De ieri in cinematografele de la noi ruleaza âPatimile lui Hristos". Un film controversat, despre care s-a spus ca este antisemit, cu Maia Morgenstern in rolul principal si cu incasari de 430 de milioane de dolari.
Suficient, poate, pentru a-l viziona. Daca va place sau nu, e alta problema.Filmul urmareste ultimele 12 ore din viata lui Iisus din Nazaret si incepe in Gradina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga dupa Cina cea de Taina, Iisus rezista ispitelor Satanei. Tradat de Iuda, Iisus este arestat si dus in cetatea Ierusalimului, unde preotii farisei Il invinuiesc de blasfemie. Iisus este dus in fata lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Palestinei, care asculta acuzatiile ce ii sunt aduse la cunostinta de catre farisei. Constient ca se afla in fata unui conflict politic, Pilat lasa solutionarea problemei in seama imparatului Irod. Acesta Il aduce din nou pe Iisus in fata lui Pilat, care determina multimea sa hotarasca intre Iisus si criminalul Barabas. Masele vor alege sa il elibereze pe acesta din urma si sa il condamne pe Iisus. Hristos este predat soldatilor romani si flagelat. De nerecunoscut, El este readus in fata lui Pilat, care Il arata multimii, spunand parca: âNu este destul?". Nu este destul... Pilat se spala pe maini si ordona soldatilor sa faca tot ceea ce cere multimea.
GOLGOTA. Lui Iisus I se aduce crucea si I se ordona sa o poarte prin Ierusalim pana pe Golgota, unde este crucificat. Aici are de infruntat ultima ispita - teama ca a fost parasit de Tatal Sau. O depaseste insa in momentul in care o priveste pe Maria, Sfanta Fecioara, si spune ceva ce doar Ea poate sa inteleaga pe deplin: âSavarsitu-s-a".
VIOLENTA. Productia lui Mel Gibson este deosebit de violenta, iar violenta pare premeditata, repetata si chiar obositoare. Chiar daca Gibson a repetat de nenumarate ori ca nu a facut altceva decat sa arate adevarul istoric - si nu ne indoim ca, intrucatva, a reusit - multitudinea flagelarilor, a sangelui care tasneste din rani, a carnii care se rupe de carne, in fine, repetarea pana la delir a acestor cadre face ca publicul sa se foiasca in scaun. A prins ideea, a inteles, stie istoria, ce are de facut? Sa stea in continuare in scaun si sa se mai mire cat de bine facute sunt trucajele? Sa vada cum Iisus âlipeste" urechea unui soldat roman venit sa-l aresteze? Sau cum ia bataie si i se inchide ochiul ca unui boxer in corzi? Sa se cutremure atunci cand un corb ii ciuguleste ochii talharului nepocait de pe cruce? Sa se intrebe de ce Jim Caviezel poarta lentile de contact portocalii?
Filmul lui Gibson seamana cu un diamant, sau mai bine cu un rubin: are multe fatete, impecabil slefuite, costa mult, numai ca are o singura culoare, cea a sangelui.
Sebastian S. Eduard
Titlul original: âThe Passion of the Christ"
Regia: Mel Gibson
Cu: James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci
Durata: 126 de minute
Distribuitor: Media Pro Pictures
âCeea ce vedeti este numai cerneala si vopsea"
Productia s-a lansat ieri in Romania la cinematograful Patria, in prezenta a numeroase personalitati. Cu cateva ore mai devreme, Maia Morgenstern, interpreta rolului Mariei, mama lui Iisus din film a tinut ieri o conferinta de presa, in care a tinut sa fie actrita... pana la capat. âCeea ce vedeti este numai cerneala si vopsea" a spus ea raspunzand acuzatiilor de violenta excesiva.
Pe parcursul intregii conferinte, Maia Morgenstern a dat raspunsuri elegante, a raspuns la intrebari atat cat i-a convenit fara a pronunta vreodata sintagma âno comment". âEste conceptia domnului Mel Gibson si reprezinta un efort de zece ani", a spus, referindu-se la film. âSi in cadrul jurnalelor de stiri suntem bombardati cu acelasi gen de imagini si nimeni nu se revolta", a mai spus actrita negand in continuare partitura unui film antisemit. Actrita a povestit cum deseori, din cauza filmarilor istovitoare, nu le mai ramanea decat cateva ore de somn, peste care âsarea". Ea s-a declarat fericita ca Mel Gibson, ca regizor, asculta deseori propunerile artistilor pentru anumite improvizatii si in varianta finala a filmului se regasesc si cateva idei personale.
Andreea Esca, de vorba cu Maia Morgenstern
Duminica, de la ora 13:30, Pro TV va difuza un interviu pe care Andreea Esca i l-a luat actritei Maia Morgenstern, interpreta rolului Fecioarei Maria din controversatul film âPatimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson.
