x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Submarinul tarmului

Submarinul tarmului

10 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

"In lume exista doar doua tipuri de vase: submarinele si... tintele", glumesc marinarii.
Flota romana are in dotare un singur submarin. Zace la tarm de 8 ani pentru ca nu sunt bani pentru baterii.
ALEX NEDEA, EUGENIA MIHALCEA

"Delfinul" are forma de delfin, "piele" de cauciuc si este spaima americanilor. Iranienii au trei submarine de acest fel, iar Armata SUA nu a reusit sa le gaseasca nici in ziua de azi. Asta pentru ca acest tip de submarine sovietice sunt imbracate in straturi de anvelope, ceea ce le face greu reperabile de sistemul de detectie magnetica. "Delfinul" nu mai sperie de 8 ani nici macar pescarusii din portul militar din Constanta. Sade anchilozat la tarm, cu bateriile descarcate din 1996. In caz de razboi, ar lua saptamani intregi pana ca submarinul romanesc sa poata pleca in larg.

Marinarii se lauda si acum cu el. Cei 50 de membri ai echipajului si-au facut sepcute albastre, pe care scrie cu alb "Submarinul Delfinul SSK 521", si le poarta mandri prin port.

Intram in burta "Delfinului" printr-un tunel ca un put, adanc de 10 metri si atat de ingust incat nu poti cobori cu un ghiozdan in spate. Mirosul de cauciuc incins de la suprafata se schimba brusc inauntru cu un iz greu de comparat cu ceva. "E mirosul specific al submarinului", vorbeste capitanul Gheorghe Popescu ca despre o vietate. Chiar daca nava e legata de tarm, marinarii sunt convinsi ca ea poate fi un mare pericol pentru "cotropitori".

REVOLUTIA. In anii ’80, Ceausescu a decis ca armata romana sa aiba un submarin al ei. Romanii avusesera trei in cel de-al doilea razboi mondial, dar fie ca s-au invechit, fie au fost confiscate de sovietici dupa 23 august. Asa se face ca, in ’86, un submarin facut cu un an inainte in URSS ajunge in Portul Midia. Pana in decembrie ’89 a avut zeci de misiuni, iar la Revolutie a fost prima data cand a primit semnalul de "Alarma de lupta" si a iesit in larg sa apere tara de asa-zisii teroristi. "Delfinul" a tras cu torpile, chiar dintre acelea riscante, cu oxigen, care ar fi dus la scufundarea submarinului Kursk. A venit anul 1996, cand s-au debarcat cele doua baterii consumate, de o tona fiecare. "Delfinul" a trecut apoi din dotarea Flotei Militare in cea a Academiei Navale, iar acum se joaca studentii pe el de-a condusul unui submarin. De 8 ani, actualul echipaj se antreneaza la mal. In legatura cu achizitionarea altor baterii, nu s-a trecut de pragul vorbelor. S-ar vrea din acelea germane, care tin 6 ani, nu 2, ca alea rusesti. Comandantul Academiei Navale spune ca e pacat de el, se supara cand ii propune un ziarist sa-l faca obiect de muzeu la Mamaia. Zice ca inca e o nava de actualitate. Mai mult, e singurul submarin functionabil din Bazinul Marii Negre si ar putea face misiuni aici. Asta doar daca seful Statului Major al Fortelor Navale Romane, Gheorghe Marin, ar dispune sa se cumpere baterii. Deocamdata, sub Marin, submarinul zace paralizat.

STRATEGIE

"Sunt convins la ora actuala, metaforic vorbind, un submarin face cat patru fregate" - Aurel Popa, Comandantul Divizionului Nave Scoala

FORTA

"Chiar daca nava e legata de tarm, marinarii sunt convinsi ca ea poate fi un mare pericol pentru cotropitori" - Gheorghe Popescu, capitan submarinul "Delfinul"

ISTORIC

Numele actualului "Delfin" l-a purtat in cel de-al doilea razboi mondial primul submarin al Romaniei, o nava construita in Italia. Fara acest submarin nu s-ar fi putut scufunda vestitul distrugator sovietic "Moskva", in 1941. "Delfinul" de atunci a aparat Portul Constanta, astfel incat flota romana nu a putut fi surprinsa. Rusii s-au straduit 12 luni sa-l scufunde, insa fara succes. Au aruncat asupra lui peste 400 de grenade antisubmarin. Celelalte doua submarine romanesti de atunci, "Rechinul" si "Marsuinul", au fost construite in Santierul Naval Constanta. Din cauza razboiului au fost lansate la apa inca din 1941, desi nu erau terminate. Romania a reusit sa iasa din razboi fara sa piarda nici unul dintre cele trei submarine. In 1943, Fortele Navale Romane au primit de la italieni, cand acestia s-au retras din confruntare, cinci minisubmarine, in care incapeau doar cate trei marinari. Unul dintre ele a fost scufundat de sovietici cu trei zile inainte de trecerea Romaniei de partea URSS, l-au bombardat din aer, cu avioanele.
×
Subiecte în articol: antimonden delfinul submarin