x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Namolari pe lac vara si iarna

Namolari pe lac vara si iarna

20 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Cinci oameni pleaca pe Techirghiol la fiecare rasarit al soarelui, pe frig sau pe caldura, vara si iarna. Strang namol negru de pe fundul lacului, comoara sefului Rica, cu doua barci: un lighean ruginit si o coaja putreda de nuca. Intr-o barca incap vreo 60-70 de cupe, puse una peste alta intr-o ora si jumatate. Asa e gata prima din cele doua sarje zilnice.
CATALIN PRUTEANU

Vin cate doi, salariati cu trei milioane impozabil, seful Rica Mitrica cu nea Apostol Pavel, Paul Dorila cu nea Emil Esanu, balanganind o galeata goala. Au si-nceput sa scoata apa din tablele ruginite de sub motor, motor de tractor in regula. Unul umple, altul varsa si se uita dupa nea Vasile "pesedistu’", ca are sapca cu sigla. Fac misto de el, ca e mai incet si are nevasta care il tine din treburi cu nurii ei. "Merge nea Vasile, de zici ca sta! Ai oua in sacosa, mai bine o legi cu sfoara si-o tragi dupa mata". Si apoi, in larg, tot pe capul lui, saracul: "Ce-ai facut azi-noapte: pauza mata sau sotia? Fii atent, ca te duci in baza daca nu esti cooperant si plin de viata! Nu strica reportajul!".

Barca a pornit huruind spre movilele de namol din adanc. "Daca mergem mai tare, ramane elicea in urma", spune nea Emil. Arunca ancora si se apuca de munca. Scot namolul cu o cupa trasa de scripeti, inventie nepatentata de inaintasi, "Dumnezeu sa-i odihneasca, s-au cam dus de pe lume". Vreo 60-70 de cupe se scot ca sa umple barca de lemn, cam o ora jumate pentru prima din cele doua sarje zilnice.

EXTRACTIA. Doi invart la baram, butuc mare de lemn pe care se incolaceste cablul trecut prin scripeti. Unul conduce cu o funie cupa care se ridica plina. Seful agata cupa si desarta namolul. Nea Emil se munceste pe salupa cu galeata, scoate apa care tot intra. "Nea Emile, ziceai ca ai lumbago. De ce nu stai, ca te doare spatele", il menajeaza seful. Se tace mult pe apa sarata, in care nu cresc decat viermisorii din care se naste namolul. Mai zice seful ca au venit si japonezii sa-i filmeze si au ramas uimiti ca totul e ca pe vremea dacilor, daca dacii s-ar fi dat cu namol.

TRANSPORTUL. Barca s-a umplut si e remorcata inapoi la mal. In zare se vede vidanja alergand spre micul port. Barca e legata cu o funie groasa de salupa. Cand mai e putin, se face un arc mare in apa si namolarii dau drumul la funie. Inertia o face sa pluteasca lin cu neagra incarcatura si o asaza cuminte la peretele de beton al malului. Apoi soferul vidanjei infige furtunul in mijlocul namolului si, huruind, cisterna se umple. Namolarii ajuta si ei cu sapele si le umplu catorva turisti bidoanele cu care s-au adunat prin zona. Masina trebuie sa plece pe la statiuni, sa duca "alifia" la cei aflati la tratament. Namolarii se pregatesc pentru o noua iesire pe lac. O tona de namol costa 50 de dolari. Daca ar vinde direct doua tone, namolarii si-ar lua salariul pe o luna. Dar sunt optimisti: "Acum e bine, dar iarna e nasol aici, cand bate vantul si e frig. Sa nu se intample nici o nenorocire, Doamne fereste, ca barca ni s-a mai dus la fund o data", spune seful Rica Mitrica.

