x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Iesire regala din scena

Iesire regala din scena

13 Sep 2004   •   00:00

Cimitirul Bellu a devenit sambata, pentru cateva ore, un teatru in aer liber, deoarece mii de oameni, din toate colturile tarii, au venit sa-i aduca un ultim omagiu celui care a scris poate cea mai frumoasa pagina din istoria muzicii romanesti.

HORATIU TUDOR

Este foarte greu de descris in cuvinte ceea ce s-a intamplat la inmormantarea marelui artist Dan Spataru.

BLOCAJ. Va reamintim ca, inainte cu o saptamana de a inceta din viata, Dan Spataru, cu un tragic presentiment, a intrebat-o pe sotia sa daca la inmormantarea lui vor veni ceva oameni. Ei bine, ceea ce a fost la Cimitirul Bellu se poate caracteriza printr-un singur cuvant, si anume isterie. Inca de la orele diminetii, oamenii s-au perindat la capataiul regretatului maestru, unii "ocupand" un loc in fata, care sa le permita o cat mai buna vizibilitate. Traficul din fata Cimitirului Bellu a fost blocat pret de cateva zeci de minute, agentii de circulatie facand cu greu fata aglomeratiei. Cei care au venit pe ultima suta de metri au avut surpriza sa constate ca aleea catre capela era practic neincapatoare.

IN COPACI. Fara nici un fel de exagerare, oamenii s-au catarat in copaci, nu putini fiind aceia care se urcasera pe schelele bisericii aflate in reconstructie. Din cauza multimii, care avea tendinta de a se pravali peste sicriu, a fost nevoie ca nasul de cununie al marelui disparut, Viorel Paunescu, sa suplimenteze numarul bodyguarzilor, pentru ca gardienii nu mai faceau fata. Practic, de la poarta cimitirului pana la sicriu parcurgeai aproximativ 10 minute, si asta in conditiile in care oamenii aveau amabilitatea sa-ti faca loc. Cimitirul Bellu stralucea in razele soarelui de numarul imens al lumanarilor aprinse.

DOLIU. Chipurile celor prezenti, indiferent daca erau mai tineri sau mai in varsta, erau scaldate in lacrimi, ca o dovada a imensului regret fata de disparitia acestei vedete autentice. Oamenii vorbeau soptit, parca pentru a nu tulbura odihna vesnica a lui Dan Spataru. Unii mai indrazneti fredonau pasaje din cantecele celebre ale artistului, parca pentru a-i face pe plac regretatului Dan Spataru. Toata lumea, la unison, era de acord cu faptul ca interpretul nemuritoarelor slagare isi va gasi locul in Rai. Dupa aprecierea fortelor de ordine, la inmormantare au participat aproximativ 20.000 de persoane. Slujba religioasa, oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul, a fost cutremuratoare. Inaltul prelat a fost secondat de un sobor de nu mai putin de cinci preoti, ale caror nume trebuie mentionate intr-un adanc gest de respect: prietenul din timpul studentie al lui Dan Spataru, preotul Gelu Bogdan, parohul Biserii "Sf. Gheorghe Nou", preotul Mihai Bogdan, preotul Vladimir Lapte, din Chisinau, preotul Irimia Valer si diaconul Ciprian Dinu.

LACRIMI. Toate fetele bisericesti mentionate plangeau in timpul slujbei religioase. Langa catafalc erau asezate sute de coroane de flori din intreaga tara si din strainatate.

