x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Festivalul blondelor si brunetelor cu spuma

Festivalul blondelor si brunetelor cu spuma

31 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Berea a curs in valuri la Mamaia. Au fost aduse sute de butoaie pe malul lacului Siutghiol, acolo unde are loc, de joi pana duminica, a zecea editie a Festivalului Berii. Pentru ca lichidul sa alunece mai bine s-au servit mici, carnati si frigarui, iar concertul in aer liber a avut cap de afis trupa Directia 5.
CATALINA IANCU

Inca de pe partea cealalta a strazii te lua de nas mirosul ademenitor de carne fripta pe carbuni, imbiindu-te sa gusti macar un mic, oricat de mic, si bere pe alese. De altfel, aproape toate marcile romanesti, basca unele straine, au fost prezente cu standuri, intrecandu-se in numarul butoaielor aduse. "Berea fotbalului romanesc" nu putea fi servita altfel decat in echipamentul nationalei, langa fiecare dozator fiind cate un Hagi sau Dorinel Munteanu, daca e sa ne luam dupa numerele de pe tricou. In mijlocul locatiei trona o ditamai sticla de bere, de sase metri inaltime, insa umpluta cu... aer. In scurta vreme, numarul bancutelor s-a dovedit insuficient pentru turistii, dar si pentru localnicii veniti la un pahar de vorba si mai multe de licoare blonda sau bruna, dar cu spuma.

MARKETING. Desi isi anuntasera prezenta si vanzatorii de suveniruri, acestia nu s-au prea inghesuit sa vina. In schimb, si-au umplut teschereaua vanzatorii de carne rumenita. Nici sponsorii n-au ratat ocazia de a-si imparti fluturasii promotionali. Cele mai inedite personaje erau cinci tineri costumati in masinuta, avion, cos cu bunatati, perna si pahar cu suc, toti cu joben rosu pe cap, care au facut reclama unui ghid al Constantei. Fluturasii, lasati insa pe la standuri, au zburat cu tot cu fetele de masa, vremea fiind mai degraba una de munte decat de litoral. Vantul lua pe sus orice pahar gol sau servetel, ba chiar si cate o sapca ori palarie de pe capul petrecaretilor.

GHINION. Pe scena amplasata intr-un capat al parcarii a avut loc un concert in aer liber. Primii care au sustinut recitaluri au fost cantaretii de muzica populara. Spectacolul a avut in deschidere un nume celebru al zonei dobrogene: Elena Roizen. Numai ca interpreta a cantat... pe gratis, dat fiind ca si-a ratacit "gajul". Cand si-a schimbat costumul de scena, solista a scapat plicul cu bani, pe care si-l tinea in san. Degeaba l-a cautat, dat fiind ca prin cabina s-a perindat multa lume pana ca ea sa-si dea seama ca a pierdut onorariul din acea seara. Cel care s-a oferit s-o ajute sa caute plicul pierdut a fost colegul sau de breasla, cu nume in ton cu festivalul: Ion Amititeloaie.

MADE BY BALAN. Tatal Andreei Balan n-a mai avut norocul sa descopere talente precum fiica sa. A incercat sa faca alte Andrele, dar nu i-a reusit. Din cele patru trupe pe care le pastoreste, au venit doar doua la Mamaia. Shock, trei fete de 13 ani care abia se vedeau pe scena, dar care, din pacate pentru urechile clientilor, se auzeau, cantau de mama focului despre iubire, desi se aflau la varsta la care ar trebui sa se joace cu papusile si nu cu baietii. Apropo de acestia din urma, solistele cantau: "Baietii vor altceva", iar cei aflati in public au confirmat: "Asa-i, vrem Directia 5!" care urma sa incheie prima seara a festivalului. Fetele Tonic pareau mai indreptatite sa interpreteze astfel de versuri, avand in vedere ca erau mai rasarite ca varsta. Dar n-au avut si un repertoriu care sa acopere cele 30 de minute care le-au fost alocate, asa ca au repetat una dintre melodii.

GUTA CONTRA GUTA. La fel a facut si Daniela Gyorfi, care i-a pus pe jar pe organizatori. Acestia ii acordasera 40 de minute ei si 40 lui Liviu Guta, insa cei doi au inceput sa cante impreuna, epuizandu-si din prima repertoriul. Nu stim ce-a pus in gura Daniela, dar era tare ragusita cand vorbea cu publicul. Interesant a fost faptul ca, atunci cand canta, vocea ii suna perfect. Colegul ei de scena i-a "furat" spectatorii celuilalt Guta, care a sustinut in paralel un concert aniversar la Cinema Albatros. Numai ca pe bani, pretul biletului echivaland cu 10-15 pahare baute la Festivalul Berii, unde muzica a fost pe gratis. Cand Liviu le-a cerut spectatorilor sa ridice manutele sus, din multime s-a auzit: "De ce, sa fim "operati" mai bine la buzunare?". Fiindca timpul statea parca in loc, cei doi au cantat de trei ori aceeasi melodie, maneaua disco "De ce ma minti?". Se pare ca mamele celor doi nu sunt de acord cu legatura interpretilor (scenica), fiindca Daniela si Liviu au repetat obsesiv: "Mama ta nu ma vrea".

HEADLINERI. Prima seara a fost incheiata de o formatie cu un nume mult mai rasunator: Directia 5. Cristi Enache & Co. au fost asteptati cu nerabdare de spectatori. Ei au interpretat hit-uri mai vechi sau mai noi, insa toate au fost rasplatite cu aplauze. Si in serile urmatoare sunt asteptati invitati unul si unul: Cassa Loco, Proconsul, Mandinga, Antract, Iris si Akcent. In ultima zi a festivalului va fi Bere Gratis. Dar numai pe scena, trupa cu acest nume incheind evenimentul.

MARELE MIC

Daca in mod obisnuit la terase micul costa opt mii de lei, Festivalul i-a crescut cota. Astfel, bucatica de carne a ajuns sa coste 12.000, desi nu crescuse si ca dimensiuni. Micul, se stie, merge bine cu mustar (1.000 de lei lingura), paine (2.000 de lei felia) si, de ce nu, castraveti murati (5.000 de lei bucata). Vecinii lor de gratar, carnatii moldovenesti (preparati, culmea, de o firma din Cluj-Napoca), costau 30.000, plus 20.000 de lei portia de cartofi prajiti. Au fost satisfacute toate gusturile si toate buzunarele, fiind acoperita toata gama, de la hamsii (25.000) pana la frigarui (60.000). Puii, inghesuiti unul intr-altul pe tepuse, s-au vandut ca painea calda, desi costa 25.000 de lei suta de grame.

REGINA FESTIVALULUI

Amatorii de bere au avut la dispozitie 12 marci din care puteau alege. Cozile cele mai mari s-au format la sortimentele mai ieftine (15.000-20.000 de lei paharul), dar nici cele de import (40.000-50.000 de lei) nu au ramas nevandute, calitatea fiind la fel de apreciata ca si cantitatea. La desert a facut furori colacul secuiesc. Firma care il vindea - aburind, facut pe loc - afisase o placuta bilingva, care ne invita, in romana si maghiara, sa servim "cozonacii de la bunicuta/nagymama". Pretul era insa numai in lei, intre 50.000 si 60.000. Tot din "bucataria internationala" am gasit covrigii polonezi la doar zece mii bucata si "americanismele" popcorn si chipsuri (10.000-40.000 de lei punga).
×
Subiecte în articol: antimonden