OBOSEALA

"Mergi, nea Vasile, de zici ca stai! Parca ai oua in sacosa, mai bine o legi cu sfoara si-o tragi dupa mata. Ce-ai facut azi-noapte: pauza mata sau sotia? Fii atent, ca te duci in baza daca nu esti cooperant si plin de viata! Nu strica reportajul!" - nea Emil, namolar

PERICOL

"Acum, cat e cald, ne e bine, dar iarna e nasol tare aici, cand bate vantul si e frig. Ne e teama sa nu ni se intample vreo nenorocire, Doamne fereste, ca barca ni s-a mai dus la fund o data" - Rica Mitrica, seful namolarilor

PROBLEME

"Dupa ce s-a construit Canalul Dunare-Marea Neagra, au aparut infiltratii de apa dulce. Daca nu pompam apa, in 6-8 ore ajunge la o jumatate de metru" - Nicolae Mociu, directorul bazei de tratament Eforie Sud

TRATAMENT

"Baile reci" din Eforie Sud au cam 500 de clienti pe zi, jumatate decat erau pe vremea lui Ceausescu. Biletul costa 80 de mii de lei. Oamenii fac tratament an de an si vin la recomandarea medicului sau a prietenilor. "Alifia neagra" trateaza bolile reumatice si pe cele de piele, cum ar fi psoriazisul. "Dupa ce s-a construit Canalul Dunare-Marea Neagra, au aparut infiltratii de apa dulce", spune directorul bazei de tratament Eforie Sud, Nicolae Mociu. "Daca nu pompam apa, in 6-8 ore ajunge la o jumatate de metru", afirma el. De aceea pompele trebuie sa functioneze continuu, indiferent de sezon. Tratamentul cu namol se face in cel putin zece sedinte, iar spalatul namolului trebuie facut numai in apa lacului.

FOTOREPORTAJ

NUME DE LEGENDA. Denumirea localitatii Techirghiol are origine turceasca. Oamenii locului sustin ca numele statiunii este unul aparte. Legenda spune ca un batran turc, Techir, s-a vindecat in mod miraculos de reumatism cu namol din lac (ghiol).

REFACERE FIZICA SI SPIRITUALA. Lacul Techirghiol este mai cunoscut decat insasi localitatea situata pe malurile lui. Dintre obiectivele turistice, cea mai importanta este Manastirea Techirghiol, cu biserica ei din lemn, care ofera conditii de cazare pentru cei care cauta linistea si refacerea spirituala si fizica.

CONDICA DE RECLAMATII

  • ZINA DUMITRESCU VREA TROTUARE NOI IN MAMAIA. Creatoarea de moda a petrecut trei saptamani in aceasta statiune. "Acum Mamaia arata superb! Singura reclamatie pe care o am de facut este legata de trotuarele din Mamaia. Cred ca primarul Mazare ar face bine sa le schimbe si pe acestea", spune Zina Dumitrescu. Creatoarea este nemultumita de faptul ca totul a fost schimbat in aceasta statiune, numai trotuarele au ramas neslefuite. "Sunt pline de gropi. Arata ca vai de ele!". Gandindu-se mai bine, mama modei romanesti ar mai avea un punct de adaugat in condica de reclamatii. "Ar mai trebui niste flori. Mi-ar placea sa vad prin Mamaia cat mai multe flori". (Cristina Ologeanu)

  • RALUCA MOIANU ALEGE PLAJELE STRAINE. Raluca Moianu, vedeta postului national de televiziune, prefera, de obicei, sa se relaxeze pe alte meleaguri decat pe cele autohtone. E de la sine inteles de ce alege plajele straine. "La noi ma deranjeaza aglomeratia si, mai ales, locurile in care pe plaja se aud zece cantece diferite in acelasi timp. Se formeaza un haos total si urechile tale nu mai fac fata solicitarilor, ca sa spun asa". (Roxana I. Ancuta)

  • PIANISTUL RAUL KUSAK NU SUPORTA TAXELE. "Singurul lucru care ma deranjeaza pe Litoral sunt acele taxe, pe care primarul Mazare le-a impus la intrare in statiunea Mamaia. Chiar ma irita intrarea aia cretina de la Mamaia si, mai rau decat atat, faptul ca de fiecare data cand ajungi in aceasta statiune, trebuie sa platesti. As prefera ca taxa respectivea sa fie inclusa intr-un meniu sau intr-o cazare la un hotel". In rest, Kusak spune ca, la Marea Neagra, totul este in regula. (Roxana I. Ancuta)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden