x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden PENTRU SUFLETE ÎNSETATE/Zoia şi-a lansat macii

PENTRU SUFLETE ÎNSETATE/Zoia şi-a lansat macii

de Dana Andronie    |    28 Feb 2009   •   00:00
PENTRU SUFLETE ÎNSETATE/Zoia şi-a lansat macii

Zoia Alecu s-a lansat joi în Clubul Pat. A cântat şi cântând a îmbrăţişat lumea, împărţindu-se în milioane de firimituri de dragoste cât să ajungă pentru toate sufletele însetate de frumos.



"Ce audienţă înaltă!" a spus cineva, intrând în clubul unde avea loc lansarea albumului "Cărări de maci" al Zoiei Alecu. Într-adevăr, puteai vedea, printre invitaţi, artişti de soi: Ciocu Vintilă, Florin Chilian, Marius Baţu, Mircea Bodolan, Mircea Baniciu, Doru Stănculescu, Mişu Cernea, Crina Mardare, Bogdan Bradu etc. Simpla lor prezenţă dovedeşte preţuirea şi respectul de care se bucură Zoia în rândul colegilor săi.

O MARE ÎMBRĂŢIŞARE
Producătorul, Ovidiu Komornyk, a simţit nevoia să spună, în deschidere, că are 20% din meritul revenirii coniţei Alecu la folk, nu numai prin aceea că a produs albumul, dar chiar prin insistenţa personală ca să se demareze acest proiect. Cele două săli ale Clubului Pat s-au dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de prieteni, colegi şi ziarişti, veniţi să o onoreze cu prezenţa pe talentata artistă. 

Albumul "Cărări de maci" consacră revenirea clară a Zoiei Alecu la muzica folk, în care se simte naturală şi liberă, ca într-o tinereţe perpetuă. Abordarea pieselor este complexă, folkul clasic pe care-l ştim fiind îmbogăţit cu multiplele experienţe muzicale ale artistei, la care se adaugă ritmuri şi inflexiuni balcanice. Dar ce zice "impricinata" despre fapta sa? "«Cărări de maci» este cel de al doilea album de autor al meu, care conţine tot 10 piese ca şi albumul «Vino aici». Diferenţa dintre ele este de doi ani, dar este mai ales de atitudine. «Cărări de maci» este singura piesă veche pe care o dedic scumpei mele mame care a părăsit lumea noastră în iulie 2007. Celelalte au un suflu nou, sunt pline de lumină, umor, dragoste. Acest album este darul meu pentru toţi cei care mă iubesc. Ştiu că doar cântând pot îmbrăţişa lumea întreagă, doar cântând mă pot împărţi în milioane de fărimituri de dragoste cât să ajungă pentru toate sufletele însetate de frumos."

 

"Aţi văzut vreodată găină care latră?"

"Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită", spune o vorbă din popor. Cum Zoia Alecu prin muzica sa a făcut mult bine, a fost "pedepsită" cu o altă faptă bună. Brânduşa Balan şi Cristina Stroian i-au făcut un videcolip pentru piesa "Cărări de maci". Cu mânuţa lor, pe banii lor, pe timpul lor. "Le mulţumesc din suflet, totul s-a făcut fără să mă coste nici un ban, s-a bazat doar pe prietenie! Este un gest minunat pe care l-au făcut. Videoclipul se poate găsi pe site-ul meu www.zoiaalecu.ro, dar şi pe youtube", ne-a spus Zoia. Dar care este povestea acestui gest frumos precum un câmp de maci? Brânduşa Balan (un suflet la fel de frumos de la Radio3net) a vrut să-i arate cât de mult preţuieşte muzica pe care artista o împarte cu har şi cu grijă, să ajungă la toată lumea. În luna noiembrie, au mers la filmări în Parcul Herăstrău. Andra Trifan şi Daniel Grecu sunt tinerii protagonişti ai poveştii de dragoste din "Cărări de maci", scrisă şi transpusă în imagini de Brânduşa Balan. Ea a plătit şi o amendă pentru filmările care s-au realizat în parc. Dintr-un motiv stupid. S-a călcat pe spaţiul verde care nu era verde... În luna noiembrie, de unde atâta culoare vie?! Dar ce ne mai mirăm? România e toată un paradox, despre care cântă şi Zoia (piesa se regăseşte pe noul album): "Aţi văzut vreodată găină care latră sau/ o gâscă îmbrăcată în frac şi în pantofi de lac?/ Aţi văzut vreodată un bou să iasă dintr-un ou?/ O cocină curată şi scaun liber în metrou?/ La noi în ţară, totu-i paradox/ Iarna este vară şi bunica face box/ Aţi văzut vreodată săraci, dar cu salarii mari?/ Un prost că se deşteaptă sau elefant cu ochelari?"...

×
Subiecte în articol: antimonden maci