x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Strainii inca il mai cauta pe Dracula

Strainii inca il mai cauta pe Dracula

24 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Te distrezi ce te distrezi cand vii in concediu pe Litoral, dar mai vine vremea sa te si-ntorci pe-acasa. Cu alte cuvinte, sa lasi la locul ei marea cu valurile, cu nisipul, cu idilele de vara si cu mofturile de vacanta si... sa cobori cu picioarele pe pamant. Daca se poate, nu cu mana goala!
MIRUNA MIHALCEA

Asta-nseamna de obicei sa-ti aduci brusc aminte de ce-ai lasat acasa si, evident, de ce vei gasi la-ntoarcere. Pentru unii mume, pentru altii... soacre!

CU DEDICATIE. In general, cam acestia sunt marii poli in jurul carora graviteaza gandurile, ca sa nu zicem obligatiile din mintile plecate-n vacanta ale turistilor. Pai, sigur! Dupa ce-au huzurit o saptamana-ntreaga si n-au stiut sa dea un telefon "fraierilor" de-acasa, ingrijorati nevoie mare ca cine stie ce mari nenorociri ii pasc pe ai plecati la distractie, acu’, la spartul targului, ii apuca mustrarile de constiinta. Da’ las’ ca, slava Domnului!, au gasit ei, dragii de comercianti, leacuri taman bune care sa-l absolve de vina pe turistul nesimtitor! Iar preturile operatiunii "spalarea pacatelor" sau "mituirea", spre exemplu, a soacrei variaza undeva intre 30.000 si 300.000 de lei.

IERARHIE. Soacra, mereu "la maxim". Adica la extreme. Ori te faci c-ai uitat ca exista si te-ntorci acasa cu mana unde stim cu totii, ori o pui in cap de lista si te-nghesui sa-i cumperi repede un gablont ceva, pana nu ramai complet lefter. Sa nu credeti ca asta-i parerea mea! E ceea ce au povestit comerciantii. Care fie c-au avut vanzari bune, fie ca n-au avut noroc de clienti, intocmai ca pescarii. Au mereu o poveste din care nu lipseste "cazul soacra". "Ii vezi cum vin, sot si sotie, si cer ceva pentru... mama. "Care mama?", intrebam noi. "Pai, mama soacra. Ce sa-i iau?" Si-l mai trag pe sot de limba, da’ nu prea au succes. Ca pana ravasesc doamnele taraba in cautarea celui mai tare chilipir, sotul a disparut de mult. Astora nu prea le pasa. Doamnele mai mult, ca vor sa se puna bine cu mama lui...".

GUSTURI. O taraba ne atrage atentia de departe. De asta data, aici nu gasesti decat produse pe baza de lemn. Zici ca esti intr-un bazar montan. Ma lamuresc repede ca nici macar nu-s prea departe de adevar. Patronul e si producator, singurul cica de pe Litoral, numai ca a cam incurcat borcanele. "Nimeni nu cumpara nimic. Toti vor numai scoici si nisip. Noi n-avem d-astea. Nu merge deloc vanzarea. Doar strainii ce mai iau cate-o farfurie cu Dracula, da’ foarte rar. Ce mai merge-n timpu’ anului, cand vindem prin pietele de prin Constanta produse d’astea casnice. Cosulete de paie, mai mult, si tocatoare... Noi de la munte scoatem grosu’, ca acolo sunt mereu turisti si nu pleaca niciodata cu mana goala." Deci obsesia suvenirurilor nu numai ca este, dar este peste tot...!

O ultima halta. La o taraba care ne aduce aminte ca nu poti opri timpul in loc. Decat daca il incorsetezi in trup de sticla sau lemn. Am sperat ca aici n-o sa ne mai ciocnim de alte nurori care dau din colt in colt s-o "castige" pe soacra. Si-am nimerit bine. Clientii care se opresc aici la o scurta repriza de shopping sunt tineri care si-au lasat prieteni pe-acasa. In topul vanzarilor se afla produsele "pe baza de nisip". Majoritatea sunt superkitsch-uri, dar asta nu pare sa supere clientii. Amicii care vor primi suvenirurile de la mare n-au decat sa nu caute calul de dar la dinti!

