x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden În tinereţe, Chef Nicolai Tand cosea, strângea fânul, săpa şi a tăia lemne

În tinereţe, Chef Nicolai Tand cosea, strângea fânul, săpa şi a tăia lemne

17 Iul 2016   •   15:13
În tinereţe, Chef Nicolai Tand cosea, strângea fânul, săpa şi a tăia lemne

Zilele trecute, în drum spre Cluj-Napoca, Nicolai Tand a refăcut o parte din drumul pe care îl străbătea în urmă cu aproape 30 de ani, când muncea prin ţară pentru bani sau produse agricole.

”În 42 de ani am strâns amintiri cât pentru câteva vieţi. Acum cateva zile m-am întors în trecut cu vreo 30 de ani. Am să vă povestesc şi cum s-a întâmplat asta. Am început să muncesc de mic. Tata s-a stins în 86, iar eu, alături de fraţii mei, am rămas de ajutor în casă. Am învăţat sa fac de toate: să cosesc, să strâng fânul, să sap, să tai lemne, să fac mâncare, toate lucrurile pe care un bărbat trebuie să le facă pe lângă casă. Când mă uit în urmă îmi dau seama că am fost norocos, pentru că am învăţat să fac de toate şi pentru că am avut lângă mine o familie minunată! În Maramureş, bărbaţii plecau vara la muncă prin ţară. Îşi luau raniţa plină cu slănină, horincă şi câteva haine de schimb şi se duceau „în lume”, asta era expresia pe care o foloseau. Exista o persoană, care se numea zavit, care strângea grupuri de bărbaţi pe care mai apoi îi ducea la muncă, fie pentru bani, fie pentru a aduna produse care în zona noastră nu se cultivau din cauza climei, aşa cum este porumbul. Acum câteva zile, în drum spre Cluj, am oprit fix în locurile în care am muncit acum aproape 30 de ani”, povesteşte acesta pe blogul său, www.nicolaitand.ro.

Prezentatorul emisiunii Star Chef, difuzată de Antena Stars în fiecare sâmbătă şi duminică de la ora 12.00, şi-a amintit cum a lucrat pe o plantaţie de hamei, cum urca la Cetatea Rupea pentru a aduce apă şi cum strângea fânul de pe dealurile din judeţul Braşov. Toate aceste amintiri au avut un puternic impact emoţional. „Trec deseori prin zona asta în drum spre Maramureş şi de fiecare dată le arăt copiilor şi Monicăi locurile prin care am muncit, le spun poveşti, dar acum a fost prima oară când m-am şi oprit aici, după aproape 30 de ani. Dragilor, am avut lacrimi în ochi umblând pe aceste dealuri. M-am întors la adolescenţă, la vremea când aveam 16-17 ani şi în vacanţa de vară, când unii mergeau la mare, eu veneam la muncă, departe de casă. Am avut un nod în gât tot timpul, dar în acelaşi timp am fost tare bucuros. Bucuros pentru că toată munca mea m-a adus unde sunt azi, bucuros pentru că am avut atât de multe lucruri de învaţat, bucuros pentru toate şansele care mi s-au dat, pentru toţi oamenii pe care i-am întâlnit. Uneori e important să ne uităm în urmă, pentru că acela e drumul pe care vom merge şi spre viitor”, a mai povestit Chef Nicolai Tand.

Nicolai, pe dealurile de lângă Cetatea Rupea, unde muncea în tinereţe

 

Pe lângă muncile câmpului, Nicolai era responsabil cu căratul apei

Actualul Chef a muncit în urmă cu aproape 30 de ani într-o plantaţie de hamei

×