima dată în Occident (până la Revoluţie am fost o "oaie neagră", refuzându-mi-se regulat viza) şi mai ales de a asista la legendarul festival de la Sanremo. Italienii, pentru a celebra răsturnarea regimului comunist în ţările din Est, organizaseră atunci o secţiune aparte, "Sanremo Libertz", găzduită în acel an 1990 de faimosul Teatru Ariston, unde are loc şi azi în mod tradiţional festivalul... Dar despre ce au făcut artiştii noştri la "micul" Sanremo, în 1990, vă povestesc săptămâna viitoare!

(Va urma)

×
Subiecte în articol: antimonden