x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Tabara din Navodari se afla in mizerie

Tabara din Navodari se afla in mizerie

20 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Candva, tabara din Navodari era vestita in intreaga lume datorita numarului impresionant de locuri cazare: 14.000. Doar cubanezii ne mai intreceau. Vara asta n-au sosit mai mai mult de 2.800 de copii. Ceva s-a intamplat...
SIMONA ECOVOIU, MIRUNA MIHALCEA

In curtea taberei poti intra si cu masina. Pe care nu prea stim unde sa o parcam, caci locurile nu sunt deloc prietenoase. Unde am mai trait, oare, starea asta de nesiguranta? A, da, pe strazile dubioase din cartierul Militari. Ne-am zis sa dam o tura, ca sa aflam una-alta, dar pentru prima oara am ezitat sa mai abordam oficialitatile, pentru ca ne-am saturat de raspunsuri standard: "Aici e foarte bine, copiii se distreaza, bla-bla…". Nu, nene, am cules pareri de la elevi si salvamari.

"HAI, S-O FACEM!". Pe inserat, plaja era curata si pustie. Doua eleve, ce semanau mai degraba a profesoare, se aplecau provocator dupa scoici. Baietii isi dau coate, dar blondinelor nici ca le pasa. Mai baga un melc, apoi o scoica in punga de plastic... La o aruncatura de bat se afla o discoteca ce pare mai batrana decat marea. Se numeste "Let’s do it", mai pe romaneste, "Hai, s-o facem!". Halal invitatie pentru minori! Mai mult, intrarea e gratuita, asa ca sa tot dansezi moca! Fotoreporterul nostru nu s-a abtinut de la o remarca usturatoare: "Daca ii intorci pe astia cu susul in jos le cad prezervativele din buzunar".

SALVAMARI DE 20 DE ANI. Ne mai invartim un pic si dam peste centrul salvamarilor. De exact 20 de ani gasesti aceleasi personaje. E vorba de profii de sport Gheorghe Ionita si Petru Nistor. Stateau in sezlong si priveau marea, ingandurati... Era clar ca-i deranjam din meditatie. Revin relativ repede cu picioarele pe pamant si ne spun o gramada de povesti adevarate despre aceste locuri unde, odinioara, era o forfota de nu puteai arunca nici un ac: "S-au dus vremurile alea, cand pe sezon ne ocupam de 14.000 de copii. Ii lasam sa intre in apa pe ture, ca sa-i putem supraveghea. Era o nebunie aici pe vremea lui Ceausescu. Acum, daca mai vin vreo 2.800 de elevi. Adevarul e ca pretul taberei nu e chiar la indemana oricui. De unde sa scoti 3.500.000 de lei, ca sa petreci la Navodari o saptamana? E o suma, totusi. Unii abia au ce sa puna pe masa", ne spune Petru. Sunt salvamari de aproape 20 de ani si ii leaga o prietenie la fel de veche. Ei sustin ca pe aceasta plaja n-a murit nimeni: "Stam cat e ziulica de lunga cu ochii pe micutii neastamparati. Mai tipam la ei, chiar daca se supara. Noi avem o deviza: "Mai bine pleci din Navodari suparat, decat inecat!"".

FARA SUVENIRURI. Ii lasam in urma pe cei doi, cu zicala lor sinistra, dar practica, si ne intoarcem printre caminele ce gazduiesc micutii turisti. Iar o sa zica cineva ca avem ceva cu constantenii: niste "miresme" ne-au luat pe sus... Cum sa nu iei atitudine, macar din condei, cand vezi cladiri amarate, vopsite in vernil lesinat? N-am intrat in camere, dar, sincer, ne-am bucura daca ar arata mai bine pe dinauntru decat pe dinafara. In loc de parcuri pentru copii, tabara de la Navodari e plina de terase, unde se poate servi si o bere. Hai, sa mai lasam de la noi, si sa zicem ca minorii se rasfata doar cu o bere fara alcool. E un du-te-vino fara directie. Degeaba am stat pe gard o ora, ca n-am zarit nici tipenie de cadru didactic. Poate ca ei vin in cealalta tura... Nici macar cu un suvenir n-am putut pleca de aici. Vanzatorul, minor de altfel, ne imbia sa cuparam un sirag prapadit de scoici. Pe care insa le poti aduna si singur de pe plaja. Ce sa va mai spunem? Un tatic care ne-a insotit si-a exprimat parerea categoric: "Bine ca stiu ce e aici, n-o sa-mi las niciodata fetita in tabara!".

