x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Showbiz din ce în ce mai gălăgios

Showbiz din ce în ce mai gălăgios

de Dana Cobuz    |    13 Ian 2008   •   00:00
Showbiz din ce în ce mai gălăgios

Poate mai mult ca niciodată, “plagiat” a fost cuvântul cel mai des auzit în showbizul autoh­ton, în 2007. Compozitorii nu s-au ruşinat să se “inspire” din creaţiile altora

Un an bine condimentat cu scandaluri în showbiz, acesta a fost 2007. Şi n-a fost decât “încălzirea” pentru 2008.

Poate mai mult ca niciodată, “plagiat” a fost cuvântul cel mai des auzit în showbizul autoh­ton, în 2007. Compozitorii nu s-au ruşinat să se “inspire” din creaţiile altora. Selecţia na­ţională Eurovision de anul trecut s-a umplut de ruşine, în direct la tv, tocmai din această pricină. Co­­mitete şi comisii, formate din spe­cialişti în muzică, s-au în­tru­nit pentru a stabili dacă anu­mite creaţii (trecute deja de faza de preselecţie!) pot sau nu fi acu­zate de plagiat.

 

ELIMINĂRI. În cazul lui “Make It” (compozitor Papa Jr), verdictul a fost clar şi răspicat: plagiat! Acelaşi cuvânt a fost des asociat cu “Dracula, My Love” (compozitor Marius Moga, interpreţi Simplu şi Andra) şi cu “Liubi, liubi, I Love You” (Lo­co­mon­do, cei care aveau să şi câştige biletul pentru finala de la Helsinki). Unele plagiate nu au putut fi dovedite, dar comisia con­vocată de TVR pentru lămu­ri­rea situaţiei a decis eliminarea din competiţie a trei concurenţi: Ma­rius Moga, Rednex feat. Ro-mania şi New Effect feat. Moni-k, pe motiv că piesele lor, sub o formă sau alta, au fost difuzate înainte de 1 octombrie 2006, termen impus de regulament. După aflarea deciziei, Marius Moga a declarat: “Le urăm distracţie plăcută de acum înainte. (...) Vom depune şi o cerere pentru scoaterea din concurs a celeilalte piese, cântată de Morandi şi Wassabi”. Mândria, bat-o vina! De parcă Moga nu s-ar fi “obişnuit” deja să fie un compo­zitor acuzat de furt intelectual!

 

CU JALBA... Nici tradiţiona­lul festival de la Mamaia nu a fost ferit de vorbe grele, stârnite de dezamăgirile legate de organizarea evenimentului, de prezenţa scenică a prezentatorilor, de calitatea concurenţilor, de (ne)dreptatea împărţită de juriu. Cuvântul “plagiat” s-a auzit şi pe malul Mării Negre: echipa Andrei Kerestely-Luminiţa Anghel a luat primul loc la Creaţie cu o piesă care nu doar că suferea de “păcatul” de a avea versurile în engleză, ci mai şi “semăna”, după unii, cu celebra “Jeanny” a lui Falco. Cât priveşte “divorţurile” muzicale, trupa Heaven a încheiat glorios bilanţul pe 2007. Adina Postelnicu, şefa trupei, şi-a spălat rufele murdare avute în comun cu impresarul Radu Groza prin mai toate emisiunile tv mondene. Cine-a dat cu pumnul, a cui era maşina de zeci de mii de euro şi ce se va alege de cele trei graţii din Heaven, nici nu mai contează. Ne-am săturat de atâta gălăgie! Deşi... nici 2008 nu se anunţă prea calm, că doar avem iar Eurovision, Mamaia şi “mari trupe, mari caractere”!

 

Prinsă la mijloc

Timidul “debut” muzical alături de Cătălin Josan a atras atenţia asupra Mariei Marinescu, nu datorită calităţilor sale vocale, ci pentru că piesa “Big Brown Eyes” a fost bănuită că nu e foarte originală. Mai pe ro­mâ­neşte, s-a vehiculat acuzaţia că Marius Moga, compozitorul me­lo­diei cu pricina, s-ar fi inspirat cam prea mult dintr-un cântec interpretat de rusoaica Bianka. “Eu am com­pus piesa, versurile, iar când a venit rândul refrenului, Cătălin mi-a spus că i-ar plăcea să folosim un pasaj din folclorul rusesc, favoritul lui. Şi am fost de acord”, s-a disculpat Moga.

 

dana.cobuz@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden