x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Filmele si porumbeii lui Ioan Carmazan

Filmele si porumbeii lui Ioan Carmazan

06 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Vestea ca regizorul Ioan Carmazan va veni si in Vama Veche a ajuns o data cu furtuna. N-am putut rata o asemenea intalnire si ne-am aventurat spre 2 Mai, unde era cazat artistul. Ne-am incins la o discutie despre filme si... porumbei.
DANA ANDRONIE

L-am intrebat din prima pe Ioan Carmazan daca a fost disponibilizat in Vama pentru a sustine un cenaclu de film la Club A. Raspunsul: vrea sa stea trei zile la mare, pentru a-si spala creierul. Dar nu vor lipsi proiectiile de film si criticile aferente.

LIBERTATE. Apoi a inceput sa-mi povesteasca cu pofta cum s-a nascut ideea de cenaclu si cat timp le-a luat iubitorilor de film sa-si gaseasca locul. "Dupa 1989 ne-am adunat in celebrul subsol al Universitatii, vopsit cu sange de mineri. Ne-am mutat pe terasa la Motor, dupa care la Muzeul de Literatura. Am ajuns si intr-o carciuma si ultima oprire a fost in Club A. Oamenii luau trenul si veneau special in Bucuresti pentru Cenaclu. Desi nu era nimic spectaculos. Se vizionau filme si se discuta liber. Aveai libertatea de a invata sa vorbesti, sa critici pe cine vrei, chiar sa fii obraznic. Acum Soaita, patronul Clubului A, s-a gandit sa facem acelasi lucru si in Vama." Unul dintre filmele care au facut cariera in Cenaclu este scurtmetrajul "Vant", premiat la Cannes. S-a realizat dintr-un singur cadru si s-a pornit de la o fotografie: "Trei taranci stateau si se uitau ca proastele in obiectiv. Aparatul pleaca intr-un panoramic de 360 de grade, intalneste un stol de porumbei, o turla de biserica, apoi o spanzuratoare. Vine o caruta care incepe sa culeaga spanzuratii. Apoi camera se opreste pe trei femei care stau umile si se uita la toata povestea. Filmul n-are muzica, ci doar sunet de vant", ne povestea inca fascinat regizorul. Ce se va intampla in Vama? "Chiar daca-i furtuna, asa cum a fost aseara, ne vom aduna si vom viziona filme. "

RAPORT DESPRE "RAPORT". Din vorba-n vorba, am ajuns si la ultimul film realizat de Ioan Carmazan, "Raport despre starea natiunii". Desi n-a fost primit bine in Romania, este un film bun. Cel putin asa sustine regizorul. "Cred ca am calcat pe cineva pe coada. Am fost cu filmul la Centrul Cultural de la Paris si a avut mare succes. Daca aveam casete la mine, as fi dat lovitura. Asa cum am facut si cu cartea mea de novele in limba franceza. Am vandut vreo 50 de exemplare." In Romania, "Raportul" a trecut neobservat. Exista vreo explicatie? "Din pacate, producatorul m-a lungit cu procesarea un an si jumatate. Iar productia incepuse sa circule in mai multe variante piratate. Cand filmam la mare pentru "Lotus" a venit producatorul cu o caseta pe care scria "Moartea lui Tinu", un film de Ioan Carmazan. Era, de fapt, "Raport despre starea natiunii"". Se vindea chiar foarte bine pe tarabe la Urziceni si la Slobozia. Dar cum a fost primit de critici? "In jurul unui film nu trebuie ca toata lumea sa fie de acord. Unii au zis ca-i exceptional, iar altii, ca-i un mare rahat. Daca suntem cu totii de acord, nu ne mai ramane decat sa ne luam in brate si sa ne aruncam in mare." Am apreciat aceasta judecata ca venind din partea unui profesionist.

