x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Sindromul copilului mijlociu. Atitudini și sentimente. Ce pot face părinții

Sindromul copilului mijlociu. Atitudini și sentimente. Ce pot face părinții

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2024   •   19:30
Sindromul copilului mijlociu. Atitudini și sentimente. Ce pot face părinții
Sursa foto: Hepta

Dacă s-a tot vorbit despre primul copil sau de mezin, copilul mijlociu este adesea neglijat, fapt care provoacă dezvoltarea anumitor trăsături de personalitate.

Primul copil primește întotdeauna toată atenția părinților, care ulterior se mai relaxează. Astfel că cel mijlociu se poate simți în umbra fratelui mai mare dar și mai puțin iubit decât este mezinul familiei. 

Ordinea nașterii copiilor într-o familie poate influența personalitatea acestora. În timp ce primul născut poate simți o presiune mai mare, frații mai mici vor încerca să se ridice la nivelul celui mai mare, astfel că se nasc frustrări. 

Sindromul copilului mijlociu îl poate face să se simă neînțeles, să nu știe care este rolul lui în familie.

Poate să dezvolte astfel un comportament prea liber ori să încerce să fie pe placul celor din jur, având adesea atitudini extreme pentru a atrage atenția. 

Totodată, copilul mijlociu va fi mai blând și va fi mai predispus la compromisuri. 

„De cele mai multe ori, copiii mijlocii ajung să se apropie de dorințele celui mai mare și de nevoile celui mai mic”, spune Michelle P. Maidenberg, terapeut pentru copii și familie din New York.

Acest lucru îi ajută să devină mai independenți și să mențină așteptări realiste. Ei tind să caute mai multe relații în afara familiei. Au adesea cercuri sociale largi și prietenii apropiate.

La vârsta adultă, copilul mijlociu poate păstra trăsăturile din copilărie. Dacă s-a simțit neglijat când era mic, s-ar putea confrunta cu probleme de dependență sau de încredere în forțele proprii. În sens pozitiv, ar putea fi bun în medierea conflictelor.

Ce pot face părinții

Dacă copilul greșește, consecințele acțiunilor sale nu au legătură cu frații și nu schimbă iubirea pe care o ai pentru el. Explicarea motivului din spatele mustrării este esențială atunci când ai de-a face cu un copil mijlociu.

Acordă-i suficientă atenție, astfel încât să nu simtă nevoia să facă ceva nepotrivit. Oferă-i mereu asigurări că este la fel de important ca și frații săi.

Încurajează-l să-și găsească propriile preocupări. Chiar dacă copilul tău mijlociu se simte ignorat, este posibil să nu spună nimic.Vvorbește cu el despre experiențele din familia voastră, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: copil mijlociu parinti copil