La finalul slujbei religioase au luat cuvantul o seama de personalitati ale vietii artistice romanesti, cum ar fi Alexandru Arsinel, compozitorii Temistocle Popa si Horia Moculescu, care nu si-a putut duce la bun sfarsit cuvantarea, din cauza lacrimilor, cunoscutul om de radio Titus Andrei, directoarea Casei de Discuri Electrecord, doamna Cornelia Andreescu. Din pacate, un astfel de moment, incarcat de durere si sobrietate, nu a scapat de penibil. Autorul a fost actorul Costin Marculescu, un fel de Rica Venturiano modern, actualmente patronul unei scoli de manechine. Acesta a evocat cu cuvintele sale memoria artistului, dar la final, cu un ton ce amintea de Nae Catavencu, personajul lui Caragiale, a lansat un mesaj ieftin si incarcat de populism. Si anume, a propus ca Bulevardul dintre Unirii si Universitate sa poarte numele lui Dan Spataru. Mesajul sau a fost aplaudat de cateva babe chioare, in schimb, oamenii de cultura si-au bagat barbia in piept, de rusine. Poate ca aceasta propunere ar fi fost bine primita in alte conditii, dar nicidecum in acele momente de grea despartire. Jenant a fost si un oarecare Mihai Lazar, venit acolo din partea cantautorului Gheorghe Gheorghiu. Si acest neica-nimeni s-a trezit vorbind si a citit de pe o foaie cateva versuri grotesti dedicate marelui disparut. Pacat ca unii dintre semenii nostri nu vad granita dintre normal si ridicol. Multimea a navalit apoi pe aleea catre groapa, din nou fiind nevoie ca oamenii de ordine sa intervina pentru ca familia indoliata sa poata asista la slujba de inmormantare. Sute de curiosi s-au catarat pe cruci, in copaci, facand ca aerul sa devina irespirabil.

ULTIMELE APLAUZE. Cand sicriul a fost coborat in groapa si primii bulgari de huma s-au pravalit peste cel care a fost omul Dan Spataru, la initiativa scriitorului Doru Braia, oamenii au aplaudat minute in sir, ovationandu-l pentru ultima oara pe interpretul marelui slagar "Te asteapta un om". S-a tras cortina, Dan Spataru a iesit din scena, dar publicul va continua sa asculte si sa fredoneze "Drumurile noastre", caci, de acum, drumul lui Dan Spataru este unul catre Rai. Poate ca atunci cand sicriul lui Dan Spataru a fost acoperit de pamant, undeva, in Romania, s-a nascut un copil…

IDEE

"Propun ca Bulevardul dintre Unirii si Universitate sa poarte numele lui Dan Spataru. Daca cineva din Primaria Capitalei este prezent, sper sa ia in considerare aceasta idee" - Costin Marculescu, actor

CREDINTA

"L-am cunoscut cand eram student la Teologie si intotdeauna i-am admirat latura religioasa a sufletului sau. O data cu el se incheie perioada de aur a muzicii usoare romanesti" - Pr. Gelu Bogdan, parohul Bisericii "Sf. Gheorghe Nou"

RESPECTUL ARTISTILOR

Rand pe rand au trecut pe la capataiul lui Dan Spataru Alexandru Arsinel, Horia Moculescu, Doru Tufis, Mihai Constantinescu, Maria Dragomiroiu si sotul ei, Bebe Mihu, Madalina Manole, Silvia Dumitrescu, Nicu Constantin, compozitorul Ionel Tudor si sotia sa, textiera Andreea Andrei, Cornelia Catanga, Oana Sarbu, Victor Socaciu, patroana restaurantului Jaristea, Laura Nicolau, Romica Tociu si sotia sa, Nicoleta, dar fara Cornel Palade, care nu a putut veni din cauza colicilor intestinali, Ovidiu Komornyk, care mesteca relaxat "ciunga", doamnele revistei romanesti, Stela Popescu si Mirabela Dauer, Mihaela Mihai. Multe dintre personalitatile prezente aveau chipurile acoperite cu ochelari negri de soare, pentru a-si masca durerea, dar nu au putut sa-si stapaneasca suvoaiele de lacrimi. Daniela Gyorfi nu a avut puterea sa participe la inmormantare, intorcandu-se de la poarta cimitirului, trimitand prin cineva o coroana de flori. Sotia si fiica lui Dan Spataru formau un tablou ravasitor. Cu ochii secati de lacrimi, cele doua femei erau demne in durerea lor. Nu mai aveau puterea sa planga.

FOTO

  • CONSIDERATIE. Admiratorii s-au calcat in picioare pentru a-si lua adio de la marele Dan Spataru

  • DURERE. Sotia si fiica artistului au rezistat cu greu la socul inmormantarii lui Dan Spataru

  • DESPARTIRE. Alexandru Arsinel si Nicu Constantin si-au condus prietenul
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden oamenii spătaru dan