PORUMBEII DIN CAP SAU DIN COLENTINA. Ioan Carmazan a recunoscut, la randul lui, ca asa este. Dar cu o sinceritate debordanta ne-a marturisit ca abia de curand a realizat care-i meseria lui, de fapt. "Am fost invatat sa am propriile scenarii. Un regizor profesionist trebuie sa lucreze la comanda, dupa scenariile altora. Asta inseamna meserie. Acum, la filmul "Lotus" mi-am dat seama de acest lucru. Am fost platit la nivelul unui fotbalist de la Steaua si n-am putut refuza. Am facut regia dupa ce producatorul mi-a tot prezentat o serie de scenarii. Cu acest film am inteles ce profesie am. Cam tarziu. Dupa 36 de ani de regie." Dupa aceasta marturisire, l-am intrebat brusc cati porumbei are. M-a surprins cu o alta intrebare: "In cap sau in Colentina?". Mi-a zambit si a inceput sa-mi povesteasca de cealalta meserie a sa. "Am peste 300 de porumbei. Anul acesta am participat la concursul mondial din Portugalia, alaturi de alte 28 de tari, si am iesit al patrulea columbofil din lume. Iar acum trei zile, am stabilit un record national. Mi-a venit acasa, dupa opt zile, porumbelul din Moscova. A parcurs 1.500 de kilometri."

AFACERE DE MILIOANE

Dupa 30 de ani, regizorul a reusit sa aiba o linie de porumbei numita Carmazan. "Am mers in strainatate si am cumparat porumbei celebri, pe care mereu i-am resorbit. Adica, i-am combinat cu cate unul de-al meu. Treptat-treptat, am resorbit sangele marilor campioni. Ma uit in ochiul porumbelului si pot spune daca e prost sau destept."

Ioan Carmazan a ajuns la un nivel la care castiga bani destul de multi din aceasta "afacere". Concursurile castigate i-au asigurat reputatia de columbofil, astfel ca toata lumea trage la porumbeii regizorului. "Am un campion la maraton pe care cred ca il voi vinde. Mi s-au oferit 5.000 de dolari", ne-a spus mandru stapanul. Are mare grija de "copiii" lui si nu se prezinta oricum in fata campionilor. A primit de la sora lui din Franta o camasa Kenzo, in valoare de 500 de franci. Nu i-au placut manecile, asa ca a bagat foarfeca in ea si a aranjat-o. Dupa care, i-a gasit imediat o intrebuintare: o purta cand dadea de mancare la porumbei.

DIVERTISMENT

Carmen Trandafir nu s-a plictisit de Mamaia

Dupa ce a cantat aproape toata vara la o terasa, Carmen Trandafir vrea la "Mamaia". Interpreta a trecut preselectia cu melodia "Tot ce simt", compozitor fiind fratele ei, Razvan Trandafir. Iar textul l-a scris chiar interpreta, cu manuta ei.

CINE CU CINE

JULIA (SEXXY) a venit pe tarmul Marii Negre insotita de iubitul ei, managerul trupei, Bogdan Jianu. Cei doi imbina utilul cu placutul, caci, dupa obositoarele spectacole, indragostitii se ocupa si de longeviva lor relatie. Bogdan Jianu spera intr-un viitor mai luminos al artistilor si managerilor romani. In acest sens, el a anuntat ca va infiinta, cu sprijinul Juliei, un sindicat care sa-i protejeze de escroci pe cei din lumea muzicala. (S.E.)

COCKTAIL

  • RESPINSII DE LA "MAMAIA". Daca la alte festivaluri cantaretii respinsi n-au mai avut curajul sa recunoasca faptul ca si-au depus CV-ul si CD-ul, iata ca organizatorii de la "Mamaia" ni i-au pus "pe tava" pe toti cei care au picat la Sectiunea Creatie. Printre acestia se afla nume sonore care de data aceasta nu mai au cum s-o dea la intors. 41 de formatii si interpreti nu vor urca pe scena Festivalului de la Mamaia, desi si-ar fi dorit din tot sufletul acest lucru. Cei mai cunoscuti dintre acestia sunt: Mihai Traistariu, Vlad Mirita, El Negro, Fuego, Bambi, Candy, Axxa, Gia si Gina Pop. Interpretii ca interpretii, dar n-au reusit sa-si califice piesele compozitori supercunoscuti precum Jolt Kerestely, Sandel Balan, Adrian Ordean, Nicolae Caragia sau Victor Socaciu. Sotul Marinei Almasan a ramas cu "Boema" pe dinafara, Adi Ordean n-a reusit cu Axxa, iar Nicolae Caragia, pe langa faptul ca este urmarit de ghinion, se pare ca este chiar sabotat, caci piesele sale au fost respinse de la mai toate marile competitii de gen. (Catalina Iancu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden film ioan carmazan