x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Meserii estivale

Meserii estivale

04 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Pentru practicantii anumitor meserii, vara este perioada in care isi aduna bani pentru tot anul. Precum furnica din fabula trudesc in anotimpul fierbinte, iar in restul lunilor fie se antreneaza pentru sezonul urmator, fie se reprofileaza.
CATALINA IANCU

Fie ca este vorba despre agrement, si anume initierea in anumite sporturi putin cunoscute pe plaiurile mioritice, fie ca vegheaza la siguranta turistilor, profesionistii care actioneaza pe Litoral sunt bine pregatiti. Unii au un palmares demn de invidiat.

PILOTI. Desi are o experienta internationala si destule premii in domeniul zborului, Tomy Coconea nu te priveste de sus decat la propriu. Membru al clubului de profil din Targu-Mures, este oricand gata sa-ti vorbeasca despre parapanta, marea lui pasiune. Despre concursurile pe care le-a castigat vorbesc insa mai mult colegii lui. De exemplu, pe langa diplomele obtinute in tara, a reusit performanta de a se clasa pe locul 9 la un concurs ce presupunea survolarea Alpilor. Din Austria au zburat spre Monaco sportivi din 18 tari, iar Tomy a intrat in top 10. Aceasta este cea mai dura competitie de profil. Anul acesta, parapantistul imbina utilul cu placutul, in sensul ca, pe langa zborurile de agrement si cele pentru initierea celor care vor sa descifreze tainele acestui sport, ardeleanul impreuna cu cativa colegi si-au instalat tabara la Mamaia, acolo unde de cateva ori pe zi isi plimba clientii pe deasupra valurilor. In acelasi timp, instructorul si ceilalti "zburatori" poarta pe paramotor si un colac de salvare. Si asta deoarece au semnat un contract cu Primaria din Constanta pentru a actiona ca salvamari aerieni. Cand se va termina sezonul, pilotul are de gand sa participe in Brazilia, pe 11 septembrie, la o alta importanta competitie.

SCAFANDRI. Tot pe nisipul fierbinte am intalnit o tanara de 24 de ani. Ea scrie poezii pe care spera sa le publice in curand. Ii place dansul, mai ales ca face parte dintr-o familie de balerini. Pana aici nimic deosebit. Frumoasa blonda practica una dintre meseriile ocolite pana acum de romance. Lena Radulescu a plecat in Egipt ca dansatoare si s-a intors scafandru. Bucuresteanca terminase Liceul de balet si se ocupa de programe de dans sportiv. A ajuns la Sharm-el-Sheikh, unde s-a scufundat initial din curiozitate. Senzatiile traite au facut-o sa se indragosteasca pe loc de viitoarea sa meserie. A urcat treptele scuba divingului, ajungand instructor. "Marea Rosie este mult mai colorata decat Marea Neagra. Am intalnit sub apa delfini si chiar rechini. Acum m-am intors acasa, sa le impartasesc si romanilor din experienta mea." Si aceasta meserie are riscurile sale, iar Lena le-a simtit pe pielea ei. "La una dintre primele scufundari am urcat prea repede la suprafata, iar organismul meu nu a putut elimina suficient de rapid azotul cu care este amestecat oxigenul din tub. Fenomenul se numeste decompresie. Ma deshidratasem si a trebuit sa fac un tratament in camera hiperbarica." Din fericire, n-a avut de-a face cu "betia adancurilor", care apare la scufundari de foarte mare adancime, problema cauzata tot de azot. Iarna ea face antrenamente in piscina, alaturi de cursanti si de restul echipei de scuba diving Palomaris - Catalin, Marius, Tudor, Alex si Daniel.

EXPERIENTE

"Marea Rosie este mult mai colorata decat Marea Neagra. Am intalnit sub apa delfini si chiar rechini. Acum m-am intors acasa, sa le impartasesc si romanilor din experienta mea" - Lena Radulescu, instructor scuba diving

SALVAMARI

Din loc in loc, pe plaje se observa cate un foisor, din care salvamarii urmaresc pe intreg parcursul zilei tot ce misca in apa. In orice clipa ei sunt gata sa sara in barca si sa-i salveze pe cei care fac pe grozavii si se aventureaza pana dincolo de geamandura. Nu prea am vazut fete ca-n serialul "Baywatch", dar mai sunt pe ici, pe colo reprezentante ale sexului frumos care au imbratisat aceasta frumoasa meserie. Ei colaboreaza cu fortele de ordine pentru a repera inclusiv copiii pierduti pe plaja, munca lor fiind usurata de statiile de emisie-receptie.

JANDARMI

Daca pe vremuri principalul loc de munca al barbatilor era in Portul Constanta, acum angajatii de acolo se tem de somaj. Pentru tinerii absolventi este mult mai sigur un post de jandarm, care le aduce, pe langa un salariu frumusel, si avantajele unei cariere in uniforma. Putem considera si aceasta meserie drept una de sezon, deoarece sergentii angajati cu contract patruleaza pe timpul verii pe plaja si in apropierea ei, veghind la siguranta turistilor. Multi dintre acestia le trimit scrisori de multumire, fiindca le-au fost gasite actele sau micutii rataciti pe nisip.

DIVERTISMENT

Iulia Fratila ia lectii de tenis

Iulia Fratila (Prima TV) este constanteanca de fel, dar, in vara asta, nu prea a gasit timp sa-si viziteze neamurile. Ea face cursuri de initiere in tainele tenisului, pe un teren cu zgura din Bucuresti. Cu fustita scurta pana la fund si cu racheta in mana, Iulia a luat-o pe urmele celebrei Raluca Sandu. (S.E.)

CONDICA DE RECLAMATII

  • MIHAI TRAISTARIU are si el nemultumirile lui, privind Litoralul romanesc: "Ma deranjeaza multe. Nisipul e plin de scoici sparte, de coji de banane si de mucuri de tigari. Deci, cade din stard ideea de a ma plimba descult pe plaja. In hoteluri, lucrurile par a se mai ameliora, dar chiar si asa, tocaria a fost vopsita prost, iar camerele inca n-au scapat de mirosul intepator de mucegai. Chelnerii mai au de lucrat in privinta promptitudinii. Vor bacsis, dar nu fac nimic pentru a-l capata. Ca sa nu mai adaug faptul ca innebunesc cand mi se cere taxa aia obligatorie. Nici daca sunt vedeta nu ma iarta astia!" (Simona Ecovoiu)

  • NICOLAE GUTA, regele neincoronat al manelelor, a devenit baiat stilat. Nu mai ia masa decat la restaurante cu staif, dar cateodata i se mai intampla sa ia si teapa. Aflat cu sotia lui, Sorina, intr-un local de lux din Mamaia, chelnerii au inceput sa roiasca in jurul lor, stiut fiind faptul ca Guta lasa bacsisuri grase. Numai ca: "Am comandat crema de ciuperci si salata bulgareasca, dar, in timp ce mancam, am simtit in gura ceva gelatinos. Era un viermisor. Am chemat ospatarul si am vrut sa i-l bag in camasa, dar m-a oprit Sorina. Am plecat val-vartej si nici ca ma mai intorc in locul acela". (Horatiu Tudor)

    Jurnalul National, in misiune pe Litoral

    Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

    Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden