
În timp ce îți zâmbesc în fața ta și te țin de mână, ei pot, de asemenea, să-ți provoace căderea în spatele ușilor închise. Acești așa-ziși prieteni te manipulează, bârfesc sau e sabotează atunci când nu te uiți, totul în timp ce pretind că au la inimă interesele tale cele mai bune.
Iată 10 semne că ești înconjurat de o grămadă de șerpi în loc de prieteni adevărați:
1. Apar doar când au nevoie de ceva
Când ai muncit din greu în ultimii câțiva ani ai carierei tale și, în sfârșit, îți poți permite casa la care ai visat mereu, telefonul tău explodează brusc cu mesaje de la oameni de care nu ai auzit de ani de zile.
Ei pot încerca să își justifice absența îndelungată sau chiar să te întrebe cum te simți. Dar nu sunt prieteni adevărați; mai degrabă sunt șerpi care se ascundâ ajungând la tine doar pentru că vor ceva. În realitate, probabil că încearcă să obțină acces la un weekend la casa ta mare, mai degrabă decât să reia legătura cu tine.
Prietenii autentici au rămas probabil în legătură cu tine pe toată durata călătoriei tale pentru a-ți putea permite casa, încurajându-te.
2. Nu sărbătoresc succesele tale
Când obții un nou loc de muncă sau te logodești cu dragostea vieții tale, prietenii tăi adevărați vor fi acolo, aplauându-te și batându-și pumnii, chiar dacă nu au atins aceleași etape. Prietenii falși vor vor încerca să-ți minimizeze entuziasmul.
Prietenii adevărați sunt capabili să recunoască că succesele prietenilor lor nu le întrec pe ale lor. De fapt, cercetările arată că oamenii care se înconjoară de prieteni fericiți și de succes au mai multe șanse să fie ei înșiși fericiți și de succes.

Prietenii buni știu că va veni și timpul lor, iar în loc să fie amărâți de succesele prietenilor, aleg să le sărbătorească.
3. Te vorbesc pe la spate
Persoanele care se angajează în mod constant în bârfe pe la spatele prietenilor, nu sunt autentici. Și dacă descoperi că oamenii pe care îi ții aproape de tine spun lucruri urâte pe la spatele tău, este unul dintre semnele că nu ești înconjurat de prieteni adevărați.
„Când bârfim, ne umplem mintea cu toxicitate și judecată. Suntem semnificativ mai susceptibili la frica egocentrică și la obsesia că alții vor bârfi despre noi.”, a dezvăluit terapeutul Hannah Rose LCPC.
Când faci ceva care deranjează un prieten adevărat, acesta se va purta cu tine într-o manieră politicoasă și respectuoasă, în loc să alerge la toată lumea să te bârfească.
4. Sunt mereu în competiție cu tine
Să presupunem că ai un nou iubit de care ești încântat. Le spui despre el prietenilor dar, în loc să reacționeze cu entuziasm, aceștia îți spun că și ei s-au văzut cu cineva, chiar dacă nu au făcut-o.
Este un semn revelator al unui prieten fals, cineva care te vede mai degrabă ca o competiție decât un coechipier. Tot ce ai tu, ei trebuie să aibă și trebuie să fie mai bun. Acestea sunt tipurile de prieteni care încearcă în mod constant să te supere și să fietotul despre ei înșiși, în loc să-ți ofere sprijinul pe care îl meriti prieten.
Motivul se regăsește, de obicei, în sentimente de inferioritate și nesiguranță cu privire la aspectul fizic sau dezirabilitatea și urmărirea succesului în carieră.
În esență, o singură perspectivă este propulsată de nesiguranțe profunde care îi determină pe indivizi să caute afirmarea și validarea prin comparație. În ciuda faptului că inițial păreau o glumă inofensivă sau o rivalitate jucăușă, motivațiile lor subiacente pot semăna semințele de discordie și resentimente în cadrul relațiilor.
Nevoia persistentă de a-și demonstra valoarea sau dominația poate crea o atmosferă de tensiune și neîncredere, săpând treptat fundamentul respectului și înțelegerii reciproce.
5. Nu îți respectă limittele
Dacă ai fost nevoit să-i spui în mod repetat prietenului tău ce te face să te simți inconfortabil, și el continuă să aducă în discuție sau să te preseze să te angajezi în orice ar fi, înseamnă că nu îți respectă limitele. De exemplu, dacă ți-ai clarificat problemele financiare, el poate încerca întotdeauna să te determine să ieși la un restaurant elegant sau să rezervi o vacanță scumpă, indiferent de câte ori i-ai spus că nu-ți poți permite.
