x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 piloni de bază ai lui Jung pentru o viață mai bună

5 piloni de bază ai lui Jung pentru o viață mai bună

de Anastasia Paul    |    16 Apr 2024   •   19:15
5 piloni de bază ai lui Jung pentru o viață mai bună
Sursa foto: Hepta

În lumea psihologiei populare, munca unei figuri uriașe este greu de evitat: Carl Jung, fostul asociat al lui Sigmund Freud, care a murit în urmă cu mai bine de 60 de ani. Dacă crezi că ai un complex în legătură cu ceva, psihiatrul elvețian a inventat acel termen. Ești extrovertit sau introvertit? Acestea sunt și monedele lui. Persona, arhetip, sincronicitate: Jung, Jung, Jung.

Când vine vorba de fericire, totuși, Jung poate să pară puțin deprimant. „‘Fericirea este o realitate atât de remarcabilă, încât nu există nimeni care să nu tânjească după ea. Și totuși, nu există un singur criteriu obiectiv care să dovedească fără îndoială că această condiție este necesară”, a scris el. 

Observația nu ar trebui să descurajeze nicio persoană care aspiră la fericire. Dimpotrivă, Jung afirmă adevărul evident, că nu putem ajunge la fericirea pură pentru că fiecare viață umană este obligată să implice emoții negative, care de fapt au apărut pentru a ne alerta asupra amenințărilor și pentru a ne ține în siguranță. Mai degrabă, obiectivul ar trebui să fie progresul.

Dacă Jung era un sceptic al fericirii într-un anumit sens, totuși, el nu era deloc un negativist. În 1860, când se apropia de sfârșitul vieții sale lungi, Jung și-a împărtășit propria strategie pentru realizarea acestui obiectiv. 

Jung credea că progresul spre fericire este construit pe cinci piloni:

1. Sănătate fizică și psihică bună
Jung credea că pentru a deveni mai fericit trebuie sănătos la mine și la corp. Teza sa este susținută de numeroase cercetări. De exemplu, cel mai îndelungat studiu al fericirii – Studiul Harvard privind dezvoltarea adulților – a arătat că 4 dintre cei mai mari predictori ai bunăstării unei persoane vârstnice este să nu fumeze, să consume moderat alcool - spre deloc, să aibă o greutate corporală normală și să facă exerciții fizice.

Însă bunele practici de sănătate par să nu crească fericirea, ci mai degrabă să scadă nefericirea. Astăzi, mulți cercetători în domeniul emoțiilor au descoperit dovezi ale unui fenomen pe care Jung nu l-a conceput: emoțiile negative și pozitive par a fi fenomene separabile și nu opuse; bunăstarea necesită o concentrare asupra fiecăruia.

În plus, cercetătorii au identificat modul în care activități precum exercițiile fizice pot întrerupe ciclul emoțiilor negative în momentele de stres crescut, ajutând la moderarea nivelului de cortizol. 

2. Relații personale și intime bune, cum ar fi cele de căsătorie, familie și prietenie
Ideea că relațiile apropiate sunt în centrul bunăstării și cultivarea lor va crește în mod sigur fericirea sunt fără ambiguitate adevărate. Într-adevăr, dintre cele mai bune 4 investiții de viață pentru creșterea satisfacției personale, două implică familia și prieteniile (celelalte sunt în credință sau filozofie și muncă semnificativă).

Și, în ceea ce privește căsătoria, o instituție care a fost dată la o parte în ultimele decenii, din ce în ce mai multe dovezi se adună de la oamenii de știință care spun că aceasta  îi face pe majoritatea oamenilor mai fericiți decât ar fi altfel.  Jung însuși a fost căsătorit cu soția sa, Emma, timp de 52 de ani, până la moartea acesteia, la vârsta de 73 de ani.

Studiul Harvard privind dezvoltarea adulților ajunge la o concluzie mai definitivă decât oricare alta. Relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. Fericirea este dragoste. 

3. A vedea frumusețea în artă și natură
Jung credea că fericirea cere ca cineva să cultive aprecierea pentru lucrurile și experiențele frumoase. 

 Într-un studiu din 1992 din Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că artiștii de spectacol au raportat depresie la rate mai mari decât grupul de control. 

