x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Moșii de iarnă 2024. Pomana de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2024. Pomana de Sâmbăta Morților

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2024   •   19:15
Moșii de iarnă 2024. Pomana de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă va avea loc pe 9 martie 2024. Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.

Aceasta are loc înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, pe data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024.

Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române, în care se face pomenirea persoanelor care au trecut la cele veșnice.

În fiecare anotimp, creștinii ortodocși organizează parastase pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Pe lângă zilele în care răposații sunt pomeniți individual, sunt şi zile de pomenire generală a morţilor.

Cultul strămoșilor este unul care are o însemnătate aparte în tradiția românească.

Pe data de 9 martie, credincioșii dau de pomană colaci şi colivă şi se roagă pentru persoanele trecute în neființă.

În unele zone, familiile celor decedați mai împart şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte care pot fi oferite oamenilor nevoiaşi.

Se pregătește şi un pomelnic cu numele celor trecuți în neființă, pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: mosi iarna pomana sambata mortilor