x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Sa ne stropeasca satul din elicopter!"

"Sa ne stropeasca satul din elicopter!"

12 Aug 2004   •   00:00
"Sa ne stropeasca satul din elicopter!"

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

In satul Lumina, unde au fost mai multe cazuri de persoane muscate de Paianjenul Gras, vietatea i-a bagat in boala pe tarani. Localnicii cer de urgenta interventia Guvernului.
EUGENIA MIHALCEA, ALEX NEDEA

"Eram acasa, seara, cu sotia: "Hai, mai, omule, sa scoatem ceapa!". Si ea tinea uite-asa buruienile cu grebla si eu, cu manusa, le jumuleam. Si... "Aoleu, Angeloo, m-a intepat!". Eu stiu, probabil l-am zgandarit pe paianjen...", povesteste de pe patul de spital Marcel Diaconu, aratandu-ne o vanataie mai jos de genunchi. Omul, care se recomanda a fi mecanic la crematoriu, a ajuns la Spitalul Judetean din Constanta mai mult de gura sotiei, ca ar fi auzit ea de niste paianjeni periculosi. Nu il durea nimic cand l-a muscat. Dar dupa doua ore au inceput "chinurile". Isi aminteste ca acum sase zile nu-si mai simtea picioarele, parca le-ar fi strans cineva cu sarma, parca i-ar fi cazut. Mai apoi au venit doua "sageti" in burta de i s-au blocat muschii si "creierii". E a cincea zi cand omul zace in pijamalele lui rupte, in unul din saloanele spitalului si nici acum nu i s-a dezmortit piciorul muscat de paianjenul negru, "mare, cam asa, cat unghia". Zice ca el a rezistat, ca o fi mai puternic, dar "daca paianjenul era putin mai maricel, muream pe loc". Muscatura de paianjen n-o sa-i rastoarne viata. Nici nu se gandeste mecanicul sa nu se intoarca inapoi in gradina, ca are si el doua, trei rosii acolo…, sa le abandoneze? "Sa se faca demersuri la Ministerul Agriculturii, sa dea cu ceva sa-i termine, sa deratizeze! Lasa ca iau eu insecticid si dau prin gradina..., dar cred ca vin de la vecini paianjenii aia!" Nu vrea dezinsectia asta pentru el, ci "pentru turism, ca-i avutie".

PAIANJENUL GRAS. Marcel Diaconu nu isi poate explica cum a ajuns vietatea in ograda lui. Omul locuieste in cartierul "Poarta 6" din Constanta. "Cine i-a adus pe astia? Astia e asiatici...". Adrian Anghel, biologul Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, exclude posibilitatea ca "arahnidele care au muscat oamenii anul acesta si in urma cu un an sa fi imigrat sau sa fie Vaduva Neagra". E adevarat ca acum 30 de ani s-au identificat cateva exemplare, dar nu in judetul Constanta, ci in complexul Razim-Sinoe si in Mehedinti. Iar Vaduva Neagra nu traieste langa oameni, prefera salbaticia. O echipa de cercetatori de la Directia Judeteana de Sanatate Publica si de la Institutul de Igiena si Sanatate Publica din Bucuresti au inspectat si vara trecuta, si vara aceasta Litoralul Marii Negre, mergand pana pe tarmul Bulgariei, dar nu au reusit sa gaseasca nici un exemplar din Vaduva Neagra. Ceea ce au gasit si care parea apropiat de descrierea oamenilor muscati e Paianjenul Gras. "Singurele asemanari intre cele doua arahnide sunt legate de aspectul fizic. Dar compozitia chimica a veninului e diferita", spune Anghel, care face si acum cercetari in laboratorul DJSP, pe specimene de Paianjen Gras. Biologul este de parere ca psihoza a aparut anul trecut, cand s-a vorbit despre un paianjen negru cu carapace. "Paianjenii musca, nu inteapa. La locul agresiunii ar trebui sa se observe doua pete rosiatice aflate la distanta de 2-3 milimetri. Ei ataca accidental omul", precizeaza Anghel.

