x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Zeul cu slapi

Zeul cu slapi

16 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Ieri, de Sfanta Maria, in Portul Tomis din Constanta s-a sarbatorit Ziua Marinei Romane. Au avut loc si amuzante concursuri marinaresti: fuga dupa rate sau inhatarea porcului de pe scondrul uns cu vaselina.
SIMONA ECOVOIU

La data de 15 august 1902, de Sfanta Maria, ocrotitoarea marinarilor, a fost oficializata Ziua Marinei Romane. Editia din acest an s-a dorit mai pompoasa, caci, deh, avem cu ce ne lauda!, Romania devenind membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice. Marina Romana se va imbogati la sfarsitul acestui an cu fregata "Regele Ferdinand", echipajul romanesc aflandu-se pentru cinci luni in baza navala Portsmouth. La data de 26 noiembrie, nava va parasi Marea Britanie, pentru ca, pe 8 decembrie, sa acosteze la Constanta.

ANCORE DE FLORI. Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, le-a urat oamenilor marii un sincer "La multi ani!", nu inainte de a-si tine discursul, care a durat enorm, adica 25 de minute! Dupa ceremonialul religios au fost aruncate in mare ancore de flori, in memoria eroilor marinari. Cele mai interesante momente din program ni s-au parut exercitiile demonstrative ale navelor de lupta din compunerea Fortelor Navale. Parada navala si aviatica a fost deschisa de vedetele torpiloare mari 202 si 204, comandate de capitanii Florin Rodeanu si Constantin Alexandru. Navele au simulat un atac cu torpile, acestea constituind armamentul principal al clasei de nave din care fac parte.

MINELE MARINE. S-a simulat si respingerea atacului aerian, si lansarea de rachete navale impotriva unei tinte inamice indepartate. Nu mai e un secret ca minele marine sunt cosmarul marinarilor. Dar se poate scapa de ele cu ajutorul dragelor mecanice, de care beneficiem si noi.

OM LA APA! Expresia e arhicunoscuta, dar mai rar folosita, fiindca nu mereu se intampla astfel de accidente. Dar cand au loc, nava cu pricina anunta elicopterul, care localizeaza ghinionistul. Un scafandru ii acorda primul ajutor, dupa care marinarul e recuperat cu barca. Nava maritima de supraveghere "General de divizie Paraschiv Vasilescu", comandata de inspectorul principal Catalin Paraschiv, si salupa de patrulare tip Class 500, ambele apartind Politiei de Frontiera Constanta, indeplinesc misiuni de supraveghere si asigurare a drepturilor statului roman in apele din zonele de interes pe mare. Astfel, contrabandistii sau terorisii pastreaza distanta.

NEPTUN. Si-a facut aparitia si zeul Neptun. Cunoscut la greci sub numele de Poseidon, fiul lui Chronos a sosit insotit de torpilatoarele "Jupiter" si "Marte". Personajul care l-a intruchipat pe Neptun a fost un tip cu o barba alba lipita de obraz si incaltat cu slapi.

Sanatate - Irina Loghin face tratament la Eforie Sud

De la o varsta, omul trebuie sa acorde mai multa atentie sanatatii sale. Unii neglijeaza acest aspect, din comoditate sau teama de a merge la doctor, insa altii au grija de ei si recurg la diverse metode pentru a se mentine intr-o stare buna.

Irina Loghin se afla de doua saptamani la Eforie Sud pentru tratament. Face impachetari cu namol, dar nimeni dintre cei care se ocupa de cunoscuta interpreta de muzica populara nu stie ca artista se afla printre "pacienti".

"Este pentru prima data cand fac acest tratament. Medicul mi-a recomandat minimum 12 sedinte. Nimeni nu stie ca sunt aici. Personalul nu m-a recunoscut, pentru ca intotdeauna ma duc foarte mascata la tratament: cu ochelari de soare si palarie. Si pe strada merg la fel de deghizata… Inca nu s-au prins ca sunt eu."

