x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Tatal si bunicul

Tatal si bunicul

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Iul 2006   •   00:00
Tatal si bunicul
FAMILIE
Irina Rautu, fiica. Alexis si Sonia Rautu, nepotii. Cei trei au scris despre Colea Rautu. Si-au lasat gandurile sa curga pe hartie, iar Colea, ""tatal si bunicul Nr. 1"", va citi randurile lor si va lacrima putin de fericire.

 

E mama a doi copii, Alexis - 21 de ani (viitor jurnalist) si Sonia - 12 ani. ""Dar inainte de toate sunt «fata lui tata». El este centrul familiei noastre «recompuse» de parintii divortati, si «clanul nostru» este sub ordinele «patriarhului - tata». Am stat mult pe ganduri inainte sa scriu despre el… Si asta pentru ca sunt prea multe sentimente sa incapa in cateva vorbe, sentimente pe care, dintr-o pudoare, eu si tata nu ni le-am declarat, dar stim amandoi ca sunt acolo bine ascunse. N-as putea spune c-am purtat discutii, ca ne-am destainuit, ca am comunicat asa cum fac altii. Noi ne-am aruncat, din cand in cand, cate o privire peste umar, si a fost de ajuns. Am comunicat mult prin umorul pe care-l avem in comun. Intodeauna, in fata unei situatii mai incordate, umorul este portita noastra de scapare. Tata a fost si este «eroul meu», omul cel mai interesant, pentru care am respect, admiratie, duiosie, dragoste…

 

AMINTIRI. Cand eram mica si ne plimbam pe zapada, tata a alunecat si a cazut … Am fost uimita ca i s-a putut intampla asa ceva tocmai lui, pentru mine, atunci, «omul cel mai puternic de pe planeta». Anii au trecut si am «alunecat eu de multe ori pe zapada», iar tata m-a prins si m-a ridicat de fiecare data. Si nu numai pe mine. Intreaga familie, prietenii, rude, cunostinte, toti am avut nevoie de el cu ceva si pe toti ne-a ajutat.

 

E un actor care-si iubeste mai presus de orice meseria si e un perfectionist. Foarte exigent, cu el in primul rand, pe scena si in viata. La fel si cu cei din jurul sau … (chelnarii de la Ath...n...e Palace stiu cate ceva. Cand intra in restaurant, se ruga fiecare sa nu se aseze la masa lui. Stie sa gateasca si sa primeasca si atunci e foarte exigent. De altfel, m-a invatat ca nu poti sa pretinzi altora decat un lucru pe care mai intai stii sa-l faci chiar tu, ca apoi sa stii sa-l ceri). Tata e foarte atent la tot ce-l inconjoara. Nu e numai o deformatie profesionala, e o calitate care l-a facut sa fie un bun actor. M-a invatat o gramada de «maruntisuri» de care, mai devreme sau mai tarziu, m-am servit in viata. Am fost odata la tara si tin minte ca mi-a spus ca-i rusine sa nu stiu sa deosebesc o balega de cal de una de vaca sau un spic de grau de unul de secara … Eu sunt un copil de oras si toate astea mi se pareau inutile.

 

Irina Rautu si Colea, la aniversarea celor 90 de ani ai actorului

 

PRIETENI. Tata adora sa primeasca, sa iasa la carciuma, sa se duca in piata (de unde intotdeauna vine cu flori), adora sa cante, sa rada, sa se certe chiar, adora viata… Ii plac prietenii mult mai tineri ca el, adica generatia mea, cum spune el. Din generatia lui au murit aproape toti. E fericit cand «baietii», actorii Horatiu Malaele sau George Alexandru, il cauta, e bucuros ca nu l-au uitat si ies impreuna la un sprit. La fel de fericit este si atunci cand vin in vizita la mine «fetele», actrita Ioana Pavelescu, prietena mea din copilarie, si Lulu Nicolaevici, prietena si colega mea de liceu. ""«NU TE IEFTINI!» e vorba lui. Mi-a tot spus-o cand eram tanara si faceam tot felul de prostii. Si avea dreptate… Mandria asta curata, taraneasca, e o trasatura frumoasa a caracterului lui. Ma «citeste» imediat. Cand il sun la telefon, dupa primul «alo» ma intreaba: «Ce-i cu tine?». Degeaba incerc eu s-o scald, ma prinde intotdeauna"".

 

""Tata nu-si uita familia. Intodeauna, cand sosesc in tara cu copiii, ne strangem toti la tata la masa, cu mama mea Geta Enacovici, cu sotia lui de peste 30 ani Magda Dumitrescu, cateodata cu alte rude sau prieteni, si ne luptam pe caldura cu bucatele, intre ras si plans in functie de numarul de pahare baute…""

 

""Abia astept sa ajung, sa-l vad pe canapea intre cei doi caini maidanezi, Tutu si Lilly, cu zambetul lui pisicher, sa ne intrebe: «Ati venit ba, trai risipit?!». «NU TE IEFTINI!» e vorba lui. Mi-a tot spus-o cand eram tanara si faceam tot felul de prostii. Si avea dreptate… Mandria asta curata, taraneasca, e o trasatura frumoasa a caracterului lui""
- Irina Rautu-Munteanu

 

 

NEPOTII, ALEXIS SI SONIA
Pe biroul lui, Alexis conserva un exemplar din «Teatru si Muzica», din septembrie ’54, unde Colea Rautu strange in brate o tanara actrita. ""Acest barbat plin de forta si cu o privire ucigatoare este bunicul meu. Pe Colea Rautu actor nu-l cunosc foarte bine (nu am putut studia cu atentie jocul lui de actor decat in «Moara cu Noroc»), dar Colea Rautu, simbolul masculin, imi este mult mai familiar. Acest om mi se pare impresionant, este de o probitate absoluta. «Tare ca fierul, iute ca otelul», el nu renunta niciodata. De 21 de ani admir acest om, nu numai pentru calitatile lui incredibile de bunic, dar si pentru ca este un exemplu in viata, pentru mine…"". Sonia (12 ani) - ""Ador cand ajung in Romania si-l pot vedea pe bunicu. Intre ras si glumite, bunicul stie sa fie foarte atent cu mine si ne iubim foarte tare"".
×
Subiecte în articol: antimonden răutu tata