În rândul persoanelor care nu sunt artiste, problema este oarecum mai simplă şi în conformitate cu gândirea lui Jung. În primul rând, există o mare diferență între frumusețea în natură și frumusețea în artă. Mai exact, implicarea cu frumusețea naturii ajută, în diferite culturi, pentru a spori bunăstarea. În al doilea rând, cu experiența estetică, fericirea depinde de starea de spirit artistică. De exemplu, experimentele au arătat că dacă asculți muzică veselă, te face să te simți mai fericit; dacă asculți muzică tristă în timp ce ești singur, te face să te simți mai trist.

4. Un nivel de viață rezonabil și o muncă satisfăcătoare
Ca și în cazul sănătății fizice și mintale, munca și veniturile par legate mai mult de eliminarea nefericirii decât de creșterea fericirii. În primul rând, oamenii de știință au arătat de mult timp că șomajul este o sursă sigură de depresie: simptomele depresive cresc de obicei atunci când oamenii, atât bărbați, cât și femei, sunt șomeri. Acest lucru nu poate fi explicat pur și simplu prin lipsa resurselor materiale și sociale care însoțește de obicei șomajul; mai degrabă, munca în sine ajută la protejarea sănătății mintale.

Dar dacă putem trece „munca satisfăcătoare” din lista lui Jung la „muncă semnificativă”, atunci câștigurile pentru fericire intră în joc. Cele două elemente care fac munca semnificativă pentru majoritatea oamenilor sunt succesul (sensul de a realiza ceva valoros) și serviciul pentru alții. Acestea pot fi realizate în aproape orice muncă.

Relația dintre bani și fericire este un subiect controversat. Studii recente arată că o astfel de mulțumire crește la niveluri tot mai mari. Banii singuri nu pot cumpăra fericirea și nici cheltuirea banilor pentru a dobândi bunuri nu poate face pe cineva fericit; dar a avea bani pentru a plăti pentru experiențele cu cei dragi, pentru a te implica în activități semnificative și pentru a sprijini cauzele bune sporește fericirea.

5. O viziune filozofică sau religioasă care încurajează rezistența
Jung a susținut că o viață bună necesită un mod de a înțelege de ce lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă, să fii capabil să te îndepărtezi de oboselile cotidiene ale vieții și să pui evenimentele – inclusiv suferința inevitabilă – în perspectivă. Fiul unui pastor, Jung era profund creștin în viziunea sa asupra lumii.

El nu a insistat că drumul său spiritual este singurul – „Nu îmi imaginez că în reflecțiile mele am rostit un adevăr final (..) Dar toată lumea ar trebui să aibă un sentiment de credință transcendentă sau un scop superior.”, a scris el.

Cercetările susțin în mod clar afirmația lui Jung. Credința religioasă a fost remarcată ca fiind puternic predictivă pentru găsirea sensului vieții, iar spiritualitatea este corelată pozitiv cu o sănătate mintală mai bună; atât credința, cât și practica spirituală par protectoare împotriva depresiei. Filosofiile seculare pot oferi și acest beneficiu. Lucrări recente despre stoicism, de exemplu, au demonstrat că acest mod străvechi de a gândi și de a acționa poate aduce beneficii pentru bunăstare. 

Luate împreună, ideile lui Jung despre fericire și cei cinci piloni ai bunăstării rezistă ferm descoperirilor cercetărilor moderne.

Concluzie

1. Nu cădea pradă căutării fericirii pure. În schimb, caută progrese pe tot parcursul vieții către fericire.
2. Gestionează cât de bine poți principalele surse de depresie din viața ta, îngrijindu-ți sănătatea fizică și psihică, menținând locul de muncă și asigurându-ți un venit adecvat.
3. Dacă câștigi suficient pentru a-ți îngriji nevoile principale, amintește-ți că fericirea la locul de muncă nu vine din urmărirea unor venituri mai mari, ci din căutarea unui sentiment de realizare și de serviciu pentru ceilalți.
4. Cultivă relații profunde prin căsătorie, familie și prietenii reale. Amintește-ți că fericirea este iubire.
5. Dacă ai reușit să faci economii, folosește-le pentru a investi în relațiile tale cu familia și prietenii.
6. Petrece timp în natură, înconjoară-te cu frumusețea care te înalță și consumă arta și muzica care îți hrănesc spiritul.
7. Găsește o cale de transcendență – una care explică imaginea de ansamblu a vieții și te ajută să înțelegi suferința și scopul existenței tale, notează aei.org.

 

 

×
Subiecte în articol: jung viata relaţii