Teatrul "Constantin Tanase" si-a ridicat cortina dupa cateva luni de pauza, cu premiera spectacolului "Doi baieti cu sticleti". In conditiile in care se joaca, ar merita ca teatrul de revista sa aiba o soarta mai buna, pe masura gloriei din anii trecuti.
In absenta directorului Teatrului "Constantin Tanase", Alexandru Arsinel, plecat cu treburi in strainatate, la Sala Rapsodia a avut loc premiera piesei "Doi baieti cu sticleti".Salarii mici, roade bogate
Cu Nae Lazarescu si Vasile Muraru in rolurile principale, comedia s-a bucurat de un succes bine meritat. Deoarece sediul Teatrului de Revista se afla in reparatii (data probabila a redeschiderii portilor fiind peste doi ani), actorii se vad nevoiti sa evolueze la Sala Rapsodia. Loc care aduce mai degraba cu celebrele camine culturale din provincie. Desi nu beneficiaza de conditii de minima functionare (scena prea mica, decoruri prafuite, mijloace tehnice depasite), totusi, artistii au marele merit de a atrage publicul la spectacole. Se sopteste cu teama, prin culise, ca nepotul celebrului Constantin Tanase vrea sa revendice teatrul, chiar daca e prea multa birocratie, dar a aflat ca cineva are intentia de a-l transforma in cazino. In ciuda salariilor mici, care nu depasesc 6 milioane, actorii si trupa de balet continua sa-si faca treaba cu profesionalism. Dovada consta in prezenta publicului care umple mereu sala, a carei capacitate este de 500 de locuri.
Teo Trandafir, luata peste picior
de Nae si Vasile O data cu "Doi baieti cu sticleti", teatrul de revista mai ia o gura de aer curat. Satira este indreptata impotriva politicienilor damboviteni, aflati in plina campanie electorala si a situatiei colorate din show-biz-ul autohton. Daca tot apar peste noapte partide politice, Nae si Vasile s-au gandit sa infiinteze Partidul Sonatilor: "Veniti, veniti, sa ne votati / Pe noi, cei din Partidul de Sonati / Noi nu va luam nici comision, nici spaga / Pentru ca noi suntem intr-o doara". Puzderia de cantareti si trupe este taxata intr-un mod savuros de cei doi comici: "Stii de ce au aparut tot felul de formatii Miti, Biti, Titi, Riti? Pentru ca mama prostilor e mereu gravida!". Nici Teo Trandafir n-a scapat de tirul necrutator al ironiilor lui Nae si Vasile: "Mi-ar trebui o closca / Cu o tartita cat a lui Teo si a lui Tanta la un loc". Sunt taxate apoi, rand pe rand, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Oana Sarbu, Madalina Manole, Daniela Gyorfi si Marina Voica. Gyorfi a avut parte de un rechizitoriu necrutator: "Sora Daniela Gyorfi trebuia sa adune bani pentru manastire / Dar se opereaza din nou ca au lasat-o silicoanele". Nae si Vasile sunt hotarati ca in fiecare vineri, sambata si duminica sa-si amenajeze o taraba pe Lipscani pentru a atrage in continuare publicul la teatru.
In toata aceasta cascada de poante, Nae Lazarescu are un moment emotionant in care, pe acordurile melodiei lui Julio Iglesias, "Un canto a Galicia", evoca marile nume ale teatrului de revista, cum ar fi Toma Caragiu, Dan Tufaru, Aurelian Andreescu, Puiu Calinescu etc.
A fost mai intai cinematograf
Primul spectacol de revista
al lui Constantin Tanase a
avut loc in 1919 si s-a
intitulat "Pisica pe orez".
In cladirea actualului Teatru
"Tanase" a functionat
Cinematograful Savoy.
Dupa cel de-al doilea razboi
mondial, teatrul de revista
s-a numit "Ansamblul de
Estrada de Stat". In 1978,
numele i-a fost schimbat in
Teatrul de Satira si Umor
"Constantin Tanase". Pentru
ca dupa 1990 sa se
numeasca Teatrul "Constantin
Tanase". In cei
peste 80 de ani de activitate,
pe scena teatrului au
evoluat Alexandru Giugaru,
Birlic, Gheorghe Trestian,
Dina Cocea, Fory Etterle,
Horia Caciulescu, Horia
Serbanescu, Puiu
Calinescu, Colea Rautu,
Gica Petrescu etc.
( HORATIU TUDOR
)
"In acest spectacol
nimeni nu
se plictiseste.
I-am corupt si
pe Alina Sorescu
si pe Talisman
pentru a
juca impreuna
cu noi. Se pare
ca este o reteta
de succes"
Nae Lazarescu