x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 3 semne de comportament pasiv-agresiv și cum să reacționezi eficient

3 semne de comportament pasiv-agresiv și cum să reacționezi eficient

28 Sep 2022   •   10:24
3 semne de comportament pasiv-agresiv și cum să reacționezi eficient

Un expert de la Harvard dezvăluie trei semne prin care să detectăm comportamentul pasiv-agresiv și cum să răspundem eficient.

Cu toții am avut de-a face cu agresivitatea pasivă la un moment dat. Un șef ridică o sprânceană disprețuitoare când vorbești, sau un prieten te exclude dintr-o conversație de grup. Dar liniile sunt adesea neclare, scrie cnbc.com.

Iată trei semne de comportament pasiv-agresiv și cum să reacționezi eficient:

1. Concizie extremă

Îi trimiți șefului un email în care îl întrebi: „Ar trebui să mergem mai departe și să programăm o întâlnire cu acest potențial client?” și primești un răspuns scurt, format dintr-un singur cuvânt „da”, „bine” sau „OK”. Unii oameni preferă pur și simplu să dea răspunsuri scurte, la obiect. Dar dacă observi că ei răspund în acest fel ție, dar nu altora, atunci acest nivel de concizie ar putea fi un indiciu al agresivității pasive.

Cum să răspunzi:

Pune întrebări clarificatoare: „Mulțumesc! Ce zi și oră funcționează cel mai bine pentru tine?” sau „Este altcineva pe care ar trebui să-l invit?”
Păstrați-vă calmul: Rămâni concentrat în prezent și evită să acționezi defensiv.
Folosește umorul: Umorul este o modalitate excelentă de a disipa tensiunea. Ai putea spune: „Dacă nu-l obținem de client, cel puțin avem o masă gratuită la companie!”
Abordează-l cu grijă: Acest lucru poate fi util în unele cazuri. Scopul este de a arăta intenția reală și dorința de a înțelege: „Simt că s-ar putea să fii supărat pe mine. Este corect?"

2. Răspuns lent

Este vorba despre emailuri sau mesaje trimise cu întârziere sau poate fi vorba chiar de un comportament fantomă. Aceste acțiuni poate declanșa „anxietate de sincronizare”, o îngrijorare intensă pe care o simți atunci când te întrebi despre toate semnificațiile posibile din spatele răspunsurilor lente. Din nefericire, nu există reguli stricte pentru a ști cu siguranță dacă cineva folosește tăcerea în mod deliberat sau dacă este vorba doar despre o neglijență.

Cum să răspunzi:

Nu trage concluzii pripite. Dacă nu este esențial să primești un răspuns cât mai curând posibil, amintește-ți că nu știți niciodată cu adevărat prin ce trece cineva. Poate că are multe  de făcut sau poate se confruntă cu probleme personale.
Trimite-i un memento blând: Unii oameni uită cu adevărat, așa că o continuare poate fi utilă: „Când ai ocazia, mi-ar plăcea să discutăm despre asta.”
Abordează un alt mod de comunicare: Dacă rămâi fără răspuns la două mesaje, încearcă să trimiți o înștiințare de serviciu. Sau vorbește direct cu această persoană, dacă nu răspunde la telefon. 

3. Schimbarea de la limbajul informal la cel formal

Dacă trimiți mesaje sau emailuril unei persoane și aceasta schimbă tonul, de la informal la formal, din senin ar putea însemna că încearcă să-și afirme puterea. O situație similară ar putea veni de la un prieten care este brusc foarte rece sau detașat. De exemplu, mergând de la „Da, sună a distractiv!” la „Sigur, orice”.

Cum să răspunzi:

Nu presupune automat că este supărat pe tine: este ușor să ajungi la concluzia că are ceva cu tine, dar de multe ori nu este cazul. De fapt, este posibil ca astfel de comportament să nu aibă nicio legătură cu tine.
Ia legătura cu aceasta prin telefon, prin chat video sau în persoană: Poate fi greu de descifrat cum se simte cu adevărat cineva prin intermediul comunicării digitale. Adresează-te într-un mod mai personal și explică sursa anxietății tale. Nu-ți cere scuze și nici nu acuza. Fii doar sincer și cere lămuriri.  Acest lucru te va ajuta să construiești o relație de încredere și conexiune, indiferent de distanță.

×
Subiecte în articol: pasiv agresiv