Chiar daca paianjenii nu au aparut in urma cu un an, ci traiesc de milioane de ani pe fata Pamantului, teama de ei a cuprins Litoralul romanesc. "Simptomatologia aceasta cu dureri toracice si ale membrelor inferioare este de numai doi ani", spune Elena Popescu, doctor la urgenta, la Spitalul Judetean Constanta. De cand cu fobia, personalul medical aduna numarul de intepaturi pe zi si pe saptamana si-l compara cu statistica de anul trecut. In 2004, in numai o saptamana, de la 1 august, s-au prezentat 45 de intepati. Anul trecut, in aceeasi perioada, au venit aproape de doua ori mai putini oameni care acuzau intepaturi de insecte. Satenii captureaza cate un exemplar de soi, il conserva la borcan si-l aduc la urgenta. "A venit un om cu un paianjen. L-am dus la Sanepid, era un paianjen obisnuit", povesteste zambind doctorul de la urgenta.

SPAIMA. In satul Lumina, paianjenul negru a muscat si anul acesta, si anul trecut. Maria Voicu si-a scos marti feciorul din spital. "Sadea cu baietii la camp, de vorba, al naibii paianjen, era cat unchia si era botit, negru, fir-ar al naibii", spune sateanca. Femeilor din sat le e frica acum sa mai intre in gradina. Maria, de cand cu baiatul intepat, plesneste aerul cu mainile, sa inlature panze de paianjen imaginare. Asa se fereste, ca doar nu o sa paraseasca gospodaria din cauza vietatii pe care spune ca a mai vazut-o prin partile acelea si cand era copil, dar nu a auzit sa fi muscat pe cineva pana acum doi ani. "Sa ne stropeasca satul cu elicopterul, sa dea cu insecticide" . A aflat ca pe strada ei a fost muscata o vecina, nu stie cine si unde sta exact, dar isi aminteste de o alta femeie care ar fi patit acelasi lucru. Ne indruma pe o alta ulita alaturata, la o aruncatura de bat de casa ei. Alexandrina Apostol ne vorbeste din spatele gardului, unde un paianjen isi croise pe o teava o panza ca o palnie. Femeia a fost muscata acum doi ani, cand s-a incaltat cu o pereche de papuci pe care nu-i mai purtase de mult.

Dupa un sfert de ora de la muscatura a inceput sa simta amorteala in picior. S-a dus la Spitalul Judetean "si cei de acolo cred ca nu stiau ce sa imi faca, nu m-au internat". Au trimis-o la doctorul de familie. Durerile au tinut-o doua saptamani si, ca sa isi revina pe deplin, i-a luat o luna.

ALTE CAZURI

Prima victima a unui paianjen negru a fost un barbat de 68 de ani, din Oradea, venit pe Litoral, care a murit anul trecut in spital, la cateva zile dupa ce a fost internat in soc anafilactic. Acesta a decedat in urma unui infarct miocardic. In vara anului 2003, cel putin 20 de persoane au necesitat ingrijiri dupa ce au fost intepate de o insecta pe care o descriau ca un paianjen mare, negru. Mariana Parvulet, din localitatea constanteana Lumina, a ajuns la spital dupa ce a fost muscata de o astfel de insecta. Levis Sali din Agigea a fost intepata in zona genunchiului de un paianjen negru. In aceeasi zi, era adus la urgenta Iulian Tudor, 35 de ani, din Targusor. In august 2004, in decurs de o saptamana, la Spitalul Judetean Constanta s-au prezentat deja 45 de persoane speriate ca au fost intepate de insecte. Doar doua dintre ele au fost muscate de paianjen. Primul om care s-a prezentat in aceasta vara la urgenta, muscat de "paianjenul mare si negru", a fost un constantean care a vazut moartea cu ochii, dupa ce arahnida s-a cuibarit in pantof. A urmat o femeie din satul Cumpana. "Eram in gradina. Adunam iarba. Am simtit o piscatura in picior si o usturime groaznica. Nu i-am dat importanta, dar, dupa un timp, am simtit ca-mi plesnesc picioarele de durere", spune Eugenia Calin. Alte trei persoane s-au prezentat la spital, vineri seara. Bebe Tudorica de 56 de ani, din Ovidiu, a fost muscat de un paianjen care i s-a urcat pe picior, pe sub pantaloni, in timp ce lucra in gradina. Nicolae Voicu, de 26 de ani, din Lumina, a fost muscat de aceeasi insecta, pe spate, in timp ce statea lungit pe iarba.