SARACIE

"Nimeni nu cumpara nimic. Toti vor numai scoici si nisip. Noi n-avem d-astea. Nu merge deloc vanzarea. Doar strainii ce mai iau cate-o farfurie cu Dracula, da’ foarte rar" - Patron de taraba cu suveniruri

SOACRE

Eu una ii cred pe vanzatori cand povestesc cate una-alta. Dar nu pentru ca au haz cand isi spun si ei oful, ci pentru ca-n decurs de 10 minute, cat l-am chestionat eu pe unul dintre comercianti, nu mai putin de trei cucoane, unele mai casatorite ca altele, s-au oprit sa-ntrebe: "Ce po’ sa-i iau lu’ soacra-mea? Ce-mi recomandati?" Partea cea mai savuroasa, sa-i spunem cu nume de cod "bomboana de pe coliva", e ca soacrele duduilor de care va spuneam aveau s-o primeasca-n dar pe... Fecioara Maria, trasa-n caolin. Pe la vreo 100.000 bucata. Oameni buni, m-asteptam sa ia ceva margele sau carpe de bucatarie, ori o scoica ceva, numai pe Fecioara Maria nu m-asteptam s-o ia. Si toate, de parca se vorbisera-ntre ele sau asta o fi acum moda si nu sunt la curent cu ultimele noutati! Asa, cu soacrele si cu "Doamne-ajuta"!!!

IMPLACABIL

Desi e pretutindeni, "nisipul-suvenir" este la mare cautare. Tablourile cu nisip, de le-ntorci cu fundu-n sus si-ti iese-un peisaj de toata frumusetea, si eternele clepsidre, acum cu nisipuri colorate. La 40.000 de lei poti lua o clepsidra draguta drept cadou si stii macar ca nu te faci de ras.

CINE CU CINE

  • CIPRIAN DINU CU BUZDUGAN. Radio 21 si-a trimis angajatii la munca pe malul Marii Negre. Daniel Buzdugan a fost in trei randuri anul acesta pe Litoral. Dar nu si-a luat sotia cu el in nici una dintre dati. Si asta deoarece a fost prins pana peste cap cu problemele de serviciu. "Ce petreceri? Ce distractii? Nu mi-am vazut capul de treburi. Din pacate, n-am putut sa o iau si pe sotia mea. Dar o sa ma revansez. Mergem in Italia. La mare, in schimb, am fost cu Ciprian Dinu, "obligati" de sefii nostri", ne-a declarat Daniel. (Catalina Iancu)

    COCKTAIL

  • CLASS VREA DOAR LA CALLATIS. Cand e ziua lui Sorin de la Ro-Mania e musai ca lumea sa petreaca trei zile fara incetare. Nici Anca Badiu, membra a trupei Class, nu a rezistat tentatiei de a se distra cu aceasta ocazie. Anca a ajuns in toiul chefului, organizat de Sorin la Calarasi. "La mare nu cred ca mergem. Vom canta doar la Callatis, dar in rest nu vom canta acolo, pentru ca nu ne intereseaza pe noi susele care sunt acolo", a declarat Anca. (R.I.A.)

  • FETE FRUMOASE PENTRU ITALIA. Daca ai timp si rabdare sa bati Litoralul in lung si-n lat descoperi tot felul de chestii ingenioase, menite sa scoata turistii din toropeala. Fetele de pe plaja sunt indemnate sa se inscrie la Miss Spiaggio 2004. Ideea este inscrisa la OSIM si apartine italianului Manuel Kermani. In fiecare joi, in hotelul Palm Beach din Mamaia are loc acest concurs, care se desfasoara pe durata a trei saptamani, la final urmand ca fericita castigatoare sa primeasca 100 de euro, plus o motoreta, si sa aiba posibilitatea de a vizita cateva dintre orasele din "Cizma". (Horatiu Tudor)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden