Limba romănă a fost sărbătorită vineri pe ambele părţi ale Prutului. Dacă la Chişinău a căntat Tudor Gheorghe, la Bucureşti s-a scuturat din plete pe ritmuri rock, cap de afiş fiind clujenii din Altar.
La 31 august, romănii de peste Prut au marcat cea de-a 18-a aniversare de la proclamarea limbii romăne ca limbă de stat in independenta Republică Moldova şi revenirea la scrisul latin. A fost pentru prima dată in ultimii şase ani cănd romănilor basarabeni li s-a permis să se adune, cu această ocazie, in Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, locul in care, in 1989, sute de mii de oameni au obţinut dezlipirea RSSM de URSS.
VORONIN A EVADAT LA BĂLŢI. Din 2001 pănă in 2007 comuniştii lui Vladimir Voronin au interzis orice manifestaţii culturale la 31 august, in piaţa din faţa Guvernului. In plus, sintagma "cea romănă" a dispărut subit din denumirea oficială a sărbătorii "Limba noastră cea romănă". Pentru proaspătul primar liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, eliberarea autorizaţiei pentru eveniment nu a mai fost o problemă. Ca să nu audă căntecele patriotice romăneşti, intreaga administraţie comunistă a părăsit vineri Chişinăul, oploşindu-se discret la Bălţi, cel mai rusificat oraş din Republica Moldova.
3 SUD EST S-A RĂZGĂNDIT. In ajun, presa necomunistă din Chişinău anunţa un spectacol muzical de muzică folk cu participarea interpretului romăn Tudor Gheorghe, urmat de un concert in aer liber susţinut de formaţia 3 Sud Est. La numai căteva ore de la inceperea spectacolului muzical, piaţa din centrul Chişinăului era deja plină. Cei de la 3 Sud Est insă nu au mai apărut, din motive rămase deocamdată necunoscute. Şeful Direcţiei Cultură a Primăriei Chişinău, Leonid Gorceac, a anunţat că la concertul festiv vor participa doar interpreţi moldoveni, deoarece "solicitările interpreţilor romăni sunt de 1.500-7.000 de euro pentru o evoluţie, in timp ce bugetul total prevăzut pentru organizarea sărbătorii este de 7.500 de euro".
RECUNOŞTINŢĂ. Apariţia interpretului Tudor Gheorghe a stărnit emoţii de nedescris din partea mulţimii. Maestrul a fost nevoit să revină de trei ori la "bis" cu piesa "Dorul", pentru că cei care au umplut piaţa nu-i dădeau voie să plece de pe scenă. Impresionat de căldura spectatorilor, interpretul a spus că spectacolul "In căutarea dorului pierdut" susţinut la Chişinău este unul dintre cele mai reuşite. "E un lucru extraordinar că in Republica Moldova se sărbătoreşte «Ziua limbii romăne». Ar trebui ca toate ţările din lume să ia exemplu şi să dea o zi in care să fie sărbătorită limba, pentru că aşa cum trăim astăzi - agresaţi de limbile engleză şi rusă - se duce dracului frumuseţea limbii noastre".
In timp ce Tudor Gheorghe interpreta piesa "In aceeaşi limbă", pe scenă a urcat un bătrăn cu un buchet de flori, care a ingenuncheat şi a stat aşa pănă s-a sfărşit piesa. Interpretul romăn a mai fost invitat la Chişinău, la sărbătoarea "Limba noastră cea romănă", in 1990 şi 1991. De atunci, nu a mai fost chemat pănă anul acesta, cănd a răspuns invitaţiei primarului Dorin Chirtoacă şi a preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi.