x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Si eu cant, dar n-am luat-o razna"

"Si eu cant, dar n-am luat-o razna"

07 Ian 2005   •   00:00

Scrie si canta. Sau canta si scrie. Depinde de comanda! Atunci cand Stigma are concerte, Claudiu Mirica trebuie sa lase deoparte penita si sa preia microfonul. Asa se intampla daca insista sa "cante" la doua meserii.

DANA ANDRONIE

MIZA. Claudiu Mirica spera ca, in doar cinci ani, sa umple Sala Palatului cu fanii sai
Jurnalul National: Esti oaches, frumusel, cu gropite-n obrajori. De ce nu te-ai facut fotomodel?
Claudiu Mirica: (Rade)… Exceptand burta pe care am facut-o in perioada Sarbatorilor, din cauza sarmalelor, am un aspect decent. Dar sunt departe de a fi un barbat frumos.

Esti modest!
(Rade)… Recunosc ca am putin sarm, care m-a ajutat in proportie de 60% in meseria mea, de cantaret.

"Sarmul" l-ai castigat facand mult sport?
Da, da, da! Am facut mai multe sporturi, dar am fost o catastrofa. De obicei, la fotbal eram pus in poarta, pentru ca loveam la "gioale", iar la badminton nu nimeream fluturasul!

Cand ai descoperit ca ai si tu un talent?
Prin clasa a II-a a trebuit sa ne alegem un instrument muzical. Nu stiu ce am avut atunci in cap, dar am simtit ca trebuie neaparat sa cant la trompeta. Mi s-a explicat ca eram prea mic pentru ea, astfel ca am ales chitara. Prin clasa a IV-a ajunsesem un fel de menestrel al scarii B, din blocul 2, de pe o strada X. Asa am debutat.

Pe scara blocului?
Da. Scena era, de fapt, o treapta de pe scara blocului, unde mi se punea un scaunel pe care eu cantam.

Cand te-ai apucat serios de vocalize?
In 1992 am inceput lectiile de canto. Desi parintii nu erau de acord ca eu sa fac muzica. Li se parea superficiala. Asa ca m-am apucat de o facultate, de Filologie, pe care am si terminat-o.

Ai facut rost de penita si ai plecat la gazeta!
Se intampla prin 1997. Nu eram dispus sa fac compromisuri in show-biz si m-am apucat de presa. M-am angajat la Cronica Romana, unde imi bateam materialele la masina de scris, apoi am trecut la Ziarul Financiar, unde am invatat cum se deschide calculatorul.

Dar n-ai renuntat la scena. Ai mers la "colindat" prin festivaluri?
Cum sa ratez asa ceva? Am tot "colindat" cu Irina de la A.S.I.A., Calin Goia, care avea mult par, Anda Adam, care lua doar premii de Miss, Mihai Traistariu, Cristi Enache etc.

In ce trupa ti-ai facut ucenicia?
In Mondial. Dupa 30 de ani de la debutul trupei, membrii au vrut sa se reuneasca. Dar aveau nevoie de solist, pentru ca murise Gabi Dragan. Am participat la preselectie, desi stiam doar "Iubire, bibelou de portelan" si "Romanta fara ecou". Am cantat asa cum am putut, iar "mosuletii" m-au ales. Cel mai mare compliment a fost din partea unui prieten de-al lui Gabi Dragan, care mi-a zis plangand: "Pentru inca o seara, Gabi a fost cu noi". Aveam doar 22 de ani, iar lumea se intreba ce cautam eu acolo.

Ai nimerit bine?
Da. Mi-au fost de folos cei trei ani in care am cantat cu Mondial.

Dar Stigma iti e de folos?
Nuuu, deloc! (Rade) Revin si spun: sigur ca DA! Nu m-am asteptat niciodata sa ajung un superstar. Multe vedete sufera de paranoia. Si eu cant in fata a mii de spectatori, dar n-am luat-o razna. Daca as fi avut 19 ani, poate as fi crezut ca sunt ceea ce nu sunt, un superstar. Dar cu Stigma am sansa sa cant ceea ce-mi place.

Totusi, nu esti lasat sa fii vocea Stigmei.
Nu cred ca sunt urat de nimeni din Stigma. Dar cred ca unuia din trupa ii sunt indiferent. N-am inteles de ce Cornel, colegul meu, a decis ca el sa fie imaginea trupei si n-a vrut sa-i dea viata Stigmei prin vocea mea.

Nu te-ai revoltat?
- Nu, pentru ca n-avea sens. Am preferat sa-mi vad de treaba in continuare. Vreau sa fiu in Stigma. Iar peste cinci ani voi umple singur Sala Palatului.

Vise, vise…
Pun pariu ca asa se va intampla. Vei vedea!

SANSA

"Acum 30 de ani, la un concert de-al trupei Mondial, Militia a intrat calare in sala pentru a face ordine. Se canta pe versurile lui Eminescu, iar spectatorii incepusera sa strige: «Noi suntem romani!». Ei bine, dupa trei decenii de la acest incident, am avut onoarea sa cant cu Mondial, tot la Chisinau." - Claudiu Mirica, solist Stigma

RENI
Din cauza rutinei, in 2001 Claudiu a plecat in Suedia. S-a iubit cu o suedeza, Sonia, si cam atat. Nu a reusit sa invete limba suedeza si a trait din ajutorul social. Dupa cateva luni s-a intors in tara, unde a avut mari probleme cu stomacul. "De la carnea de ren pe care o mancam in Suedia am trecut la pizza saracacioasa din Romania. M-am angajat la MTV, fiind a doua tentativa de a lucra in televiziune. Prima a fost la Antena 1, unde am fost reporter la emisiunea lui Horia Brenciu, «’Neata»."
×
Subiecte în articol: antimonden