x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Incasii din Mamaia

Incasii din Mamaia

23 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Pe Litoralul invadat de manele, cinci sud-americani sunt o binevenita pata de culoare. Trupa de amerindieni intitulata Sin Fronteras ("Fara frontiere") canta live, chiar in strada, la instrumente vechi de secole.
CATALINA IANCU

Trei peruani - Itto Meza, Luis Atahualpa si Perci Florian - , bolivianul Victor Huarachi si Oscar Barros din Argentina s-au intalnit in zona Anzilor si au descoperit ca au aceeasi pasiune: muzica incasilor si traditiile acestora. Pentru a le face cunoscute in lumea intreaga si-au parasit meleagurile natale si au colindat pamantul in lung si-n lat. Dintre toate zonele pe unde au cantat, cel mai mult le-a placut in Romania. Asa ca s-au stabilit aici. Unii dintre ei s-au casatorit cu romance si au si copii. De dimineata pana spre miezul noptii ei ii incanta pe trecatorii de prin Mamaia cu muzica Anzilor, incercand in acelasi timp sa vanda CD-uri si obiecte de artizanat.

INSTRUMENTE. Printre palarii si amulete, intr-o traista, la vedere, au dosarul cu autorizatii. "A trecut destul timp pana cand am reusit sa obtinem actele necesare pentru a ne instala aici, dar acum suntem in regula", ne-a spus Victor. Apoi ne-a prezentat instrumentele la care canta. Zampoña este un fel de nai dublu, iar quena seamana cu un fluier, dar este mult mai mare. Ritmul este tinut cu ajutorul celor doua tobe, numite bongos, in care Oscar si Perci bat cu buricele degetelor. Charango este o minichitara, copiata de incasi dupa instrumentele conquistadorilor spanioli. Pe langa acestea, cantaretii ambulanti au si chitari electrice, si un sistem de sonorizare modern, compus din microfoane, statie, boxe, amplificator si clape.

MARKETING. Turistii pot cumpara diverse obiecte aduse din Anzi. Printre acestea se numara bratarile aducatoare de noroc, confectionate din ata. Nu lipsesc palariile specifice zonei de origine a baietilor. Pe un suport sunt atarnate medalioane din lemn si os, iar intr-o valiza sunt insirate diverse figurine. Turistii certati se pot impaca fumand pipa pacii, cumparata tot de la tinerii sud-americani. Insa peruanii nu se pot lauda cu incasari substantiale, preturile mult mai mari decat anul trecut facandu-i pe cei veniti pe Litoral sa-si numere de doua ori banii din buzunar inainte de a cumpara ceva. "Recesiunea din Romania ne-a afectat si pe noi. Speram ca economia voastra sa-si revina cat mai repede, ca sa ne mearga si noua vanzarile", ne-a mai spus Victor.

FRONTIERE

Asa cum spune chiar numele trupei lor, membrii formatiei Sin Fronteras incearca sa traverseze orice fel de bariere cu arta lor. "Pentru noi nu exista granite. Nici intre tari, nici intre religii, nici intre oameni. Publicul iubeste muzica noastra, iar asta ne face sa punem si mai mult suflet in ceea ce facem", ne-a declarat Itto. Romanii, popor latin, gusta din plin ritmurile sud-americane. Se opresc langa ei si danseaza, se fotografiaza cu palariile gen sombrero, le cer autografe si nu pleaca pana cand nu se pozeaza cu cei cinci interpreti. Mai ales ca si costumele lor sunt originale.

DIVERTISMENT

Carmen Trandafir revine cu hituri americane
De Carmen Trandafir nu s-a mai auzit de ceva vreme. Pana zilele trecute, cand am vazut-o la o terasa din Mamaia. Carmen ne-a servit "New York, New York", se pare piesa ei de rezistenta din repertoriul de melodii straine cu care-a ales sa revina pe piata muzicala. (Miruna Mihalcea)

CINE CU CINE

MINODORA e la mare cu iubitul ei, Catalin Arabu. Daca tot a ajuns pe-aici si are si ceva timp liber, Minodora s-a gandit ca n-ar fi rau sa dea o raita prin magazine, unde oferta de obiecte vestimentare e foarte larga, si sa mai "opereze" ceva schimbari prin garderoba. Minodora si-a cumparat o groaza de combinatii de posete si incaltari, ca sa compenseze golul din garderoba. Iar Arabu nu a comentat! (Miruna Mihalcea)

Jurnalul National, in misiune pe Litoral

Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: antimonden