Dornici sa schimbam decorul, demaram in tromba. La doar un kilometru de Navodari, pe soseaua ce duce spre Mamaia, ne agata un "peste" (ca doar suntem la malul marii, nu?). Oferta din aceasta vara, la pungi de-un leu, variaza intre 100.000 si 500.000 lei, in functie de servicii. Nu uitati ca din aceasta suma va puteti pricopsi, ca bonus, cu niscaiva ciuperci. Asta in cel mai bun caz.

BOITE SI PE JUMATATE GOALE

In curte, pe aleile taberei din Navodari, in jurul orei 20:00, au iesit la plimbare copilitele, machiate strident si cu fusta pan’ la fund. Ce aere isi mai dadeau, de ziceai ca se cred pe Champs Elysees! Ca sa nu mai vorbim de atitudinea lor provocatoare. Le dau tarcoale colegii lor mai mari, cu pipa in coltul gurii. Se lasa seara si e momentul prielnic sa-ti gasesti o partenera de dans. Pe care, fireste, o duci la Discoteca - sa ne ierte acum parintii - "Hai s-o facem!".

DIVERTISMENT

Ileana Ciuculete a ramas fara papuci
Cantareata de muzica populara a fost invitata de Teo sa participe la emisiunea pe care o realizeaza in statiunea Cap Aurora. Pentru a da bine pe sticla, Ileana Ciuculete a renuntat, cu inima stransa, la papucii cu care era incaltata. Buna afacere! (Roxana I. Ancuta)

CINE CU CINE

ADRIANA TITIENI, gazda feminina a emisiunii "National e pe val", nu a putut sta prea mult departe de familie. Pentru ca ii e mai greu sa faca naveta Olimp-Bucuresti, si-a chemat sotul, actorul Adrian Titieni, si pe cei doi copii, Ariadna si Marc, sa-i fie aproape la mare. Odata familia reintregita, parca si munca nu mai e asa de grea! Nu se poate spune acelasi lucru despre colegul de emisiune al Adrianei, Cosmin Selesi, a carui prietena nu-l viziteaza decat in week-end-uri. (Dana Ciobanu)

COCKTAIL

  • SIMPLU - CU VANATAI TIP AQUA MAGIC. Cei cinci membri ai trupei Simplu, cunoscuti pentru acrobatiile pe care le fac pe scena, in timpul concertelor, au avut parte de o experienta pe cinste. Ei au profitat de o vizita la Aqua Magic pentru a se distra cum stiu mai bine. In acest scop s-au imprietenit cu oamenii care supravegheaza toboganele cu apa, care i-au invatat cum se pot da pe acestea fara colacul recomandat. Rezultatul a fost o frumoasa colectie de vanatai si doua zile de vaiete de durere dar, dupa cum spune CRBL, distractia a meritat. (Dana Ciobanu)

  • VIOREL SIPOS DE LA 3REI SUD EST ISI VINDE MASINA. De cateva zile, trecatorii pot citi pe masina lui Viorel Sipos de la 3rei Sud Est un anunt de vanzare a autoturismului. Constanteanul s-a saturat de Mercedesul lui din 1998, cu care a parcurs peste 180.000 de kilometri, asa ca l-a scos la vanzare. Si pentru ca nu e o masina oarecare, ci una cu multe dotari si folosita timp de 6 ani de o celebritate, Viorel cere pe ea 18.000 de euro. Pret negociabil. (Dana Ciobanu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden navodari