x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Postul, alinare pentru suflet

Postul, alinare pentru suflet

de Redacția Jurnalul    |    19 Mar 2024   •   19:30
Postul, alinare pentru suflet
Sursa foto: Hepta

Postul nu se ține niciodată din obligație, ci din proprie voință și inițiativă, ca o purificare a trupului și a sufletului.

Potrivit traditii-superstitii.ro, postul trebuie ținut cu bucurie, nu cu părere de rău.

Cele mai lungi și importante posturi de peste an, în calendarul ortodox, sunt Postul Mare, al Sfintelor Paște, și Postul Craciunului. Acestea au rolul de a-i pregăti pe creștini pentru a întâmpina cum se cuvine marile sărbători ale Bisericii Ortodoxe, Paștele, respectiv Crăciunul.

Alte posturi importante în credința ortodoxă, dar mai scurte ca durată, sunt Postul Sfinților Apostoli Petru și PavelPostul Adormirii Maicii Domnului, dar și zilele de miercuri și vineri în care nu este dezlegare la dulce.

Să nu ne temem să postim, căci postul ne scoate din multe rele.

Postul nu se referă doar la mâncare

Cel mai știut mod de a posti este acela de a nu consuma mâncare de dulce (carne, ouă, lapte, pește). Adevăratul post nu înseamnă însă doar mâncaruri de post, ci și smerenie, iubire, bunătate, grijă față de Dumnezeu.

Mulți dintre noi ne temem să ținem post, gândindu-ne că privarea de anumite alimente poate crea dezechilibre la nivelul fizic al organismului. Ei bine, postul este gândit și rânduit astfel încât corpul să primească tot ce are nevoie, chiar dacă nu consumăm carne și ouă. De exemplu, ciupercile, lintea și fasolea pot înlocui cu succes carnea. De fapt, postul nu face altceva decât să ajute la detoxifiere. Altfel spus înseamnă cumpătare, ceea ce recomandă orice medic pentru o alimentație sănătoasă.

Postul, alinare pentru suflet

Cand postim nu ajunge să ne abținem de la diferite mâncăruri, ci trebuie să postim și sufletește.

Există primejdia ca, ținând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Asta se întâmplă pentru că ne ținem departe de mâncăruri, dar nu ne ținem departe de păcat, nu mâncăm carne, dar bârfim sau spunem minciuni, nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupești. În felul acesta pierdem folosul postului. De aceea postul de mâncare trebuie însoțit de îndepărtarea de orice păcat, de rugăciune și liniște interioară.

Alte beneficii ale postului

Să fii cumpătat de la mâncare și să adopți o conduită dreaptă înseamnă să gândești mai limpede. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care profeți, dar și soldați, conducători de stat și de biserici posteau încă din cele mai vechi timpuri înaintea unei mari decizii. Pentru a avea mintea deschisă, a înlătura răul și a primi binele.

Cine ține și cine nu ține post

Biserica Ortodoxă a hotărât următoarele, în ceea ce privește persoanele care țin post:

  • Copii până la împlinirea vârstei de șapte ani au dezlegare de post, putând mânca tot timpul anului orice fel de alimente;
  • Copiii cu vârsta între 7 și 12 ani, dar și credincioșii cu probleme de sănătate vor posti zilele de mierucri și vineri, în afară de cele în care este dezlegare, prima și ultima săptămână din Postul Mare și tot așa din Postul Crăciunului, cinci zile din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ajunul Crăciunului, ajunul Bobotezei, ziua de 29 august și ziua de 14 septembrie;
  • Bolnavii grav, gravidele și lăuzele care alăptează nu trebuie să țină post, cu excepția cazului în care doresc.
×
Subiecte în articol: post alinare sufletească purificare