x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 12 moduri în care să închei o relație cu decență și respect

12 moduri în care să închei o relație cu decență și respect

de Anastasia Paul    |    02 Iun 2024   •   07:00
12 moduri în care să închei o relație cu decență și respect
Sursa foto: Hepta

Adevăratul tău caracter se vede în felul în care te comporți atunci când ieși dintr-o relație pentru că va lăsa o impresie pe termen lung. În plus, nu știi niciodată ce se va întâmpla în viitor.

Îndeplinește-ți orice obligații și promisiuni faci. Nu lăsa cealaltă persoană într-o poziție dură, vulnerabilă. Nu continua să dai vina pe celălalt. Recunoaște-ți greșelile. Nu te gândi doar la tine. Arată compasiune.
După cum se spune, modul în care ieși dintr-o relație este mai important decât felul în care intri. 
Este ușor să te comporți bine la începutul unei relații, personală sau profesională, când totul pare roz. Cu toate acestea, adevărata măsură a ta ca persoană este modul în care te comporți atunci când părăsești relația. 

Ieșirea dintr-o relație este rareori plăcută, ceea ce face tentant să alegi calea ușoară și egoistă, și să nu-ți pese cum se simte cealaltă persoană. Cu toate acestea, există 5 motive pentru care ar trebui să depui efortul de a pune capăt unei relații cu grație și respect:

1. Impresia de durată pe care o vei lăsa

Indiferent câte flori ai cumpărat pentru cealaltă persoană, de câte ori ai ascultat aceeași poveste, cât de generos ai fost cu timpul și resursele tale, amintirea durabilă pe care o vei lăsa va fi în funcție de cum ai părăsit relația și ai făcut-o pe cealaltă persoană să se simtă în acest proces.

2. Nu știi niciodată unde vă va duce viața

Cine știe cum acea altă persoană îți poate afecta viitorul?! Doar pentru că s-ar putea să nu fiți potriviți unul pentru celălalt acum, nu înseamnă neapărat că lucrurile nu se vor schimba mai târziu.

3. S-ar putea să sfârșești prin a „câștiga”

Ieșirea dintr-o relație într-un mod lipsit de respect nu va face decât să confirme toate părerile proaste pe care cealaltă persoană le are despre tine. Dimpotrivă, arătarea respectului o poate ajuta ca într-o zi să realizeze că ești o persoană decentă și că poate ar fi trebuit să te trateze diferit.

4. Vrei să previi escaladarea situației 

Ori de câte ori sunt implicate stingătoarele de incendiu, despărțirea s-ar putea să nu fi mers bine. Nu alimenta flacăra.

5.Ceea ce trebuie făcut

Acesta este cel mai important motiv. Arată umanitate și compasiune față de cealaltă persoană. Părăsirea unei relații poate răni pe cealaltă persoană în diferite moduri.

Deci, cum să ieși dintr-o relație cu decență și respect? Iată 12 lucruri de făcut:

1. Față în față într-un loc potrivit

Fă-ți timp și depune efort pentru a o întâlni pe cealaltă persoană într-un loc potrivit, nu unde nu vă puteți auzi cu adevărat.

2. Îndeplinește-ți obligațiile și promisiunile

Dacă ai promis că vei face ceva, fă-o, sau măcar încearcă să o faci, presupunând că nu este ceva de genul „Nu mă despart niciodată de tine” sau „Facem sex în fiecare zi”. Dacă nu îți poți îndeplini promisiunile, atunci fă tot posibilul pentru a găsi alternative pentru persoana respectivă.

3. Nu lăsa cealaltă persoană într-o poziție dură, vulnerabilă

„Această relație nu funcționează, așa că la revedere și mult succes la operația ta din această săptămână, la înmormântarea unui membru al familiei tale în acest weekend sau la incendiul care îți arde casa”. Nu este o imagine bună. De fapt, poate fi crud. În schimb, depune efortul și timpul pentru a te asigura că cealaltă persoană este în siguranță.

4. Nu continua să dai vina pe celălalt

Să-i spui celeilalte persoane cât de rea este, te poate face să te simți temporar mai bine. Dar rezultatul este să convingă acea persoană cât de urât ești. Dacă o relație nu a funcționat, sunt șanse ca și cealaltă persoană să aibă nemulțumirile sale despre tine.

5. Recunoaște ceea ce nu ai făcut bine

Dacă crezi că toată vina este a celeilalte persoană, atunci este posibil să fi identificat un motiv principal pentru care relația nu a funcționat: tu. Ei bine, tu și lipsa ta de conștientizare și perspicacitate. După cum se spune, este nevoie de doi pentru tango.

6. Fii sincer

Evită să spui lucruri neadevărate atunci când știi al naibii de bine că nu ieși din relație în primul rând pentru a ajuta cealaltă persoană. Cealaltă persoană merită să știe adevăratul motiv pentru care pleci.

7. Evită folosirea clișeelor

Bazându-te pe o replică de tipul „Îmi pare rău că nu a funcționat, mult noroc” poate face cealaltă persoană să se simtă ca fiind la celălalt capăt al postării pe rețelele sociale. Clișeele par reci și artificiale, indicând că nu ți-ai făcut timp și nun ai depus efort să apară cu ceva mai personal.

8. Nu aștepta nimic de la cealaltă persoană

Amintește-ți, odată ce ai inițiat o despărțire, acea persoană nu mai are nicio obligație față de tine. Apăsarea butonului de despărțire semnalează că nu ești dispus să faci tot ce este nevoie pentru a menține relația. Nu te aștepta ca cealaltă persoană să îți răspundă la întrebări, să îți ofere în continuare locuință sau să te distreze.

9. Nu aștepta ca celălalt să te întrebe dacă ai de gând să pleci

Dacă ești pe cale să faci o mișcare care va pune capăt unei relații, spune-i celeilalte persoane înainte de a face acest lucru. Acea persoană nu ar trebui să te întrebe sau să afle de la alții.

10. Nu te lăuda și nu încerca să o faci pe acea persoană să-i fie dor de tine

Să-i spui celeilalte persoane ceva de genul „Noroc să găsești pe cineva la fel de bun ca mine” la despărțire înseamnă să pui sare pe rana pe care tocmai ai provocat-o. Și ai putea-o lăsa să se gândească: „Da, aș vrea să găsesc pe cineva care să nu încerce să mă lovească cu piciorul în timp ce sunt la pământ”.

11. Nu te aștepta ca cealaltă persoană să te urmărească

Nu folosi niciodată o despărțire ca o amenințare sau o modalitate de a câștiga într-o relație. Odată ce inițiezi plecarea, în orice fel, arăți că exisă riscul să îți iei zborul și nu ești loial relației. Orice persoană care se respectă, nu se va întoarce după ce a fost părăsită. Dacă mai târziu vrei să inversezi cumva despărțirea, totul va depinde de tine.

12. Nu este totul despre tine

Arată compasiune. Dacă nu poți să vezi cum plecarea ta poate afecta negativ cealaltă persoană, atunci poate că ai descoperit motivul principal pentru care relația ta nu a funcționat: prea mult egoism din partea ta.

În concluzie, atunci când pui capăt unei relații, este bine să ai o perspectivă mai largă. Nu face nimic pe care ai putea ajunge să îl regreti în viitor. Amintiește-ți ce ai putea lăsa în urmă când părăsești o relație, potrivit psychologytoday.com.

×
Subiecte în articol: relaţii despartire