x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Un nume pentru "Steaua fara nume"

Un nume pentru "Steaua fara nume"

11 Apr 2005   •   00:00

Dupa 17 ani de absenta, Radiodifuziunea Romana a reluat concursul "Steaua fara nume". S-au prezentat 10 concurente prost imbracate, dar bine pregatite. Dotate cu voci care ar putea spulbera multe "vedete".



  • de CATALINA IANCU

  • PREMIANTA. Miruna Manescu a castigat 7 milioane de lei si prima etapa a concursului "Steaua fara nume"
    Evenimentul a avut loc duminica seara, la Sala de concerte "Mihail Jora". Prima editie postrevolutionara a concursului a adus pe scena 10 concurente care au interpretat live doua piese. Fetele au fost alese in urma unei serioase preselectii. Cateva dintre ele au cantat cu negativ, altele acompaniate de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor. Si tatal, si fiul au fost prezenti pe scena. Tudor seniorul cu bagheta, iar juniorul la clape. Spectacolul a fost prezentat de Titus Andrei, care nu s-a putut abtine si a luat la pupat toate concurentele. "Am inceput si eu sa ma uit dupa fete, ca Octavian Ursulescu", a tinut acesta sa precizeze.

    TINERE, DAR TALENTE ADEVARATE. Desi anuntat din timp, spectacolul n-a adunat prea multa lume, publicul fiind format, in majoritate, din parinti, rude, prieteni ai interpretelor. Chiar daca intrarea a fost libera, sala a fost aproape goala. La prima editie a concursului au avut chemare doar fete. Cele 10 participante, cu CV-urile pline de premii si diplome, s-au prezentat bine, cu vreo doua exceptii (prima si ultima), care n-au fost in cea mai buna forma. Am pus micile neconcordante pe seama emotiilor. Cele 10 concurente au fost, in ordinea intrarii in concurs: Ioana Neaga, Diana Burciu, Laura Rosca, Catalina Ciobanu, Silvana Roberta Helal, Miruna Alexandra Manescu, Milena Anca Ungureanu, Ioana Trasca, Elena Ionescu si Mihaela Rau. Producatorul Alexandru Jipa a selectat, intr-adevar, voci numai una si una. De mult n-am mai auzit, la vreun spectacol, voci "neprelucrate" care sa sune atat de bine!

    "NOTE PROASTE". La capitolul "note proaste", acordate mai degraba organizatorilor, mentionam sunetul, decorul, piesele sau vestimentatia concurentelor. Unele dintre ele s-au plans de calitatea sonorizarii si au rugat sa li se dea negativul mai tare. Se vede treaba ca nu s-a mai investit de mult in Sala "Mihail Jora", de vreme ce, chiar si pe scena, s-a adus un scaun cu tapiteria rupta. Anton Suteu, unul dintre membrii juriului, a recunoscut ca "ne bantuie nostalgia trecutului". Asa se face ca repertoriul solistelor n-a fost tocmai unul inspirat. Cu siguranta, alte piese le-ar fi pus mai bine in valoare talentul. In ceea ce priveste vestimentatia cantaretelor, daca le-ar fi vazut Catalin Botezatu sau Razvan Ciobanu, ar fi lesinat cu siguranta. Fuste necalcate, pantofii de zi cu zi, ciorapi de plasa, articole vestimentare aruncate de-a valma, ca pe gard, cele mai multe dintre ele parand a fi imprumutate de la prietene. Nici una dintre participante nu parea sa fi vazut vreodata pieptenele sau peria pentru par. Iar concurenta din Campina a etalat o rochie supereleganta asortata la... culoarea unghiilor, caci a urcat pe scena in picioarele goale. Expresia "Saracutele de ele!" le-ar caracteriza cel mai bine. Dar asta conteaza mai putin, sau chiar nu conteaza deloc, caci n-am fost la eveniment sa analizam impresia artistica. Important este ca fetele au cantat de la bine la foarte bine. Nimeni n-a uitat versurile, nimeni nu le-a avut scrise in palma, nimeni n-a luat-o pe aratura si, asa cum spunea Minodora (ex-La Maxxim), au cantat "cu toata gura" si din toti plamanii.

    PODIUM. Castigatoarea acestei editii a fost Miruna Manescu, de departe cea mai nerabdatoare atunci cand s-au anuntat premiantii. "Interesant este faptul ca si mama mea a participat la acest concurs. A trecut de preselectie, dar nu s-a mai prezentat fiindca n-au lasat-o parintii ei. Nu ma asteptam sa castig. Mi-a fost frica de Catalina Ciobanu, care m-a mai «luat» la un concurs. Dar de data asta a fost randul meu!" Pe locul doi, dar la foarte mica diferenta, s-a situat Catalina Ciobanu si pe locul trei, Ioana Trasca. Fetele au primit, pe langa diplome, 7 milioane, 5 milioane si respectiv 3 milioane de lei. Mihaela Rau a fost declarata "Cea mai sexy concurenta", dar asta nu-i foloseste la nimic. Eventual, sa-si faca o trupa cu acelasi nume. Celelalte sapte fete pot participa la preselectiile urmatoare. Cele trei castigatoare vor participa la finala care va avea loc in ianuarie 2006, la care vor concura 12 tineri. Urmatoarea preselectie va avea loc pe 14 mai, tot la Sala "Mihail Jora", iar spectacolul va avea loc pe 5 iunie. Ce se va intampla dupa ce se va alege un "nume" pentru "Steaua fara nume"? Va avea aceeasi "soarta" ca Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Oana Sarbu, Loredana Groza, care au devenit nume grele ale muzicii usoare romanesti?!

    TRADITIE

    "Si mama mea a participat la acest concurs. A trecut preselectia, dar nu s-a mai prezentat, fiindca n-au lasat-o parintii ei. Mi-a fost frica de Catalina Ciobanu, care m-a mai «luat» la un concurs" - Miruna Manescu, castigatoarea primei editii "Steaua fara nume"

    EXEMPLU

    "Am inceput si eu sa ma uit dupa fete ca Octavian Ursulescu. Trebuie sa le pup pe concurente, nu ma pot abtine. O declar pe Mihaela Rau din Bucuresti cea mai sexy solista participanta la concurs" - Titus Andrei prezentatorul spectacolului

    LUMINITA ANGHEL ARE MEMORIE SCURTA
    CUPLU DE SUCCES. Luminita, in duet cu Ioana
    Luminita Anghel mai bine ar canta decat ar vorbi! "Hai sa cantam repede! E duminica, poate vor si oamenii astia (n.r. - instrumentisii din Big Band-ul Radio) sa plece acasa... Incepe meciul (n.r. Steaua - Dinamo), doamnele poate vor sa se uite la telenovele..." Cu aceste cuvinte si-a inceput Luminita Anghel recitalul. Si la intervale regulate isi ridica fusta care-i aluneca de pe talie. Se pare ca interpreta are probleme serioase cu textele, din moment ce, si la acest spectacol, a venit cu foile dupa ea. Or fi fost notele, or fi fost versurile, nu se stie, cert este ca solista isi mai arunca cate un ochi pe partiturile cu pricina. Dar de cantat, a cantat din tot sufletul. Fara nici o intentie de-a favoriza pe cineva, cel putin asa a anuntat Luminita, a cantat o piesa a lui Andrei Tudor impreuna cu una dintre concurente, Ioana Trasca. Aceeasi melodie a fost interpretata de Ioana in concurs.
    ×
    Subiecte în articol: antimonden concurs nume