PSIHOZA RECENTA

"Simptomatologia aceasta cu dureri toracice si ale membrelor inferioare este de numai doi ani" - Elena Popescu doctor Spitalul Judetean Constanta

DOUA PETE

"Paianjenii musca, nu inteapa. La locul agresiunii ar trebui sa se observe doua pete rosiatice aflate la distanta de 2-3 milimetri. " - Adrian Anghel. biolog Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta

CAT UNGHIA

"Sadea cu baietii la camp, de vorba, al naibii paianjen, era cat unchia si era botit, negru, fir-ar al naibii" - Maria Voicu sateanca din satul Lumina

VADUVA NEAGRA

Paianjenii sunt specii de animale artropode cu opt picioare, prelungiri ale capului cu clesti si glande otravitoare. Ca si alte specii de arahnide, paianjenii sunt terestri, cu toate ca anumite specii s-au adaptat la viata in ape dulci. Muscatura unor paianjeni mari poate fi dureroasa. Sunt cateva specii periculoase si pentru om. Printre acestea se numara "vaduva neagra". "Latrodectus tredecimguttatus", cum este cunoscut in cartile de specialitate, paianjenul care a creat isterie pe Litoral si in acest an, si-a primit "porecla" de vaduva neagra, deoarece femela, mult mai mare decat masculul, il devoreaza pe acesta dupa imperechere. De altfel, numai femela este periculoasa, deoarece "contine" o mai mare cantitate de venin. Dupa spusele biologului Adrian Anghel de la Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta, vaduva neagra a fost gasita ultima data la noi in tara in urma cu mai bine de 30 de ani, in zona Razelm-Sinoe si in Mehedinti. "Caracteristica femelelor sunt petele rosii de pe spate, iar masculii sunt mai mici si au pete albe. In cazul muscaturii acestui tip de paianjen, manifestarea clinica este evidenta, persoanei i se contracta musculatura fetei, nu mai poate sa deschida gura, chiar nu mai poate sa vorbeasca", ne lamureste Adrian Anghel.

Specia predominanta traieste la tropice, dar si in sudul Statelor Unite, si chiar in Canada. Corpul femelei este lung de 1,2 cm, iar masculii au numai 0,6 cm. Muscatura femelei este otravitoare pentru oameni si este urmata de durere si tumefiere locala, stare de voma, dificultati in respiratie. Cu toate acestea, paianjenul nu este agresiv, musca oamenii numai ca aparare.

CINE CU CINE

ILEANA CIUCULETE a avut cateva spectacole pe Litoral. Interpreta este de parere ca nu trebuie sa plictisesti publicul stand toata vara intr-o singura statiune si sa prezinti acelasi program in fiecare seara. Solista de muzica populara a fost doar in cateva week-end-uri la mare, unde a sustinut recitaluri. De fiecare data a insotit-o sotul ei, Cornel Gales, care se afla in tripla prostura de impresar, PR si... partener de viata al artistei. (C.I.)

COCKTAIL

  • DUCU BERTZI A DAT DE BAUT SPECTATORILOR DIN COSTINESTI. Recent, folkistul a sustinut un al treilea concert la terasa White Horse din Costinesti. "La cea de-a doua cantare, le-am promis spectatorilor ca o sa le aduc palinca de acasa, din Sighet, ca sa cante si mai cu foc. Totul a pornit de la melodia "De ce beu eu cateodata"." Surpriza cea mare a lui Ducu a fost aceea ca fetele au venit in numar mai mare sa se bucure de palinca adusa de el. Din pacate, nu toti cei aproape 1.000 de spectatori au prins palinca. (Cristina Ologeanu)

  • GEORGE IVASCU ISI LASA PARUL LUNG. Actorul Teatrului National "I.L. Caragiale" George Ivascu nu are timp de mare, anul acesta. Activitatile in care este implicat nu-i permit un concediu prea lung, asa ca se multumeste cu o distractie la iarba verde sau la casuta lui din Buftea, pe care tocmai si-a amenajat-o impreuna cu sotia, regizoarea Alice Barb. Acolo isi invita cei mai buni prieteni la un "gratar" si un vin bun. Iar daca cineva a remarcat faptul ca look-ul actorului a suferit ceva modificari, asta nu inseamna ca Ivascu a devenit vreun teribilist. Doar se pregateste pentru rolul lui Mozart din piesa pe care sotia lui o va pune in scena, in aceasta toamna. Din aceasta cauza si-a lasat parul sa creasca. (Roxana I. Ancuta)
  • ×