x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Inginerii care canta

Inginerii care canta

05 Ian 2005   •   00:00

Multi veterani ai muzicii romanesti sunt, ca meserie de baza, ingineri (ori subingineri, dupa caz). Profesie la moda acum cativa ani buni. Dar dupa ce au renuntat la ea s-au reprofilat si au devenit cantareti.

ROXANA I. ANCUTA

AFINITATI. Artan, liderul trupei Partizan, a renuntat la vioara pentru a fi mecanic auto si apoi cantaret
Ducu Bertzi a terminat Facultatea de Mecanica Fina din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. "Imi placeau materiile de profil, insa cel mai mult «Rezistenta mterialelor». Pentru ca aveam media cea mai buna dintre colegii mei, in primul an de facultate am fost ales seful clasei. Dar asta a durat doar un an, pentru ca au trebuit sa ma schimbe din cauza corigentelor pe care le «achizitionam» pentru ca plecam in turnee. Dar le treceam dupa ce ma puneam cu burta pe carte". Este subinginer si, din 1979 pana in 1990, a muncit in cadrul sectiei de scularie, masini unelte, apoi la fabrica de componente nucleare. Desigur, in paralel, se ocupa si de muzica. Dupa 1990 a primit propunerea de a se angaja ca si director de relatii publice in cadrul unui ziar care tocmai se infiinta. A ocupat acest post timp de doi ani, dupa care si-a facut o firma de publicitate, la care a renuntat in scurt timp, preferand sa se dedice in intregime muzicii.

Artan, Everestul rockului romanesc, are muzica in sange. La gradinita canta la vioara, iar la scoala, pana in clasa a VIII-a, canta la pian si la contrabas. Cu toate cunostintele lui in domeniul muzical, Artan a ajuns sa urmeze cursurile unei facultati tehnice: Facultatea de Metalurgie, pe care a terminat-o in 1989. Imediat dupa absolvirea facultatii a fost mecanic auto si dupa aceea, timp de trei luni, a profesat ca inginer, la Calarasi.

SUPRASOLICITARE. Dorin Anastasiu a absolvit in 1967 Facultatea de Instalatii pentru Constructii din Bucuresti. Pentru ca nu a sustinut examenul de licenta, se declara subinginer. "Am profesat numai trei luni in domeniul asta, dar este adevarat, inainte de facultate, am lucrat la un atelier mecanic ca muncitor in cadrul Institutului de Proiectari Cai Ferate. In paralel cu facultatea faceam si Scoala Populara de Arta". A renuntat la inginerie, din cauza suprasolicitarii fizice la care-l supuneau cele doua meserii, total opuse.

MESERIE
Gabriel Cotabita este absolvent al Facultatii de Electrotehnica (Craiova) si al unui curs postuniversitar de analist programator. A profesat o perioada destul de indelungata ca inginer electronist si analist programator, atat in capitala Baniei, cat si in Bucuresti, unde s-a si stabilit din 1987. De dragul muzicii a renuntat la inginerie. Ce a urmat... stie toata lumea. O cariera solistica ampla. Tot inginer electronist a fost si actualul sau coleg de trupa, Mihai Pocorschi, care a mai lucrat intr-o vreme ca producator si director de creatie audio-video in publicitate. Dan Bittman este si el un inginer, dar nu a profesat meseria sa de baza. "In 1989 am terminat Facultatea de Constructii din Bucuresti. Nu a fost prima mea optiune. Doi ani la rand am dat la Arhitectura si n-am intrat, dupa care m-am orientat spre Constructii, unde stiam ca se intra usor", spune Bittman.
×
Subiecte în articol: antimonden