Chiar daca se afla la mare pentru a se relaxa si pentru a-si imbunatati starea sanatatii, Irina Loghin a trecut zilele acestea prin cateva socuri emotionale, din care si-a revenit cu greu.

"Unii m-au condamnat pentru faptul ca am facut play-back si pentru ca nu am avut microfon la Callatis. Absolut toata lumea a facut play-back, iar microfon nu am avut pentru ca nu mi s-a dat. Am stat sase ore pana sa intru in spectacol, am fost si la repetitii, am fost punctuala... Nu am vrut decat sa-mi fac bine treaba. Daca organizatorii au decis sa se faca play-back, asta nu-i vina mea. La fel cum nu este vina mea pentru ca nu mi s-a dat microfon inainte sa intru pe scena. Mi-am dat seama ca ceva nu este in regula, dar nu aveam ce face. A trebuit sa intru chiar si asa si sa cant. Singurele satisfactii pe care le-am avut de la Callatis mi le-a dat publicul, care m-a primit cu mare caldura. In ceea ce priveste costumul meu de scena, il am de 40 de ani si este autentic. Asa e modelul lui, asa se poarta in Prahova. Cine nu crede poate merge la Palatul Culturii din Ploiesti sa verifice", ne-a spus aproape plangand Irina Loghin. Greseala interpretei a fost ca n-a lamurit lucrurile din primul moment. (Roxana I. Ancuta)

LA CALD

  • MARIA DRAGOMIROIU S-A IMPRIETENIT CU POLITISTII DE PE LITORAL. Cantareata si totodata sotie de impresar, Maria Dragomiroiu are o vara plina. Aproape ca nu exista zi in care sa nu cante in vreo statiune. Si cum spectacolele sunt programate la ore foarte apropiate, cantareata este nevoita sa dea bice cailor putere ca nu care cumva sa intarzie la vreunul dintre spectacole. Cu atat mai mult cu cat ea trebuie sa profite de fiecare cantare, intrucat vara asta a mers ceva mai prost pentru ca, din cauza ploilor, s-au anulat multe evenimente. Si cum are o masina de productie germana, cantaretei ii vine destul de greu sa nu calce mai tare pedala de acceleratie. Ce-i drept, a depasit de cateva ori bune viteza maxima legala. A fost oprita si de politisti. De patru ori (deocamdata). Dar nu a primit nici o amenda. De ce? Pentru ca, la vederea vedetei, politistii de la circulatie s-au fastacit. "M-am imprietenit cu politistii. M-au iertat de fiecare data cand m-au oprit pentru viteza. Le-am supus ca ma grabesc la spectacol si m-au lasat in pace." Pentru ca s-au dovedit milostivi, politistii s-au ales si cu albume cu autograf din partea cantaretei. Sa tot fii vedeta! (Cristina Ologeanu)

  • PANJABI A STAT LA COADA DUPA VASILE MURARU SI NAE LAZARESCU. Invitatul special al Festivalului de la Callatis, Panjabi MC, a sosit la Mangalia duminica dimineata la ora 3:00. N-a apucat sa se bucure prea mult de camera de hotel, de la President, ca a si trebuit sa se prezinte la ceremonia propriei "imortalizari". Mai exact, a asistat, fara bodyguarzi, la depunerea pietrei cu numele sau pe Aleea Stelelor din Mangalia. Odata ajuns la locul "faptei", Panjabi a avut surpriza ca i-o luasera inainte comicii Vasile Muraru si Nae Lazarescu. Asa ca a fost martorul, fara voie, al unui moment "istoric": Vasile Muraru transmitea, in direct, prin telefon, prietenilor, rudelor si vecinilor acestora ceremonia cimentarii stelei cu numele sau. Dupa ce a beneficiat de acelasi tratament, indianul a fost servit, in cadrul conferintei de presa, cu gogosile sponsorilor festivalului. Nedumerit la inceput, a sfarsit mancandu-le cu pofta. Ca "desert" a primit oferta trupei de balet Fantazio din Constanta de a urca alaturi de ea pe scena-scoica din Mangalia, in ultima seara. (Dana Andronie)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden