x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Stapanul Oscarurilor

Stapanul Oscarurilor

02 Mar 2004   •   00:00

Cea de-a 76-a editie a Premiilor Oscar a fost una lipsita de surprize. Membrii Academiei au continuat sa se dovedeasca suficient de traditionali si au votat "corect din punct de vedere politic".

Marele castigator al serii a fost "Stapanul inelelor: intoarcerea regelui". Filmul lui Peter Jackson a cucerit tot ceea ce se putea cuceri si a luat toate cele 11 Oscaruri puse in joc. Cu un asemenea palmares, "Stapanul inelelor" a egalat productiile "Ben Hur" si "Titanic", care si ele au castigat cate 11 premii.

TRILOGIE. Alegerea Academiei a fost una normala: dupa o trilogie care a strans aproape 3 miliarde de dolari din incasari, trebuia sa vina si recunoasterea "oficiala". Regizorul trilogiei "Stapanul inelelor" si-a vazut astfel rasplatita din plin munca din ultimii sapte ani. Desi toate cele trei parti ale trilogiei au fost nominalizate la Oscaruri pentru cel mai bun film, numai ultima parte l-a obtinut. In total, trilogia lui Jackson a obtinut 17 Premii Oscar in ultimii trei ani.

PARIURI. Normala a fost si alegerea lui Charlize Theron si a lui Renee Zellweger, care porneau amandoua ca mari favorite. Renee mai fusese nominalizata si in anii trecuti, pentru "Jurnalul lui Bridget Jones" si "Chicago", asa ca toata lumea care urma sa parieze ca va castiga pentru "Cold Mountain" nu avea cum sa piarda. Oscarul pentru Charlize Theron era si el dat drept "sigur". Gala Oscarurilor de duminica seara a fost prilejul catorva intepaturi adresate presedintelui Bush si implicarii militare in Irak. Actorul de comedie Billy Crystal, care a facut oficiile de gazda pentru a opta oara, s-a amuzat, asociind anumite filme unor personalitati. Pentru secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, el a ales "Confesiunile unei minti periculoase", iar pentru guvernatorul californian Arnold Schwarzenegger, de origine austriaca, "Lost in Translation ".

Sandale de 2 milioane de dolari Ca de obicei, seara Oscarurilor a fost seara in care s-au etalat cele mai ciudate toalete. Stralucirea, inovatia si traditia s-au impletit la o gala care s-a vrut mult mai putin stralucitoare decat precedenta, desfasurata sub spectrul razboiului din Irak. Diane Keaton a venit imbracata in smoking, cu palarie, manusi si ghete. Tinute care te puteau face sa te gandesti la kitch au abordat si Nicole Kidman, Holly Hunter si Uma Thurman. Diane Lane a preferat o rochie alba, care sa-i puna in evidenta statura. Moda nu a mai contat pentru Marcia Gay Harden si Jo Champa, ambele insarcinate. In fine, atractia serii au fost sandalele cantaretei Alison Krauss. Confectionate la Stuart Weitzman si batute cu diamante, ele valorau 2 milioane de dolari.

Oscar pe scurt

  • Cel mai bun film: "Stapanul inelelor: Intoarcerea regelui";
  • Cea mai buna actrita: Charlize Theron, "Monster"
  • Cel mai bun actor in rol secundar: Tim Robbins, "Mystic River"
  • Cea mai buna actrita in rol secundar: Renee Zellweger, "Cold Mountain"
  • Cel mai bun regizor: Peter Jackson
  • Cel mai bun film strain: "Invaziile barbare" - Canada;
  • Cea mai buna adaptare: "Stapanul inelelor"
  • Cel mai bun film de animatie: "In cautarea lui Nemo"
  • Cel mai bun sunet, coloana sonora, tema muzicala, costume, montaj, machiaj, efecte speciale: "Stapanul inelelor"
  • Oscarul pentru intreaga cariera: Blake Edwards
  • Cel mai bun scenariu original: Sofia Coppola, "Lost in Translation";
  • Cea mai buna imagine, montaj: "Master and Commander: La capatul lumii"
( SEBASTIAN S. EDUARD )

×
Subiecte în articol: antimonden stapanul