Un prieten adevărat ți-ar onora dorințele și te-ar face să te simți mai confortabil, sugerând o seară de film gratuită la el sau făcând ceva discret, cum ar fi să-ți petreci weekendul făcând o activitate ieftină.
Încălcând acele granițe, ei arată că nu le pasă de sentimentele tale și este o prietenie toxică.
6. Nu își fac timp pentru tine
Unul dintre cele mai flagrante semne că ești înconjurat de prieteni fași este incapacitatea lor de a-și face timp pentru tin. În timp ce viața poate deveni extrem de agitată și ocupată, prietenii adevărați vor face efortul să găsească timp pentru a se întâlni. Chiar dacă sunt doar 30 de minute la o cafenea înainte de muncă, ei își fac timp să-și arate interesul pentru viața ta.
Acest tip de dedicare este benefică pentru bunăstarea generală.
Dacă ești singurul care își face planuri și își găsește timp pentru a vedea prieteni care, în cele din urmă, ajung să-ți anuleze frecvent întâlnirile sau pretind că sunt mereu prea ocupați, este posibil să nu fie de fap prieteni adevărați.
7. Se concentrează doar pe negativ
Poate fi dificil să fii în preajma unor oameni care se concentrează în mod constant pe tot ceea ce este în neregulă în viața lor, fără a face vreo încercare de a-și îmbunătăți situația. Negativitatea constantă a unui prieten îți poate afecta în mod semnificativ propria dispoziție și bunăstare, epuizându-ți energia și ducând la creșterea stresului și a anxietății.
Potrivit psihoterapeutului Stephanie Moulton Sarkis, PhD, „Oamenii toxici îți consumă energia cerând în mod constant atenție, simpatie sau validare. Aceștia joacă rolul victimei în mod exprers. Negativitatea și plângerile lor constantă lasă puțin loc pentru interacțiuni pozitive cu ei”. Și aduc cu anxietate și stres.
Există o diferență între prietenii negativi și prietenii adevărați, care pur și simplu trec printr-o perioadă dificilă și au probleme în a găsi bucuria. Prietenii negativi sunt oameni care te dezamăgesc, sunt aroganți și au declarat că totul este îngrozitor și așa va fi întotdeauna.
8. Totul este despre ei
Când ai probleme cu șeful tău la serviciu și trebuie să te descurci cu un prieten, descoperi că discuția se întoarce la ei. Nu poți să spui o propoziție fără ca presupusul tău prieten să sară și să facă legăura cu propriile sale probleme la muncă.
Dacă conversația se întoarce mereu la ei, este un semn că nu sun prieteni adevărați.
Meriți să te înconjori de oameni autentici, care să te asculte atunci când ai nevoie.Prietenii adevărați nu doar iau. Ei oferă, de asemenea, empatie pentru tine.
9. Se grabesc să judece
Prietenii falși sunt adesea critici cu privire la alegerile tale și se grăbesc să te judece fără empatie sau înțelegere. Acolo unde un prieten adevărat va asculta cu inima și mintea deschise, prietenii falși cred automat ce este mai rău despre tine și nu le este rușine să fie împotriva ta.
Dacă te simți nevoit să explici în mod constant deciziile tale prietenilor, în încercarea de a le scăpa de expresia de judecată de pe fețele lor, probabil că nu sunt deloc prietenii tăi adevărați. De fapt, s-ar putea chiar să găsească o oarecare bucurie în a se simți superiori față de tine.
Prietenii autentici nu te vor face niciodată să simți că trebuie să te explici. Ei te vor accepta așa cum ești și nu vor încerca să-ți influențeze deciziile.
10. Te simți epuizat după ce ai petrecut timp cu ei
Dacă te simți epuizat emoțional, nesprijinit după ce ai stat cu anumite persoane, este unul dintre semnele majore că ești înconjurat de o grămadă de șerpi, în loc de prieteni adevărați.
Experimentarea unor reacții fizice, cum ar fi epuizarea, în preajma anumitor prieteni poate indica impactul emoțional pe care prietenia lor îl are asupra ta. Nu e nimic rău în a-ți cunoaște limitele atunci când vine vorba de aceste tipuri de prieteni și a pune bunăstarea ta pe primul loc.
Poți fi totuși un bun prieten fără a-ți sacrifica sănătatea emoțională și fizică. S-ar putea să fie nevoie să faci câțiva pași înapoi față de ei și, dacă sentimentele tale nu se îmbunătățesc în jurul lor, s-ar putea să fie nevoie să rupi complet legăturile.
Prieteniile adevărate ar trebui să te facă să te simți energizat, sprijinit și apreciat, iar după ce ai plecat de la întâlnire, ar trebui să aștepți cu nerăbdare să îi revez,i în loc să ai nevoie de un somn lung, notează yourtango.com.