x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Li s-a tot dat cu flit!

Li s-a tot dat cu flit!

14 Iun 2004   •   00:00

MONDEN

Nu e floare la ureche sa reprezinti Romania la Eurovision. Nume grele ale muzicii romanesti au participat la faza nationala de "n" ori, dar au pierdut la "mustata". Altora le-a iesit din prima, fara mari emotii.
SIMONA ECOVOIU

Eurovision-ul nu e de nasul oricui. Trebuie sa ai calitati vocale de exceptie si un look, daca nu foarte placut, macar interesant. Ne-am obisnuit deja ca la faza nationala a acestui puternic concurs sa vedem cam aceleasi fete. Din pacate, doar unul(a) este alesul(a), celorlalti ramanandu-le doar convingerea ca vor reusi cu proxima ocazie. Ca asa e la romani, speranta moare ultima.

SCHIMBA MACAZUL. La doar 14 ani, Andreea Balan se regasea pe lista concurentilor: "In 1992 am primit din partea juriului 62 de puncte si eram tare bucuroasa ca ma aflam pe primul loc. Din pacate, nu aveam varsta minima (16 ani) ca sa trec de faza nationala. Piesa, intitulata "Un Univers mai linistit", am inclus-o si pe primul meu CD". Mihai Traistariu (ex-Valahia) a castigat premii importante la festivalurile organizate de tarile vecine, dar, cand vine vorba de Eurovision, trebuie sa se aseze la rand: "Am participat de patru ori. Anul acesta m-am prezentat cu sapte piese, ca un nebun! N-a fost sa fie, ce sa mai zic? Dar nu ma las. Schimb tactica, nu voi mai canta balade, ci piese antrenante. Ma pregatesc pentru editia viitoare, de pe acum, cu Andrei Tudor!".

CU EMOTIILE-N GAT. In istoria Eurovision, doi mari solisti au fericit Romania, in urma cu doi ani. Ei se numesc Marcel Pavel si Monica Anghel, care au ocupat locul 9 sau 8, ca nici acum nu se stie: " Noi am participat la faza nationala o singura data si am obtinut locul 1. Iar in Estonia ne-am clasat pe locul 9 cu piesa "Tell my why", compusa de Ionel Tudor. Puteam primi un punctaj mai bun, dar la Eurovision se voteaza in functie de cumetrii. Ca sa ajungi pe marea scena ai nevoie de o voce deosebita. Dar nu e suficient. Daca nu-ti tii nervii si emotiile in frau nici ca poti face treaba buna. De pilda, Mihai Traistariu este foarte talentat, dar nu va ajunge departe, daca nu va invata sa-si ascunda emotiile care, uneori, ii pun vocea in dificultate".

Un exemplu de consecventa

La Eurovision 2003, ce a avut loc la Riga, in Letonia, Nicoleta Nicola (foto) s-a clasat pe locul 10. Ea este un exemplu de consecventa, caci abia dupa 11 ani, respectiv sase editii, interpreta romanca si-a vazut visul cu ochii. Piesa castigatoare "Don’t beak my heart" a fost compusa de al ei sot, Mihai Alexandru, care si-a tinut o vreme "creatia" in sertar. Ca un adevarat profesionist, ea s-a ocupat nu numai de voce, ci si de fizic: "Am servit un meniu mai usor, ca sa slabesc, si am facut exercitii de respiratie". Pentru Nicola, premiile au venit cu intarziere. Abia din 2002 a inceput sa adune roadele, sa-si faca videoclipuri si sa nu mai faca fata concertelor. Nimeni n-o invidiaza, caci in spatele succesului se afla ani buni de munca.
×
Subiecte în articol: antimonden