Actrita va povesti despre filmul care a facut-o celebra in toata lumea si nu va ocoli relatarea contextului in care a aflat ca este aleasa sa joace in rolul Mariei, mama lui Iisus: gatea mamaliga cand sotul ei, exasperat de mesajele numeroase lasate pe robotul telefonic de impresara lui Mel Gibson, a sunat la Roma sa vada despre ce este vorba. Intalnirea cu Gibson a fost un moment de neuitat pentru actrita romanca. Despre el, Maia Morgenstern spune ca este foarte bland si firesc. Actrita chiar a lansat ideea ca nu ar fi exclus sa il invite in Romania pe cel care a facut-o cunoscuta in lumea intreaga. Discutia cu Maia Morgenstern va fi dublata de difuzarea unor imagini tulburatoare din film. (Cristina Ologeanu)
Patimile lui Peter Pan
Jurnal de cinefil - Cristina Bazavan
Nu merg la biserica de prea multe ori. As putea clasifica rapid momentele in care trec pragul unei biserici: nunta, inmormantare, botez, Pasti, Craciun si vizite la obiectivele turistice importante. Cand eram mica, bunica (eu ii spuneam âmamaie") m-a invatat ca de Pasti si de Craciun trebuie sa merg la biserica, sa fiu cuminte si sa impart ceea ce am cu cei din jurul meu. (Astazi mi se pare ca nu e buna aceasta traditie dezvoltata si in campanii de marketing: de ce sa fiu mai buna si mai darnica doar in doua momente calendaristice, iar in restul timpului sa uit cum am fost doua saptamani pe an?! Tocmai de aceea scriu astazi in spiritul sarbatorii care a trecut). Sub amintirea drumului de tara pe care-l parcurgeam pana la biserica impreuna cu mamaie de Pasti/Craciun sau alte sarbatori traditionale imi doresc sa fiu ca Peter Pan: un copil care nu mai vrea sa creasca, un copil care vrea sa traiasca vesnic intr-o lume plina de fantezie, aventura si magie.
Avem pe marile ecrane din toata tara povestea micutului naravas care poate face tot ceea ce doreste in lumea sa fantastica, Peter Pan. Inspirat de o poveste veche de mai bine de 100 de ani, filmul e delicios, iar micutul care il interpreteaza pe Peter Pan (Jeremy Sumpter) arata ca un ingeras nazdravan. Cum in aceste randuri filmul e doar un pretext pentru a ne aduce aminte de alte personaje, dati-mi voie sa va fac cunostinta cu un Peter Pan autohton.
Eroul meu de astazi nu mai are de multa vreme parul balai ca al lui Peter Pan, ba chiar isi ascunde pletele dalbe sub coloranti ca de carbune. Varsta din buletin n-are nici o legatura cu cea a sufletului sau. Cu multi ani in urma, Ecaterina Oproiu l-a numit âun tanar cu o adolescenta intarziata", anticipand ceea ce avea sa se intample cu personajul meu de astazi. Multi ar spune ca e âpatetic" si âdeplasat", dar el isi continua nestingherit drumul inceput in 1990.
A facut istorie cu 2.500 de dolari castigati intr-un restaurant din America si cu un milion de lei imprumutati de la banca. A creat cu ei o lume pentru tineri, o lume in care se simtea si el bine, a format un loc de intalnire pentru multe suflete, aratandu-le celor care aveau probleme ca NIMENI NU E SINGUR. A avut multe obstacole de infruntat, a avut destule de patimit, dar a mers mai departe si a creat un club pentru cei ca el, apoi o scoala de presa, alta de teatru si un cenaclu de poezie. Astazi a depasit granita jumatatii de secol, dar cand te gandesti la el tot ca un adolescent il vezi. Tot ca un copil mai mare. A ramas consecvent cu crezul sau de a crea o lume magica pentru cei care nu vor sa le imbatraneasca sufletul si la Teatrul de Comedie (pe care acum il conduce) si-au gasit locul multi tineri actori. Il admir pentru curajul cu care infrunta gura lumii ramanand consecvent imaginii de barbat cu âo adolescenta intarziata" si imi place sa-i spun: Hai SALUT, Peter Pan - George Mihaita!
Din perspectiva cuvintelor cu care am inceput astazi, ma gandesc ca Peter Pan al nostru a avut grija sa fie bun si atent cu cei din jurul lui, chiar si cand nu erau Pastile sau Craciunul. Asa ca va invit sa mergeti sa-l vedeti pe nazdravanul din poveste pentru ca mai apoi sa-l cautati la teatru pe Peter Pan al nostru.
Cum in acest week-end are loc premiera unui film despre care s-a vorbit mult, sper sa nu cadeti in plasa publicitara abil condusa la nivel international de o agentie americana specializata in âmarketing religios". Va doresc sa nu vedeti âPatimile lui Hristos"!. Uitati ca puteti sa o vedeti pe Maia Morgerstern in film (multumiti-i in gand sau la biserica pentru ca a facut reclama frumoasa Romaniei), ramaneti copii asemeni lui Peter Pan si nu va faceti rau singuri, evitati sa-l vedeti pe Iisus drept Rambo. In opinia realizatorilor, filmul âPatimile lui Hristos" poate sa fie considerat si promovat drept âarta", in opinia reprezentatilor bisericii filmul poate sau nu sa respecte adevarul istoric, dar pentru spectatorul de rand (care, asemeni mie, nu merge de prea multe ori la biserica) nu e, din pacate, decat un Rambo in care locul lui Stallone a fost preluat de un erou pentru care am invatat (dar nu din acest film!) sa avem respect.