x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 semne că cineva nu este un prieten bun

7 semne că cineva nu este un prieten bun

de Anastasia Paul    |    29 Mar 2024   •   20:30
7 semne că cineva nu este un prieten bun
Sursa foto: Hepta

Prieteniile, în special cele pe termen lung, se confruntă de obicei cu suișuri și coborâșuri.

Dar dacă în mod constant nu te simți bine în preajma unui prieten, poate fi un semn că acesta nu este potrivit, potrivit psihologilor.

Prieteniile sunt strâns legate de creșterea personală, precum și de sănătatea generală, și chiar de succesul profesional. Dacă nu te simți conectat, înțeles sau chiar în siguranță în preajma unui prieten pe care îl vezi tot timpul poate avea efecte dăunătoare asupra vieții tale.

Dar să fii sincer despre cum te face să simți un prieten este mai ușor de spus decât de făcut. În general, aceasta este una dintre acele întrebări pe care nu ne facem timp să ni le punem, eși răspunsul este de obicei foarte grăitor.

Iată câteva semne că un prieten pur și simplu nu te tratează corect, chiar dacă aveți o istorie lungă împreună:

1. Ia mult mai mult decât oferă
Unul dintre cele mai importante aspecte ale prieteniilor este simțul echilibrului sau al egalității.

Fiecare persoană contribuie cât de mult dorește. Un prieten poate comunica vorbind mai mult, de exemplu, dar ar trebui să simți totuși că este interesat de viața ta.

Un prieten care se simte mai mult ca un vampir energetic te poate face să te simți epuizat și folosit, deoarece prieteniile unilaterale tind să creeze resentimente în timp.

2. Folosește onestitatea brutală pentru a te critica
Există o linie fină între onestitate și critica constantă. Este bine ca un prieten să-și facă griji în legătură cu atașamentul tău față de un fost prieten abuziv dar este alta pentru să comenteze cum vorbești, manierele tale sau hobby-urile tale.

Simțim cel mai adevărat sentiment de apartenență și conexiune atunci când ne facem înțeleși, auziți și apreciați pentru ceea ce suntem de fapt.

Dacă ți se spune în mod constant că faci ceva greșit, simți că prietenia este condiționată de dorința sau capacitatea noastră de a ne modela în cine vrea celălalt să fim.

Fie din cauza geloziei potențiale sau îți trimite mesaje lungi de terapie despre greșelile tale, nu te ajută să crești.

3. Nu răspunde bine la feedback
O altă parte cu adevărat importantă a unei prietenii solide este capacitatea de a primi feedback.

Dacă vă aflați într-o rutină de viață, este posibil să aveți nevoie de o remaniere a prieteniei.

Când îi împărtășești ceva, te face să te simți inconfortabil? 

Dacă observi că prietenul tău este reactiv la feedback, indiferent cât de politicos și diplomatic este prezentat, acesta trimite semnalul că trebuie să-i suporti comportamentul sau riști un conflict exploziv.

4. Rareori inițiază comunicarea
Referindu-ne la reciprocitate, este foarte important ca prietenii apropiați să se simtă egali în a-și face timp și a-și acorda prioritate reciproc. Există un echilibru general între a ajunge unul la altul sau a iniția planuri, chiar dacă o persoană este puțin mai ocupată sau trece printr-o schimbare majoră în viață.

Această consecvență este importantă pentru a ne menține prieteniile înfloritoare. În caz contrar, s-ar putea să-ți faci griji dacă prietenul tău renunță la relație dacă tu ești întotdeauna cel care trimite primul mesaj.

5. Nu este „nu” 
Prietenii respectă limitele. Dacă spui nu discutării despre un subiect vulnerabil, dă înapoi sau insistă? Dacă nu vrei să ieși într-o noapte în oraș, te ascultă sau începe să te facă de rușine?

Cineva care nu respectă cuvântul „nu” este un steag roșu imens în toate relațiile – și, în mod ironic, te poate îndepărta și mai mult de un prieten.

6. Bârfește într-un mod care dăunează
Nu toate bârfele sunt rele și nici nu înseamnă întotdeauna că cineva care vorbește despre alții va vorbi despre tine.

Uneori, prietenii noștri bârfesc ca o nevoie de a ne asigura sprijin sau de a ne expune perspectivele și experiențele. Poate fi o modalitate de a rezolva o problemă sau de a vă apropia prin valorile comune.

Însă există o diferență între bârfele sănătoase și un prieten care le face rău celorlalți pentru a se simți mai bine. În general, o prietenie solidă ar trebui să prezinte alte modalități de conectare, în afară de ceea ce nu-ți place la alți oameni.

Dar dacă ai o strângere de stomac despre toate lucrurile mici prin care prietenul tău sfâșie alți oameni, ar putea fi un semn că și va vorbi la fel de urât despre tine.

7. Nu este interesat de creșterea ta
Dacă vă cunoașteți de ceva vreme, veți experimenta inevitabil unele schimbări în cariera, interesele, relațiile, sănătatea sau perspectivele generale asupra vieții.

Este un semn grozav dacă prietenul tău pune întrebări și dorește în mod activ să continue să învețe despre tine, și nu doar repetați aceleași conversații pe care le-ați avut de ani la rând.

Dacă un prieten este investit doar într-o versiune anterioară a ta - și respinge în mod activ actualizările mai noi din viața ta - poate fi un semn că vă depășești unul pe celălalt, potrivit businessinsider.com.

 

×
Subiecte în articol: prietenie relaţii