x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Litoralul din aer

Litoralul din aer

24 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Pana de curand, cu parapanta, parasailingul si paramotorul romanii erau para...leli. Acum insa, cei care le incearca se dau lei-paralei. Costurile pentru inchirierea aparatelor de zbor sunt destul de piperate.
CATALINA IANCU

Echipamentele scumpe, aduse de afara, si combustibilul ridica mult preturile plimbarilor de lux. In plus, instructorii sunt bine pregatiti, dotati cu brevete recunoscute pe plan international, unii chiar cu premii obtinute peste hotare. Doritorii de senzatii tari semneaza un contract pe proprie raspundere, in care scriu ca nu au probleme de sanatate si nici rau de inaltime.

PARAPANTA. Este cel mai simplu aparat de zbor, confectionat din material textil. Spre deosebire de alte sisteme, unde esti ghidat de instructor, parapanta nu poate fi folosita decat de posesorii de brevet, eliberat de Aeroclubul Romaniei. Pilotul atarna suspendat intr-un ham special si are la dispozitie doua comenzi cu ajutorul carora isi dirijeaza zborul. Decolarea se face prin tractare sau printr-o simpla alergare. Daca vantul sufla cu putere, te ia pe sus, nemaifiind nevoie sa faci cros. Cel mai cunoscut loc de pe Litoral unde se practica acest sport este statiunea Costinesti, in Golful Francez, unde faleza este mai putin inclinata.

PARAMOTORUL. Parapanta dotata cu motor se numeste... paramotor. Cativa tineri ardeleni de la un club aeronautic din Targu-Mures si-au investit economiile in echipamente de zbor. Contra sumei de 1.200.000 de lei va initiaza in tainele acestui sport aeronautic. Decolarea se face in doi pasi. La propriu. Ba mai mult, mergi pe covorul rosu. Intins, evident, pentru ca nisipul ridicat sa nu "inece" elicea. Dintre cele doua locuri, unul este ocupat de specialistul care manevreaza aparatul, iar pasagerul este plasat pe scaunul din fata, bucurandu-se din plin de privelistea care i se deschide in fata. Dupa circa 20 de minute elicea care asigura propulsia este oprita, iar cei doi ocupanti plutesc purtati de curentii de aer pana la locul de aterizare.

PARASAILINGUL. Cei nefamiliarizati cu terminologia britanica ii spun pur si simplu parasuta. Clientul e ridicat de curentii de aer, dupa ce in prealabil a fost dus cu salupa in largul marii. Spre deosebire de celelalte aparate, zborul are loc numai deasupra apei. Dupa ce intra la apa, zburatorul este luat pe sus, singur sau impreuna cu persoana alaturi de care a ales sa planeze deasupra valurilor. Dat fiind ca zborul este unul de agrement, copiii pana in 10 ani se pot bucura de priveliste, cu conditia sa aiba parinti dispusi sa-i lase si, mai mult, sa scoata din buzunar pretul biletului, care costa un milion de lei pentru o persoana si 1,5 milioane pentru doua persoane.

DELTAPLANUL. Doritorii de senzatii si mai tari pot decola cu deltaplanul, insa pentru a-l controla este nevoie de o mai mare experienta de zbor. La Costinesti, in Golful Francez, aterizarea are loc chiar in locul de decolare, dupa ce sportivul a dat o tura pe deasupra valurilor inspumate. O variatie a acestui aparat este motodeltaplanul, folosit la Mamaia. Acesta este dotat cu "talpici", aterizarea si decolarea facandu-se de pe apa. Insa cel mai comod si care inspira cea mai mare incredere este avionul de agrement, de la Tuzla, care transporta cate trei pasageri pe cursa, fiecare fiind nevoit sa achite 1.200.000 de lei pentru o plimbare de neuitat.

TELEGONDOLA

Daca doriti sa va priviti de sus prietenii, dar pe bani putini, puteti alege telegondola. Pentru 50.000 de lei sunteti plimbati vreo doi kilometri pe deasupra Mamaiei, de unde se vad plaja, faleza, Lacul Siutghiol si Aqua Magic. Puteti arunca inclusiv o privire indiscreta in camerele de hotel, unde, daca aveti noroc, urmariti un strip-tease involuntar, oferit de vreo turista care a uitat sa traga perdelele.

PERIPETII CU PARAPANTA

Daca accidente nu s-au prea intamplat pana acum, au avut loc in schimb aventuri demne de povestit nepotilor. Doi baieti din Bucuresti ne-au destainuit ce-au patit cu parapanta. Dupa ce au admirat peisajul, au vrut sa aterizeze pe nisipul din Costinesti pentru o baie. Spre surprinderea lor, erau singurii purtatori de haine din zona, caci au picat drept in mijlocul plajei rezervate nudistilor.

DIVERTISMENT

Anastasia Lazariuc s-a saturat de spectacole proaste Anastasia Lazariuc poate fi vazuta in cateva (putine) spectacole pe Litoral. De nevoie, probabil, nu de placere. "Imi doresc ceva mai bun. Mi se pare rusinos sa cant pe o scena goala, fara decor, pe care sa pasim, pe rand, ca pionierii", se plange ea.

CONDICA DE RECLAMATII

  • CORNEL, SOLISTUL TRUPEI VANK, RECLAMA ABSENTA TERASELOR IN OLIMP. Abia intors de la mare, el semneaza condica nemultumitilor. Chiar daca nu a avut prea mult timp la dispozitie, pentru ca nu a stat decat un week-end, Cornel are totusi cateva observatii de facut: "Apa este foarte rece si nu am facut baie. Serios vorbind, Olimp, statiunea in care am fost eu, a devenit mai mult de pensionari. Este mult prea liniste, este pustiu, nu ai ce sa faci acolo... E cam varza! Nu prea sunt nici posibilitati de distractie. Nici macar terase suficiente... Sunt foarte multe restaurante. Ce sa spun, este usor jale. Nu a fost pe gustul meu. M-am dus si in Costinesti, unde era alta viata. Lume multa, veselie...". (R.I.A.)

  • ROCSANEI MARCU II CAM MIROASE. Blonda de la Prima TV ne-a insirat o intreaga lista de plangeri in ceea ce priveste serviciile de pe Litoralul romanesc. "Apa e murdara, plajele sunt, in unele locuri, pline de alge, iar crabii adusi de valuri putrezesc pe nisip si miros de-ti muta nasul din loc. In multe hoteluri, chiar daca au doua sau trei stele, serviciile sunt tot ca pentru o stea. Adica lenjerii uzate, nu au frigider sau televizor si asa mai departe. Cat despre restaurante, au preturi foarte mari, iar servirea lasa de dorit. Cu banii pe care i-as da intr-un concediu pe Litoral, mai bine ma duc in strainatate. In curand voi pleca in Turcia, dupa care am de gand sa ma bronzez si pe plajele grecesti", ne-a declarat Rocsana. (Catalina Iancu)

    Jurnalul National, in misiune pe Litoral

    Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

    Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - 24 iulie 2004

    Catrinel nu-l regreta pe Viziru

    Strainii inca il mai cauta pe Dracula

    Litoralul azi

    Cu vedere la plaja
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden