x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden In orasul lui Colea

In orasul lui Colea

de Vitalie Calugareanu    |    24 Iul 2006   •   00:00
In orasul lui Colea
ORIGINI
In Balti, orasul natal al lui Colea Rautu, nu-si mai aminteste nimeni de marele actor. Au trecut prea multi ani de cand a plecat de acolo.

 

Fostii vecini si prietenii sai din copilarie, de-a lungul anilor, au trecut in lumea celor drepti. N-am mai gasit casa in care a copilarit Colea. Aceasta a fost facuta una cu pamantul, iar locul ei a fost ocupat de o piata cu marfuri industriale, care s-a extins si continua sa acapareze suprafetele din imprejurimi.

 

Incet-incet, piata care a inghitit casa lui Colea Rautu se va extinde si peste cele ale fostilor sai vecini. Exista o bojdeuca, in apropiere, care are peste 150 de ani. Dupa toate probabilitatile, aici au locuit prietenii din copilarie ai lui Colea Rautu. Actualii proprietari au transformat-o intr-un depozit in care isi tin conservele pentru iarna si uneltele de munca. Pe locul gradinii actorului, un buldozer pregateste terenul ce va ""sustine"" un enorm centru comercial.

 

VOR O POZA A LUI COLEA. La Primaria din Balti nimeni n-a putut explica in ce mod au ajuns proprietatile parintilor lui Colea Rautu in subordinea stapanilor pietei, iar acestia din urma n-au binevoit sa discute cu noi, asigurandu-ne doar, in limba rusa, ca ""totul s-a facut perfect legal"". Despre actorul roman n-au auzit, deoarece, ne-au spus ei, nu privesc programele romanesti de televiziune. Mai grav este ca nici cei de la primarie n-au auzit de Colea Rautu, dar, dupa ce le-am spus cine este si au aflat ca s-a nascut in Balti, s-au bucurat, mentionand ca se mandresc cu el si, daca ar avea o poza, ar pune-o ""pe-un perete din coridor ca sa vada lumea ca se nasc si la Balti oameni"".

 

Balti este cel mai rusificat oras din Basarabia, unde doar 7% din localnici se considera romani

 

Desi este considerat ""capitala de nord"" a actualei Republici Moldova, orasul Balti este cunoscut ca fiind cel mai murdar oras al tarii, realitate pe care o sesizezi dupa miros, pe masura ce te apropii de portile orasului. Autoritatile dau vina pe sistemul de canalizare invechit si pe statiile de epurare a apei, care stau sa se darame. Si asta in pofida faptului ca este al doilea oras ca marime si numar de locuitori din Moldova (dupa Chisinau). In perioada sovietica s-a dezvoltat furtunos ca un puternic centru industrial, iar o data cu destramarea vechiului imperiu, situatia pare sa fi scapat de sub control. Numai in centrul istoric al urbei s-a pastrat amplasamentul initial al strazilor - ele toate duc spre principalele piete orasenesti.

 

Balti este cel mai rusificat oras din Basarabia. Doar 7% din localnici se considera romani. 19% se declara moldoveni, iar restul sunt rusi si ucraineni. Anul trecut, autoritatile comuniste locale au incercat sa reinstaleze in centrul orasului monumentul lui Vladimir Ilici Lenin, dar au fost impiedicate de un grup de studenti, iar ulterior, de un bun roman de acolo, care era gata sa-si dea foc in cazul in care autoritatile si-ar fi dus planul la bun sfarsit.

 

La Balti s-au mai nascut Stela Popescu si un artist valoros de teatru si cinema, Mihai Volontir, foarte apreciat, mai ales in Rusia, pentru rolul din filmul ""Budulai"" si pentru rolul de soldat jucat intr-o serie de filme rusesti despre armata sovietica. Nu demult, Volontir risca sa ramana orb din cauza unei boli care-i afecta vederea. Deoarece este sarac, guvernul de la Chisinau a decis sa-i acopere cheltuielile pentru operatia chirurgicala din fondul sau de rezerva.

 

""N-am auzit de Colea Rautu, pentru ca nu urmarim programele romanesti de televiziune. (...) Este un mare actor? Aaa, ne bucuram sa aflam ca s-a nascut la noi, in Balti, un om atat de mare si de important. Ar fi bine sa-i vedem si noi filmele in care a jucat"" - Un localnic din Balti

×
Subiecte în articol: antimonden colea colea rautu balti