x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Marfurile confiscate, pe cale de disparitie

Marfurile confiscate, pe cale de disparitie

25 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Ce face turistul in zilele ploioase la mare? Se duce la cumparaturi. Mai ales spre sfarsitul sezonului, magazinele afiseaza reduceri substantiale de preturi, iar romanului - se stie - ii plac chilipirurile.
DANA CIOBANU

Printre miile de magazine care impanzesc Litoralul in sezonul estival se afla cateva care atrag atentia potentialului cumparator prin bannere pe care e scris, cu litere de o schioapa, "Marfuri confiscate".

AVEM DI TATI. Daca sunt confiscate, atunci e musai sa fie si mai ieftine, se gandesc clientii, care dau buluc sa vada care e oferta. "Avem di tati", vorba cantecului formatiei Planeta Moldova. In magazinele de marfuri confiscate se gasesc chiar de toate, de la haine si incaltaminte, pana la produse electronice, detergenti, cosmetice si alimente. Numai ca, surpriza, doar vreo 30 la suta din marfurile scoase la vanzare sunt cu adevarat "confiscate" de Garda Financiara, vamesi si Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Restul sunt produse pe care le gasesti in orice piata.

PROCEDURA COMPLICATA. La cata lume am vazut perindandu-se printr-un astfel de magazin, ne gandeam ca e o afacere buna. "Nu e chiar asa. E ade-varat ca sunt multi vizitatori, insa cumparatorii sunt destul de putini. In ciuda faptului ca adaosul comercial pe care il practicam este foarte mic, preturile sunt destul de ridicate, pentru ca se stabilesc de catre o comisie de la Finantele Publice, in functie de actele care au insotit marfa. Procedura este complicata si trece mult timp pana ce produsele confiscate ajung in magazin. Cand este vorba despre incaltaminte si imbracaminte, acestea pot «iesi din moda» pana ajung pe raft. Abia dupa ce se constata ca nu merg bine la vanzare, se schimba pretul, tot prin comisie", ne-a dezvaluit patronul singurei firme care are dreptul sa comercializeze marfuri confiscate in judetul Constanta.

CLIENTELA. Oricat ar parea de noua aceasta afacere, am aflat ca ea este practicata de vreo 20 de ani. Cum de nu s-a stiut acest lucru? Inainte de 1989, marfa care nu avea actele in regula si era confiscata se vindea foarte repede, "la prima mana". Stocurile nu mai aveau timp sa ajunga in magazinele comuniste, pentru ca erau lichidate inca din depozit. Acum, mecanismul este foarte greoi si ineficient pentru toate partile implicate. In plus, Garda Financiara Constanta nu a mai confiscat ceva de vreun an de zile. Prefera sa dea amenzi, care constituie un castig direct, banii fiind varsati fara intermediari la bugetul de stat. In astfel de conditii, magazinele de "marfuri confiscate" trebuie sa-si completeze rafturile cu produse obisnuite, la pretul impus de piata.

Am vorbit cu cativa turisti pe care i-am intalnit intr-un astfel de magazin. Parerile au fost impartite. Ba ca oferta e slabuta si produsele sunt de mult iesite din moda, ba ca e bine ca exista si locuri de unde sa poti cumpara mai ieftin, mai ales ca nu vii pe Litoral sa-ti faci cumparaturile in buticuri de lux. Un lucru este cert. Turistii cu buget limitat sunt clientii de baza ai magazinelor de marfuri confiscate.

BIROCRATIE

"Preturile sunt destul de ridicate, pentru ca se stabilesc de catre o comisie de la Finantele Publice, in functie de actele care au insotit marfa. Procedura este complicata si trece mult timp pana ce produsele confiscate ajung in magazin. Cand este vorba despre incaltaminte si imbracaminte, acestea pot «iesi din moda» pana ajung pe raft" - Patron de magazin de marfuri confiscate

ADRIAN PINTEA L-A FERMECAT PE WESLEY SNIPES

Adrian Pintea a avut un rol in filmul "7 secunde". Wesley Snipes a fost incantat de engleza literara a lui Pintea. Intrebat ce onorariu a primit, actorul roman a raspuns: "Cam cat doua-trei salarii bune, dar nu de parlamentar". (Horatiu Tudor)

CONDICA DE RECLAMATII

DIANA MUNTEANU ZICE CA NU SUNT DESTULE PARCARI. VJ-ita de la MTV Diana Munteanu a schimbat hotelurile foarte des. Si asta deoarece a venit pe Litoral in fiecare week-end. De fapt, ea nu acorda o importanta prea mare unitatilor de cazare, fiindca sta mai mult pe plaja decat in camera. "Am fost atat de multumita de faptul c-am vazut marea de atatea ori, incat credeam ca nimic nu ma poate scoate din sarite. Ceea ce m-a enervat cumplit pe Litoral a fost faptul ca nu exista locuri de parcare. Ma invarteam de multe ori prin aceleasi locuri si nu aveam unde sa las masina, caci peste tot erau inghesuite automobile. In plus, locurile de pe langa hoteluri erau in custodia patronilor acestora, iar angajatii lor nu te lasau sa opresti nici macar pentru cateva clipe", ne-a povestit Diana.

CRISTI DE LA HAIDUCII, SUPARAT PE ORGANIZATORII DE SPECTACOLE. Ca si alti interpreti, baietii de la Haiducii s-au confruntat cu o situatie mai putin placuta: ca sa atraga lumea la concerte, unii organizatori ii trec pe afise, desi ei n-au pus anul acesta piciorul pe Litoral. "Noi am refuzat sa cantam la mare pentru ca banii care ne sunt oferiti sunt mult mai putini decat onorariile normale ale artistilor. Majoritatea trupelor au refuzat acest lucru din acelasi motiv. Cel mai deranjant lucru este atunci cand suntem trecuti pe afis si, de fapt, nu s-a incheiat nici un contract cu noi, deci noi nu stim nimic", ne-a declarat "haiducul" Cristi. (Catalina Iancu)

Jurnalul National, in misiune pe Litoral

Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau
dana.andronie@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: antimonden confiscate