x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Ce să NU le spui părinților care au un singur copil. Discuții care trebuie evitate

Ce să NU le spui părinților care au un singur copil. Discuții care trebuie evitate

de Redacția Jurnalul    |    27 Aug 2024   •   18:15
Ce să NU le spui părinților care au un singur copil. Discuții care trebuie evitate

Fiecare familie ia propriile decizii cu privire la creșterea copiilor. Însă acei părinți care au un singur copil, au adesea parte de întrebări inconfortabile.

Multe familii din România au un singur copil, ceea ce a dus la un declin demografic îngrijorător. Astfel că natalitatea este în scădere de foarte mulți ani, divorțurile sunt în creștere, se acordă mai multă atenție carierei și stabilității financiare. Această tendință este prezentă mai ales în mediul urban. 

Potrivit INS, peste 40% dintre familiile din România aveau un singur copil în 2020.

Specialiștii spun însă că, deși familiile cu un singur copil pot oferi mai mulă atenție și resurse pentru creșterea acestuia, există și provocări emoționale și sociale pentru copil, cum ar fi riscul de izolare socială sau o presiune mare din partea părinților.

Citiți și Terapie gratuită la psiholog pentru părinții cărora le-au murit copiii 

Iată câteva lucruri pe care să NU le spui părinților cu un singur copil:

1. ”Nu vrei să-i faci copilului frați?”

Este una dintre cele mai frecvente întrebări pentru părinții cu un singur copil și pune o presiune în plus asupra acestora. Fiecare familie are propriile motive pentru care decide să nu mai facă alți copii, de la sănătate la finanțe, astfel că nu este potrivit să fie nevoiți să-și justifice deciziile. 

2. ”Nu se simte copilul singur?”

Întrebarea implică o presupunere că un copil fără frați este singur, nu are cu cine să socializeze. Dar copiii singuri la părinți pot dezvolta relații apropiate cu părinții, verișorii, prietenii, colegii.  Copilăria acestuia nu înseamnă nicidecum izolare, lipsa relațiilor sociale. 

Citiți și Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre alergia copilului la animalele de companie 

3. ”Copiii singuri la părinți sunt egoiști”

Este o altă concepți greșită și dăunătoare pentru cel mic. Fiecare copil are potențialul de a fi empatic, generos, grijuliu. Atitudinea și comportamentul sunt influențate de modul în care este crescut, nu de numărul de frați și surori. 

4. ”Cine va avea grijă de tine la bătrânețe?”

Această întrebare poate crea anxietate părinților și copiilor. Faptul că un copil ar putea fi responsabil în totalitate de îngrijirea părinților la bătrânețe poate fi o povară imensă, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: parinti copii copil unic copil singur