x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Un pantof al Mariei Antoaneta a fost vândut la licitație pentru o sumă fabuloasă. Cât purta la picior fosta regină a Franței

Un pantof al Mariei Antoaneta a fost vândut la licitație pentru o sumă fabuloasă. Cât purta la picior fosta regină a Franței

de Redacția Jurnalul    |    12 Feb 2024   •   16:30
Un pantof al Mariei Antoaneta a fost vândut la licitație pentru o sumă fabuloasă. Cât purta la picior fosta regină a Franței
Sursa foto: antena1.ro

Un pantof alb din mătase care i-a aparţinut reginei Maria Antoaneta a fost vândut, duminică seara, la licitație pentru o sumă fabuloasă.

Pantoful a fost adjudecat pentru suma de 43.750 de euro, a anunţat casa de licitaţii Osenat, potrivit AFP.

Acesta este confecţionat „din mătase în partea din faţă şi din piele de ied în partea din spate”, fiind decorat cu „patru panglici plisate suprapuse” în partea superioară. Talpa este din piele şi are un „toc îmbrăcat în piele vopsită într-o nuanţă de gri”, cu o înălţime de 4,7 centimetri, a precizat casa de licitații.

Cunoscută pentru extravaganțele sale vestimentare, Maria Antoaneta avea o siluetă delicată, pantoful având 22 cm lungime, ceea ce înseamnă numărul 36.

Acesta i-ar fi fost oferit lui Marie-Emilie Leschevin de Prevoisin, prietenă apropiată a doamnei Campan, camerista reginei. De la sfârşitul secolului al XVIII-lea, prețiosul obiect care a aparținut reginei Franței a fost păstrat de descendenţii femeii, decedată în 1816. După multe generații, familia a decis să scoată la licitație acest pantof prețios.

Datorită „viului interes” al „colecţionarilor internaţionali”, preţul obţinut este mult superior sumei estimate, cuprinsă inițial între 8.000 - 10.000 de euro.

Maria Antoaneta era de origine austriacă, a fost soția regelui Ludovic al VI-lea al Franței, și a fost decapitată în timpul Revoluţiei Franceze din 1793, alături de soțul său.

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena a trăit între 2 noiembrie 1755 - 16 octombrie 1793. Ea a rămas cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta. S-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței și a Navarei. La vârsta de 15 ani s-a măritat cu Ludovic al XVI-lea al Franței , devenind apoi mama „delfinului pierdut” Ludovic al XVII-lea .

Maria Antoaneta a rămas în istorie pentru excesele sale legendare (considerate exagerări de unii istorici moderni), precum și pentru moartea sa: a fost  executată prin ghilotinare, în timpul Revoluției Franceze, fiind acuzată de incest cu fiul ei și de înaltă trădare, nedovedită. S-a pretins pe durata vieții sale că ar fi fost lesbiană, că ar fi întreținut relații sexuale cu numeroși bărbați, inclusiv cu cumnații ei, dar nu există nici o dovadă în acest sens, potrivit ziarulring.ro.

×
Subiecte în articol: maria antoaneta franta picior pantof